Εργατικό κίνημα
Η 8 Μάρτη σε όλη τη χώρα

Απεργιακή 8 Μάρτη, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

Με μαζικότητα και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκαν στις άλλες πόλεις της Ελλάδας οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

 

Στη Θεσσαλονίκη, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή εκατοντάδες διαδήλωσαν ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δολοφονεί με τις γυναικοκτονίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον σεξισμό και τον ρατσισμό της. Η συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τη Δήμητρα Κομνιανού, εκ μέρους της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη, ενώ συνέχισαν ο Παύλος Γρηγόρης Μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ, που διάβασε το απεργιακό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για τις σημερινές διαδηλώσεις, η Πόπη Σαραϊδάρη από την 5η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κι άλλες ομιλήτριες από σωματεία και συλλογικότητες. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς. Η διαδήλωση κινήθηκε σε όλο το κέντρο της πόλης, με τον κόσμο να επευφημεί και να ενώνεται με τις διαδηλώτριες.

 

Βόλος. Φωτό: Τάσος Τσιούνης

 

 Στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία. Η Κίνηση για την Απεργιακή 8η Μάρτη συμμετείχε με πανό μαζί τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αρχιτεκτονικής, της Χωροταξίας, των Πολιτικών Μηχανικών και με άλλες οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες. Ανάμεσα στα  συνθήματα που κυριάρχησαν ξεχώρισε  το “Τέμπη, Πύλος, γυναικοκτονίες, είναι της κυβέρνησης οι δολοφονίες”. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές των σχολών έδωσαν δυναμικό παρόν δείχνοντας τη διάθεση τους να κλιμακώσουν των αγώνα τους με καταλήψεις στο πλευρό των απεργών.

 Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην περιφέρεια. Χαιρετισμούς απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, καθώς και η ΕΙΝΗ, η οποία συμμετείχε με πανό. Η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη συνέδεσε τις μάχες ενάντια στον σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση με τις μάχες στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στους εργατικούς χώρους, καλώντας σε απεργιακή κλιμάκωση. Το παρών έδωσαν  άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες  της αριστεράς.

 Στην Ξάνθη, ξεχώρισε η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τα πανό της ΕΛΜΕ Ξάνθης, του συλλόγου δασκάλων και του Φοιτητικού Συλλόγου της Ξάνθης. Η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη έδωσε τον τόνο της διαδήλωσης με συνθήματα “Σεξισμός, ρατσισμός πολεμοκαπηλεία- Κάτω η νέα Δημοκρατία”.

Στο Ηράκλειο, έγινε συγκέντρωση-πικετοφορία, με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να κάνουν εξόρμηση με την Εργατική αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

 

Χανιά.Φωτό: Μανώλης Φιωτάκης

 

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στην οποία συμμετείχαν η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ Χανίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Χανίων, οργανώσεις της αριστεράς, καταλήψεις και συλλόγικοτητες. Το μουσικό σχήμα Γιαρ Αμάν συνόδεψε μουσικά τη συγκέντρωση. Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, συμμετείχε στη διαδήλωση τονίζοντας πως η απελευθέρωση των γυναικών είναι υπόθεση όλων των εργατών και δίνοντας τον τόνο για συνέχεια και κλιμάκωση με επόμενο σταθμό τη διεθνή μέρα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό στις 22 Μάρτη.