Πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Μάη στην Ρόδο το 51o τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ήταν το μαζικότερο στην ιστορία της Ομοσπονδίας.
Ο λόγος της μαζικότητας δεν είναι άλλος από την ένταξη συμβασιούχων στις διαδικασίες της Ομοσπονδίας μετά από την απόφαση, πριν ενάμιση χρόνο, του ενδιάμεσου, καταστατικού συνεδρίου. Μία απόφαση όμως μισή, εξαιτίας των περιοριστικών όρων στην συμμέτοχή των συμβασιούχων.
Όροι που πρέπει άμεσα να καταργηθούν έτσι ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ομοσπονδίας για όλους τους συμβασιούχους. Αυτή τη θέση υποστήριξε το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων από όλες τις παρατάξεις. Η υλοποίησή της είναι προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα, και το βάρος αυτής της υλοποίησης πέφτει στις πλάτες του μαχόμενου συνδικαλισμού που παλεύει συνολικά στο πλευρό των συμβασιούχων.
Περισσότεροι από εκατό σύνεδροι πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν πάνω στα κεντρικά ζητήματα που πρόβαλε το Συνέδριο. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η πλήρη ένταξη τους στην Ομοσπονδία, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, οι γενναίες αυξήσεις στον μισθό, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας να παλέψουμε όλοι μαζί οι συνάδελφοι στους δήμους .
Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ανεβάσει αγωνιστικές στροφές η Ομοσπονδία με συνελεύσεις και περιοδείες για την οργάνωση δυνατών απεργιών που θα φέρουν νίκες. Η δημιουργία επιτροπών αγώνα και το δυνάμωμα των αγωνιστικών, αντικαπιταλιστικών παρατάξεων είναι όπλα στον αγώνα μας όχι μόνο για να μπαίνουν όλες οι πιέσεις στην ηγεσία της Ομοσπονδίας να οργανώσει απεργίες αλλά και για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που θέλει να κάνει και τους ΟΤΑ «Τέμπη».
Αξιοσημείωτα περιστατικά του Συνεδρίου ήταν το γενικό «κράξιμο» στην ηγεσία της Ομοσπονδίας για την επιλογή να κάνει το συνέδριο στην Ρόδο και σε πεντάστερο ξενοδοχείο την ώρα που και στον οικονομικό απολογισμό παρουσιάστηκαν πολύ μεγάλα έξοδα μετακινήσεων και ελάχιστα χρήματα για υλικά για απεργίες και κινητοποιήσεις.
Ελεεινή στάση, που δέχτηκε γιουχάισμα από όλες τις γωνιές της αίθουσας του Συνεδρίου, ήταν εκείνη της παράταξης της ΝΔ, να μην ψηφίσει σε ψήφισμα συμπαράστασης ενάντια στην απόλυση του πρώην πρόεδρου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Γενηδούνια.
Πραγματικά συγκινητική στιγμή ήταν η ενός λεπτού σιγή που κράτησαν όλοι οι σύνεδροι στην μνήμη του συντρόφου μας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επί χρόνια μαχητικού συνδικαλιστή στους δήμους, Νίκου Αδαμόπουλου.
Το Συνέδριο έχει πλέoν τελειώσει, ο αγώνας όμως για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη νίκη των αιτημάτων μας πρέπει να κλιμακωθεί.
ΔΑΣ ΟΤΑ 9 έδρες (24,7%),
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΔΑΚΕ) 4 έδρες (12,57%),
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 έδρες (4,8%),
ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ, 1 ΕΔΡΑ (3.2%),
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ 1 έδρα (2,82%).

