Την προηγούμενη εβδομάδα, μια σειρά από σχολές πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις με κέντρο της συζήτησης τη συνέχεια και τη κλιμάκωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη δολοφονική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Φιλοσοφική, στη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, στο Βιολογικό, το Φυσικό, την Αρχιτεκτονική, την ΙΦΕ και αλλού αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής με στόχο τη συμμετοχή των καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων στην μαθητική- φοιτητική κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής (7/3) καθώς και η συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων το μεσημέρι της ίδιας μέρας μετά την κινητοποίηση. Μια σειρά συλλόγων αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 8ης Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Ανυσία Τζόνιου, φοιτήτρια στη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ δίνει την εικόνα από τη συνέλευση της σχολής της: “Πιστεύω από τη συνέλευση που κάναμε κινητοποιήθηκε κόσμος και ενδιαφέρεται. Πήραμε απόφαση για την 8η Μάρτη και περάσαμε ψήφισμα για την κινητοποίηση στο Εφετείο στις 17/3 για την αναστολή που ζητάνε οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με καταλήψεις διαρκείας στο πλευρό του εργατικού κινήματος και να πολιτικοποιούμε την κατάληψη μας με εκδηλώσεις”.
Το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στα Προπύλαια έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή και μαζικότητα, με τις καταλήψεις των σχολών και τον σχολείων να δίνουν τον τόνο της κινητοποίησης. Η οργή που εκφράζεται με το σύνθημα “Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων” κυριάρχησε. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ στις Σχολές έδωσαν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο κάνοντας εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω, καλώντας σε κλιμάκωση με καταλήψεις διαρκείας.
Όπως δήλωσε η Νεφέλη, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής: “Αφορμή για να κατεβαίνουν οι φοιτητές και οι μαθητές είναι τα Τέμπη. Το έγκλημα στα Τέμπη όμως συνδέεται με όλες τις δολοφονικές πράξεις της κυβέρνησης. Αυτές είναι το ναυάγιο της Πύλου, οι γυναικοκτονίες, οι εξοπλισμοί που στέλνει στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει τη Γάζα. Γι΄αυτό βρισκόμαστε εδώ πέρα σήμερα για να κάνουμε τη σύνδεση των αγώνων ώστε να οργανωθούμε από τα κάτω και να τους ανατρέψουμε”.
Συντονιστικό
Η πορεία που έγινε κατευθύνθηκε στη Βουλή και στη συνέχεια στο Κάτω Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποιήθηκε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Στο Συντονιστικό, χαιρετισμό απηύθυνε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, καλώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε ξεσηκωμό για τις απεργιακές διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη. Η τοποθέτηση από τον Φοιτητικό Σύλλογο ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ υπογράμμισε τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράζεται μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και συνέδεσε το έγκλημα των Τεμπών με την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του πανεπιστημίου με το μέτρο των διαγραφών. Στο τέλος της τοποθέτησης, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με το αντιρατσιστικό κίνημα καλώντας τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων να οργανώσουν δράσεις και να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 22 Μάρτη.
Το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων συνοψίζει τους άξονες της συζήτησης του συντονιστικού ενώ παράλληλα χαράζει τη στρατηγική που χρειάζεται να ακολουθήσει το φοιτητικό κίνημα για να φτάσει στη νίκη. Θέτει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, την παραίτηση της κυβέρνησης της συγκάλυψης. Δεύτερον, την κρατικοποίηση του σιδηρόδρομου. Τρίτον το να μη γίνει καμία διαγραφή φοιτητή και φοιτήτριας, να παρθεί πίσω το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και να μην ιδρυθεί κανέναν ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στο τέλος του, καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις σε συντονισμό με τα σωματεία, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τα οποία καλεί σε νέα απεργία.
Αυτήν την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις καθώς και συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 13/3 στα Προπύλαια, μετά το οποίο θα ακολουθήσει Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
Απεργιακή 8 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
Εμείς σαν σχολείο το συζητήσαμε και κλείσαμε το σχολείο την προηγούμενη Παρασκευή και σήμερα. Ήρθαμε όλοι συλλογικά, πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Εμείς ως νέοι πρέπει να είμαστε δραστικοί για να αλλάξει κάτι. Την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε κατέβει 60-70 άτομα από το σχολείο μου.
Λυδία Κρικελά,
3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Πιστεύουμε ότι ήταν δολοφονία και ότι υπάρχει τρομερή συγκάλυψη όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά από όλα τα κόμματα που υπάρχουν στη Βουλή αυτή τη στιγμή. Γι’αυτό θέλουμε και υποστηρίζουμε να πέσει η κυβέρνηση ώστε να υπάρχει βελτίωση σε όλα τα κομμάτια. Κάναμε αποχή στο σχολείο μας, κινητοποιήθηκαν κάποιοι μαθητές. Το 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας έκανε κατάληψη και κατέθεσαν τα 57 ονόματα των νεκρών όταν ζήτησαν τα ονόματα των μαθητών. Έχουμε κατέβει μαζί τους.
Μαριάνθη,
2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας
Εγώ κατέβηκα γιατί πιστεύω όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο στόχο μας που είναι η δικαιοσύνη και να ζούμε σε μια πιο ασφαλή χώρα. Εμάς το σχολείο μας θα γίνει Ωνάσειο. Το να τα ιδιωτικοποιούμε όλα δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Κάναμε κατάληψη, δεν κράτησε πολύ γιατί δεν ήμασταν πολλοί και κάποιοι φοβόντουσαν για απουσίες. Έτσι την κλείσαμε την κατάληψη και το σχολείο μας έχει επιλεχθεί να γίνει Ωνάσειο. Πήγαμε στο δημαρχείο Περιστερίου και δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα.