Εκδηλώσεις στις γειτονιές
Με επιτυχία ξεκίνησε ο γύρος των εκδηλώσεων που οργανώνουν οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ με θέμα «Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν - Κρατικοποίηση των τρένων χωρίς αποζημίωση για την Hellenic Train με εργατικό έλεγχο».
Αγ. Παρασκευή
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συζήτηση που οργάνωσαν οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ της περιοχής στο δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής την Πέμπτη 13 Φλεβάρη. O Δημήτρης Κουτσιάφτης, Πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών (ΠΕΠΕ) στη Hellenic Train είπε: «Ζούμε τα αποτελέσματα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με απορρύθμιση των εργατικών δικαιωμάτων, επιθέσεις στα λαϊκά στρώματα κλπ. Η διάλυση του ΟΣΕ είχε ξεκινήσει πριν τα μνημόνια ακόμα, το 2007 ξεκίνησε το έγκλημα της διάσπασης σε εταιρίες. Το 2010 έγιναν περικοπές μέχρι και 35% στους μισθούς των εργαζομένων, κομμένα δώρα, όπως και στο υπόλοιπο δημόσιο, επιβλήθηκαν υποχρεωτικές μετατάξεις έμπειρου προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. Από 3.500 προσωπικό τότε, έφτασε σήμερα ο σιδηρόδρομος με 500 μόνιμο προσωπικό και άλλους τόσους με μπλοκάκι. Ανάμεσα στο 2010-2015 είχαμε το πέρασμα κομματιών όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και μεταπώλησή τους.
Από το 2016 οι μηχανοδηγοί έβγαζαν εξώδικα για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο. Τα Τέμπη ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα: και φωτοσήμανση να είχε η γραμμή, ακόμα και χωρίς τηλεδιοίκηση, τα δυο τρένα θα είχαν δει το ένα το άλλο. Υπάρχει καθεστώς τρομοκρατίας στους μηχανοδηγούς από την εταιρία για να μη μιλάνε για την έλλειψη ασφάλειας.
Μετά το έγκλημα το 2023 ο προαστιακός Λιόσια-Κιάτο είναι ακόμα χωρίς φωτοσήμανση. Μόνο μέχρι το Λιανοκλάδι πιέστηκαν και έβαλαν φωτοσήμανση στη γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Οι μηχανοδηγοί από μόνοι τους σώζουν τις καταστάσεις για να μην έχουμε και άλλα θύματα αλλά η τελευταία συλλογική σύμβαση έδωσε αύξηση 2 ευρώ.
Επανακρατικοποίηση
Φάγαμε (οι μηχανοδηγοί) καμπάνα 45 μέρες εκτός υπηρεσίας επειδή καταγγέλλουμε, αλλά δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε. Χρειάζεται πολιτική βούληση για την επανακρατικοποίηση, είναι και θέμα λαϊκής βούλησης, στις 26/1 φάνηκε ότι ‘δεν είχε οξυγόνο’ όλη η κοινωνία».
Ο Γαβρήλος Κασιμάτης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών της ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ) είπε: «Πρέπει να αναδείξουμε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και ως κοινωνία και ως συνδικαλιστικό κίνημα. Και στην ΕΡΤ, χρειάζεται να παλεύουμε για μια τηλεόραση δημοκρατική και πλουραλιστική. Είναι εφικτό να γίνει η επανακρατικοποίηση του σιδηρόδρομου. Είναι συνολική η μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αγαθών: Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, Νερό, Συγκοινωνίες κλπ. Η υπονόμευση του σιδηρόδρομου είναι διαχρονική, για χρόνια εμπόδιζαν την επέκτασή του. Το να έχουμε δημόσιο και δυνατό σιδηρόδρομο είναι προς όφελος όλου του ελληνικού λαού».
Ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ της ΟΣΥΟ, μίλησε για τις μάχες του εργατικού κινήματος που τροφοδότησαν την έκρηξη της οργής για το έγκλημα των Τεμπών. Και επιχειρηματολόγησε ότι το αίτημα για κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων χωρίς αποζημίωση για τη Hellenic Train και με εργατικό έλεγχο, μπορεί να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου που παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να βάλει τις ζωές της πλειοψηφίας πάνω από τα κέρδη.
«Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα ισοπεδώνοντας τη ζωή των ανθρώπων», ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην εκδήλωση στα Πετράλωνα η Κωνσταντίνα Κακούρου, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας. «Κανένα όριο δεν υφίσταται σε κανένα αγαθό. Το κράτος είναι ανύπαρκτο, γίνεται αντιληπτό μόνο ως παροχή υπηρεσιών καταστολής τελικά, υπάρχει μόνο για να έχει αστυνομία και στρατό. Τίποτα δημόσιο, τίποτα δωρεάν, είναι το σύνθημά τους» τόνισε πριν μιλήσει αναλυτικά για όλες τις «κυβερνητικές βόμβες στην καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος» αλλά και για τις συντονισμένες πια αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.
Ακολούθησε ο Θωμάς Κατσαρός από το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, που έφερε τα συντριπτικά στατιστικά στοιχεία για την πλειοψηφική απόρριψη των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ γύρισε και σε όλα τα αποτυχημένα και καταστροφικά πειράματα ξεπουλήματος των σιδηροδρόμων αλλά και άλλων δημόσιων αγαθών όπως το νερό στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία κατέληξαν σε επανακρατικοποιήσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα της ΕΑΣ στις αρχές του ’90 που κέρδισε την επανακρατικοποίηση των λεωφορείων και έριξε την κυβέρνηση του μπαμπά Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, να επιβάλλει την κρατικοποίηση των τρένων με εργατικό έλεγχο.
Στη συζήτηση ξεχώρισε η τοποθέτηση του Νεκτάριου Δαργάκη, δημοσιογράφου, που μίλησε για την απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στις 18 Φλεβάρη με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, φέρνοντας την εικόνα από τη συνέλευση στα σάιτ του ομίλου Alter Ego με συμμετοχή πάνω από 70 εργαζόμενων που διεκδικούσαν κλιμάκωση και συμμετοχή στις 28 Φλεβάρη.
Ελληνικό
Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση στο Ελληνικό. Τη συζήτηση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας του ΣΕΠΕ Γλυφάδας 3Β και ο Γιώργος Ρόδης, από τον Σύλλογο Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και την ΕΕ της ΠΟΕ ΔΟΥ.
«Οι χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους επιβεβαίωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση στριμωγμένη. Στην εκπαίδευση είμαστε αντιμέτωποι με τις ιδιωτικοποιήσεις, η προσπάθεια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, η συνδικαλιστικές διώξεις, οι περικοπές, η προσπάθεια ίδρυσης Ωνάσειων σχολείων σπρώχνουν στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Το ίδιο προσπάθησε η κυβέρνηση να κάνει και πέρσι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και βγήκε ένα τεράστιο κίνημα καταλήψεων», είπε ο Στέλιος Γιαννούλης. «Οι χιλιάδες που πλημμυρίζουν τους δρόμους δεν έπεσαν από τον ουρανό, πατάνε πάνω στην εμπειρία μιας πενταετίας σκληρής ταξικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκπαίδευση οργανώνουμε τις συνελεύσεις, πάμε με διπλό στόχο -απεργιακή κλιμάκωση και επιτροπές αγώνα για να οργανώσουμε την συμμετοχή στην απεργία και την συνέχεια».
Ο Γιώργος Ρόδης ξεκίνησε μεταφέροντας την εμπειρία των αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, ως απολυμένος εργαζόμενος σε αυτή ανοίγοντας και το πανό που σημάδεψε αυτούς τους αγώνες. «Στην Ολυμπιακή όλοι οι εργαζόμενοι είχαμε κερδίσει αυτό που λέγαμε κουλτούρα ασφαλείας. Κουλτούρα ασφαλείας σημαίνει να μην πέφτουν σοβάδες στο κεφάλι σου, να μην σκοτώνεσαι στα τρένα, να έχεις ώρες ανάπαυσης. Αυτά θα πάμε να διεκδικήσουμε στις 28 Φλεβάρη.
Η Ολυμπιακή δεν έκλεισε για να ανοίγει ένα νοσοκομείο τον χρόνο όπως μας λέγανε, μαζί με την Ολυμπιακή απέκλεισαν και τον κόσμο που κουβαλούσε την κουλτούρα ασφαλείας. Πλέον οι ζωές μας δεν μετράνε, μετράνε τα ευρώ. Η γραμμή που ενώνει όλες τις επιθέσεις των από πάνω είναι το κέρδος των λίγων έναντι της ζωής των πολλών. Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για να μετράνε οι ζωές μας, η απεργία είναι το πιο δυνατό μας όπλο».
Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε ξεχώρισε η τοποθέτηση της Λίλυ, από την Συρία και την Παλαιστίνη που επικεντρώθηκε στα εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης και αυτού του συστήματος σε σχέση με τον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Η Αναστασία, εκπαιδευτικός συμπλήρωσε σε σχέση με τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων λέγοντας ότι έρχονται mail με πρόγραμμα της Lamda στο σχολείο, ανοίγουν την πόρτα στους ιδιώτες. Ενώ ο Γιάννης, φοιτητής επικεντρώθηκε στην ανάγκη να δώσουμε συνέχεια με την αναγκαία προοπτική στον κόσμο που είναι ξεσηκωμένος παντού με απεργίες και καταλήψεις. Η συζήτηση έκλεισε με το πρόγραμμα του τοπικού πυρήνα για την οργάνωση της γενικής απεργίας σε χώρους δουλειάς και την γειτονιά.
«Στη Νίκαια συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, στην παιδεία, στην υγεία και στον ιδιωτικό τομέα» μας λέει η Πηνελόπη Κουτσουδάκη. «Η Κατερίνα Θωίδου, αρχικά, έθεσε τον τρόπο με τον οποίο διαλύθηκε ο ΟΣΕ και έσπασε σε πολλές μικρότερες εταιρείες και ξεπουλήθηκε το κερδοφόρο κομμάτι του τελικά στην Hellenic Train, ενώ η συντήρηση των γραμμών παρέμεινε στο δημόσιο. Στη συνέχεια η δεύτερη ομιλήτρια Σοφία Σιμοπούλου, εκπαιδευτικός της ΕΛΜΕ Πειραιά, μίλησε για την ιδιωτικοποίηση στη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για τα Ωνάσεια σχολεία, καθώς και για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και κατ' επέκταση την επιδείνωση της εργατικής επισφάλειάς τους.
Οργάνωση
Ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση, όπου οι εργαζόμενοι από διάφορους χώρους έβαλαν την εικόνα του χώρου τους και έκλεισε η συζήτηση με θέμα την οργάνωση των δύο μεγάλων απεργιών, 28/2 και 8/3, και του συλλαλητηρίου για την διεθνή ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 22/3».
Πειραιάς
«Πολύτιμη και πλούσια συζήτηση έγινε την Τετάρτη στην εκδήλωση που οργανώσαμε ως πυρήνας του ΣΕΚ στο κέντρο του Πειραιά» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Πέγκυ Γαλάκου. «Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Καλλίτσης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, που έβαλε όλο το χρονικό διάλυσης των σιδηροδρόμων απ’ όλες τις κυβερνήσεις και σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα. Τα στοιχεία που ανέφερε ήταν αποκαλυπτικά. Μας μίλησε για την τεράστια έλλειψη προσωπικού, οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν 20 χρόνια πριν, το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές που η εταιρεία όμως δεν καλύπτει, τις ελλείψεις ανταλλακτικών, τα χαλασμένα τρένα και τα διαλυμένα μηχανοστάσια. Απαξίωση, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση. Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο για παράδειγμα στην Θεσσαλία παραμένουν ως έχουν χωρίς να έχουν επισκευαστεί.
Επισήμανε ότι ο κόσμος που ξεσηκώθηκε δεν βγαίνει μόνο για τα Τέμπη αλλά για όλους τους λόγους λέγοντας ότι ο ίδιος μένει στο Πέραμα και βλέπει τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση στα σχολεία και τον ξεσηκωμό του κόσμου εκεί για να μην γίνει το ένα από τα δυο λύκεια Ωνάσειο και δεν μπορούν να πάνε σχολείο τα παιδιά της γειτονιάς.
Στη συνέχεια η Τιάνα Ανδρέου, συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόνισε πως μπροστά μας έχουμε να οργανώσουμε τις 28/2 αλλά και το αγωνιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί: την απεργιακή 8 Μάρτη, τις 22 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό αλλά και συνολικά την ανάγκη να κλιμακωθούν οι αγώνες σε όλους τους χώρους για να τους ανατρέψουμε».
«Πλούσια συζήτηση έγινε στους Αμπελόκηπους την Πέμπτη 13/2 με ομιλητές τον Βασίλη Ζαβογιάννη, πρόεδρο της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Κώστα Καταραχιά, γραμματέα του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου» μας λέει ο Βασίλης Μάραντος, προγραμματιστής από τον πυρήνα ΣΕΚ Αμπελοκήπων.
«Ο Βασίλης Ζαβογιάννης έκανε αναδρομή στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του ελληνικού σιδηροδρόμου από την δημιουργία του δικτύου ως τώρα, εξηγώντας το πώς αυτή πάντα διαμορφωνόταν με βάση τις ανάγκες του καπιταλισμού. Η απαξίωση ήταν εσκεμμένη για να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση. Χαρακτηριστικά είπε: “για να δούμε πώς φτάσαμε στα Τέμπη πρέπει να μελετήσουμε τη ροή χρημάτων από το κράτος στον σιδηρόδρομο διαχρονικά”.
Ο Κώστας Καταραχιάς μετέφερε την εικόνα της επίθεσης στα νοσοκομεία με στόχο την ιδιωτικοποίηση και του ΕΣΥ, προβάλλοντας τις τεράστιες μάχες που δίνουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι, καταφέρνοντας να μπλοκάρουν δεκάδες επιθέσεις.
Η συζήτηση με παρεμβάσεις από εργαζόμενους στα μετρό, στα σχολεία, στα υπουργεία άνοιξε για το πώς τα τρένα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά στις μεταφορές της εργατικής τάξης, πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον συμβάλλοντας στο φρενάρισμα της κλιματικής καταστροφής καθώς και σε πολλά ακόμα κομμάτια οργάνωσης της ζωής της εργατικής τάξης. Τέλος, η κουβέντα επικεντρώθηκε γύρω από την τεράστια σημασία των συνδικάτων και του ρόλου που μπορούν να παίξουν στο τώρα για τη συσπείρωση του κόσμου, την ανατροπή της κυβέρνησης».
Στην εκδήλωση που έγινε στην Κυψέλη τη συζήτηση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους η Άννα Καρλαύτη, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του ΣΕΠΕ “Αθηνά” και ο Γιώργος Πίττας, μας λέει η Σοφία, από τον πυρήνα Γαλατσίου «Η Άννα Καρλαύτη αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς μέσω των πειθαρχικών διώξεων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την απεργία-αποχή απέναντι στην αξιολόγηση. “Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός ο οποίος γκρεμίζει τα όνειρα των παιδιών και εργατικός έλεγχος στα σχολεία είναι η απάντηση. Η 28 Φλεβάρη είναι η κίνηση για να ξεσπάσει ένα απεργιακό ποτάμι που θα γκρεμίσει την κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι να το πάμε μέχρι τέλους” ήταν το κλείσιμο της Άννας».
