Εργατικό κίνημα
Ο αγώνας στα ΜΜΕ συνεχίζεται

18/2, Απεργία δημοσιογράφων στην Αθήνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 11 Μάρτη καλεί η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ καθώς και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου στις 11.30πμ της ίδιας μέρας.

Η απεργία, από τις 5 το πρωί της Τρίτης 11/3 μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης, 12/3 -που κήρυξαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ)  για όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας- αποτελεί συνέχεια της πανελλαδικής απεργίας που έγινε την Τρίτη 18/2 παραλύοντας τα περισσότερα ΜΜΕ.

Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ «για να μπει ένα τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας», εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ, αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες ΣΣΕ, κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή), αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας, ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» κ.α.

Ωστόσο, οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και των υπόλοιπων συνδικάτων στον Τύπο μέχρι την παραμονή της απεργίας, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ενημερώσεις, συνελεύσεις αλλά δεν κάλεσαν καν σε συγκέντρωση για να διαδηλώσουν οι δημοσιογράφοι τη μέρα της απεργίας! 

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή δίνει τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και διεκδικεί την κλιμάκωση του αγώνα για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλα τα ΜΜΕ, με αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, κατοχύρωση ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών και συμμετοχή των συντακτών στην παραγωγή του δημοσιογραφικού περιεχομένου… Ωστόσο οι διοικήσεις των Σωματείων μας συνεχίζουν (πρόσφατο παράδειγμα η γενική απεργία στις 28/2) να μη συνδέουν τον αγώνα μας για ΣΣΕ με αυξήσεις, σταθερή εργασία, δικαιώματα κ.λπ. με αυτόν των υπόλοιπων εργαζομένων και του λαού. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο και δεν αποτελεί “είδηση” ότι η ΕΣΗΕΑ δεν καλεί σε καμία απεργιακή συγκέντρωση. 

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ώρα 11.30πμ., για να απαιτήσουμε όλοι και όλες μαζί:

•Αυξήσεις στους μισθούς, με τον κατώτερο να διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ καθαρά, καθώς και στις συντάξεις που έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% την τελευταία 20ετία. Επαναφορά όλων των κλιμακίων και επιδομάτων -οικογενειακό, επιδόματα θέσης, επίδομα ίδιου εργοδότη, αποζημιώσεις σε εμπόλεμες ζώνες, την ασφάλιση εξωτερικής εργασίας.

•Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού/σύνταξης για τους δημοσιογράφους και συνταξιούχους των Δημόσιων ΜΜΕ. Κατοχύρωσή τους για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

•Άνοιγμα του διαλόγου για 4ήμερη εργασία στο διαδίκτυο, με έξι ώρες εργασίας ανά βάρδια και κατοχυρωμένα διαλείμματα. Πλήρεις προσαυξήσεις για κάθε ώρα νυχτερινής, σαββατιάτικης ή κυριακάτικης εργασίας, με ταυτόχρονα υποχρεωτικά ρεπό.

•Κατοχύρωση της χορήγησης πλήρους αποζημίωσης και μάλιστα εφάπαξ σε περίπτωση απόλυσης.

•Ρητή απαγόρευση του “δανεισμού” εργαζομένων σε συνεργαζόμενες ή θυγατρικές εταιρείες των ομίλων ΜΜΕ. Κάθε άλλη διαφορετική χρήση του δημοσιογραφικού προϊόντος πέραν του ΜΜΕ με το οποίο υπάρχει σύμβαση, προϋποθέτει πρόσθετη σύμβαση εργασίας και αμοιβή.

•Πρόβλεψη υποχρέωσης για ελάχιστο αναγκαίο αριθμό εργαζομένων - στο μισθολόγιο και με συμβάσεις αορίστου χρόνου– εκτός από την τηλεόραση και σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες.

•Συμμετοχή των εργαζομένων στις συντακτικές αποφάσεις των ΜΜΕ, ενημέρωση των εργαζομένων για την εταιρική λειτουργία και οικονομική κατάσταση τους. Δυνατότητα και υποχρέωση ελέγχου, με πρόσβαση των εκπροσώπων τους  στα κεφάλαια κάθε επιχείρησης ΜΜΕ και της προέλευσής τους.

•Απόδοση πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων από τις εταιρείες ΜΜΕ στους εργαζόμενους-παραγωγούς των δημοσιογραφικών έργων.

•Νομική προστασία από τα ΜΜΕ των δημοσιογράφων απέναντι σε καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs).

•Κατάργηση κάθε αντεργατικού, αντιασφαλιστικού και τυποκτόνου νόμου καθώς και όλων των εφαρμοστικών εγκυκλίων τους».