"Εκδότες, καναλάρχες, ακούστε το καλά, τη σύμβαση θα πάρουμε απεργιακά". Αυτό είναι το σύνθημα που θα ακουστεί δυνατά την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στην πανελλαδική απεργία που καλούν οι ενώσεις των δημοσιογράφων.
Είναι μια σημαντική ημέρα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καθώς δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια κλαδική απεργία. Βασικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Από το 2009 και μετά, ΣΣΕ δεν υφίσταται με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να είμαστε δέσμιοι ατομικών συμβάσεων εργασίας με πενιχρούς μισθούς και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα. Η απόφαση για την απεργία ήρθε μετά από πίεση που μπήκε στην ηγεσία των σωματείων μας, όπως στην τελευταία τακτική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ που καλύπτει τους δημοσιογράφους στην Αττική.
Το κλίμα στους χώρους δουλειάς είναι μαχητικό. Οι συνάδελφοι περιμένουν από τα σωματεία τους να μπουν μπροστά, έτσι ώστε να υπογραφεί ΣΣΕ άμεσα. Αυτό φάνηκε και σε συνελεύσεις - ενημερώσεις που έγιναν πριν από την απεργία. Για παράδειγμα, στη συνέλευση στα σάιτ της Alter Ego Media, όπου συμμετείχαν 70-80 συνάδελφοι, ζητήθηκε από την ΕΣΗΕΑ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις για να κάτσουν οι εργοδότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν δέχονται να κάνουν. Τονίστηκε ότι πρέπει να καταφέρουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για να πληρώνονται τα Σαββατοκύριακα και οι υπερωρίες, για να είναι προστατευμένοι οι συνάδελφοι απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας τόσο από εργασιακής άποψης όσο και από ελευθεροτυπίας.
Νέοι συνάδελφοι
Πολλοί από μας δεν έχουμε βιώσει πώς ειναι να δουλεύεις με ΣΣΕ αφού δεν έχει υπογραφεί εδώ και 15 χρόνια, όπως προαναφέρθηκε. Στην ίδια συνέλευση, ακόμα και νέοι συνάδελφοι, κάλεσαν την ΕΣΗΕΑ να αποφασίσει απεργία και στις 28 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συντονιστούμε με το υπόλοιπο απεργιακό κίνημα που παλεύει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη.
Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ για μια ακόμη φορά επιχείρησε να υπονομεύσει την κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει η ίδια η Ένωση. Για να αφαιρέσει το αντικυβερνητικό στίγμα από την κινητοποίηση μας, την ημέρα της απεργίας δεν καλεί σε κεντρική συγκέντρωση. Αντίθετα, πατώντας πάνω σε κάλεσμα για συγκέντρωση που είχαν ήδη ανακοινώσει οι εργαζόμενοι της Αυγής και του Κόκκινου, καλεί εκείνη την ημέρα "να τους δείξουμε την αλληλεγγύη μας". Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, ενώ οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα μέσα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και πολλούς μήνες ενάντια στο κλείσιμό τους και για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Η στάση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ είναι απαράδεκτη, για να χρησιμοποιήσουμε έναν επιεική όρο, και αποπροσανατολιστική. Επιχειρεί να βγάλει την κυβέρνηση έξω από το κάδρο. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί τους συναδέλφους την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου να βρεθούν στο υπουργείο Εργασίας στις 11:30 το πρωί, να διαδηλώσουμε, απαιτώντας να υπογραφεί ΣΣΕ και στη συνέχεια με πορεία να βρεθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας στο Κόκκινο και την Αυγή για να τους εκφράσουμε την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα τους.