Ο Γιώργος Πίττας ανέφερε ότι ήταν η πίεση των εργαζομένων από τα κάτω και των σωματείων που ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία στις 28 Φλεβάρη. Πλούσια συζήτηση ακολούθησε με εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και εργαζόμενους να παίρνουν τον λόγο. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών έγινε σαφές ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοί τους μιλάνε για απεργιακό βηματισμό. Τονίστηκε επίσης ότι χρειάζεται οι καταλήψεις από την πλευρά των φοιτητικού κινήματος να ξαναβγούν στο πλευρό του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης και του συστήματος συνολικά.
Συσκέψεις στους χώρους δουλειάς
ΑΑΔΕ
Σύσκεψη της επιτροπής αγώνα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Φλεβάρη, στο κτίριο της ΑΑΔΕ στο Φάληρο. Συμμετείχαν 13 συνάδελφοι και συναδέλφισσες από όλες τις ειδικότητες που δουλεύουν στο κτίριο, διοικητικοί, εφοριακοί και τελωνειακοί.
Έγινε πλούσια συζήτηση για την σημασία της απεργίας, που τροφοδοτείται όχι μόνο από την οργή για τα Τέμπη αλλά και από την συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Οι χαμηλοί μισθοί και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ρίχνουν βενζίνη στον θυμό και την διάθεση για αγώνα.
Η σύσκεψη κατάληξε στην ετοιμασία κειμένου της επιτροπής αγώνα για να μοιραστεί τις επόμενες ημέρες στο κτίριο σε μαζικές εξορμήσεις της επιτροπής, γραφείο το γραφείο, οι οποίες ορίστηκαν για 20 και 25 Φλεβάρη, για να βάλουν απεργιακό λουκέτο στις 28 Φλεβάρη. Συζητήθηκε η παρουσία της επιτροπής αγώνα το πρωί στην πύλη της υπηρεσίας για να εξασφαλίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή την επιτυχία της απεργίας και η συμμετοχή τους με τα πανό των σωματείων στο Σύνταγμα στο απεργιακό συλλαλητήριο.
Η επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη ανοίγει τον δρόμο για απεργιακή κλιμάκωση μια που οι εφοριακοί προγραμματίζουν να συνεχίσουν μετά την πανεργατική με κυλιόμενες στάσεις εργασίας ενάντια στην συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προωθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΑΔΕ.
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ
Έλενα Βενιζέλου
Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργάνωσε σύσκεψη στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου την Παρασκευή 14/2 στα γραφεία του σωματείου για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας, όπου συμμετείχαν 8 εργαζόμενες και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, και καθαρίστριες.
Μετά το άνοιγμα της κουβέντας από την Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ όλες και όλοι πήραν τον λόγο και συζήτησαν για το πώς η απεργία στις 28/2 συνδέεται με όλες τις μάχες που έχουν δοθεί μέσα στα νοσοκομεία και σε όλους τους χώρους για να ρίξουμε τη ΝΔ. Ήρθαν στην συζήτηση οι διαδηλώσεις που έριξαν την κυβέρνηση της Σερβίας αλλά και η εμπειρία από την περίοδο των μνημονίων όπου η δύναμη των απεργιών έριχνε την μια κυβέρνηση μετά την άλλη.
Η σύσκεψη κατάληξε σε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στις 20 και στις 24 Φλεβάρη. Ο στόχος που μπήκε είναι, όχι μονάχα η ενημέρωση όλων των εργαζόμενων, αλλά πάνω απ’ όλα να κουβεντιαστεί και να οργανωθεί με όλους τους συναδέλφους το κλείσιμο των τακτικών λειτουργειών του νοσοκομείου την ημέρα της πανεργατικής, με τρόπο που να θυμίζει «Κυριακή του Πάσχα» το νοσοκομείο και η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην συγκέντρωση.