Χιλιάδες διαδήλωσαν την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι στα δώδεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η οργή ξεχείλιζε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποφυλακίζει τον Μιχαλολιάκο και κάνει πλάτες στους φασίστες, ενώ φυλακίζει πρόσφυγες και μετανάστες και συμμετέχει στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.
Στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά κατέληξαν η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ μαζί με πλήθος αγωνιστών/ριών, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των 600 προσφύγων στην Πύλο, συνδέοντας την αντιρατσιστική με την αντιφασιστική και αντικυβερνητική μάχη.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση και χαιρετισμούς στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, όπου από νωρίς κόσμος όλων των ηλικιών κατέθετε λουλούδια και τιμούσε τον αντιφασίστα μουσικό και όλα τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας.
Στη διαδήλωση προς το Μπλόκο της Κοκκινιάς πρώτο ήταν το πανό του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» όπου βάδιζε η Μάγδα και ο Παναγιώτης Φύσσας μαζί με τους φίλους του Παύλου, δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, συγγενείς θυμάτων αστυνομικής βίας όπως ο Γιάννης Μάγγος, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου. Ακολουθούσαν τα μπλοκ συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών κινήσεων, οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ άνοιγαν οι μετανάστες. Ανάμεσά τους ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης που παρά λίγο να χάσει τη ζωή του από τη δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στο σπίτι του στο Πέραμα το 2012.
«Είμαι εδώ γιατί θέλω ο Μιχαλολιάκος να μείνει κι άλλο στη φυλακή», μας είπε. «Άκουσα την Παρασκευή ότι βγήκε έξω, ενώ συνεχίζει και αυτός και οι άλλοι να είναι επικίνδυνοι. Είμαι εδώ μαζί με τα παιδιά από το Πακιστάν, που είμαστε όλοι αδέλφια, να πούμε ότι εμείς ήρθαμε στην Ελλάδα για να δουλέψουμε, για να βγάλουμε ένα μεροκάματο, γιατί έχουμε οικογένειες και παιδιά. Και αυτοί μας χτυπούσαν. Εγώ ακόμα δεν είμαι καλά στην υγεία μου, προσπαθώ να συνέλθω».
Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και το Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρία Τσαμούρης ΑΕ. Το παρών έδωσαν και άλλα συνδικάτα όπως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου, η ΠΕΝΕΝ, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» και Πειραιά «Η Πρόοδος». Ξεχώριζαν επίσης οι εργαζόμενοι/ες του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας με τα κίτρινα γιλέκα τους. Οργανωμένα με πανό συμμετείχε το March to Gaza, ενώ οι Παλαιστινιακές σημαίες ανέμιζαν σε όλα τα μπλοκ.
Ξεκάθαρο μήνυμα
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας κάτοικοι από τα μπαλκόνια, εργαζόμενοι/ες από τα μαγαζιά, οδηγοί αυτοκινήτων χειροκροτούσαν, φώναζαν συνθήματα, πατούσαν τις κόρνες.
«Μαζική συγκέντρωση σήμερα, τα συνθήματα πολλά και εύστοχα, πιστεύω ότι θα δώσει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό», μας είπε ο Βασίλης, μηχανικός. «Είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνω στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία».
«Είμαστε εδώ και για όσα έγιναν τότε με τις φασιστικές επιθέσεις και για όσα γίνονται σήμερα, όπως ότι αποφυλακίστηκε ο Μιχαλολιάκος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνδέουμε τη μάχη ενάντια στο φασισμό με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό που η κυβέρνηση και το σύστημα χρησιμοποιούν για να μας χτυπάνε από παντού. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερη οργάνωση και να ξεκινήσουμε ακόμα περισσότερες απεργίες, όπως αυτή που θέλουμε να γίνει στις 10 Οκτώβρη για την Παλαιστίνη», μας είπε ο Ντίνος, φοιτητής.
«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Όχι πλάτες στους νεοναζί, ο Μιχαλολιάκος στη φυλακή», «Στα Τέμπη και την Πύλο κάναν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Πλεύρης σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι», «Στείλτε τους φονιάδες στο Ναυτοδικείο, το έγκλημα της Πύλου δεν μπαίνει στο αρχείο», «Τέμπη Πύλος Παλαιστίνη, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ήταν κάποια από τα συνθήματα της ΚΕΕΡΦΑ που συνεχίστηκαν δυνατά στον Πειραιά.
«Το λιμενικό και η κυβέρνηση που διέπραξαν το έγκλημα της Πύλου πρέπει να βρεθούν στο Ναυτοδικείο, δεν θα τους αφήσουμε να το συγκαλύψουν», είπε έξω από το Αρχηγείο του Λιμενικού ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές του ρατσισμού του Πλεύρη στρώνουν το δρόμο στα ορφανά της Χρυσής Αυγής και έδωσαν το πράσινο φως στη δικαιοσύνη τους να αποφυλακίσει τον Μιχαλολιάκο. Να ξέρουν ότι απέναντί τους υπάρχει ένα μαζικό κίνημα των εργατών και της νεολαίας που έχει τη δύναμη να τσακίσει τα σχέδιά τους. Όπως έστειλε τους νεοναζί της ΧΑ στη φυλακή, μπορεί να στείλει και τους φονιάδες της Πύλου.
Ανοιχτά σύνορα
Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στον ρατσισμό, για ανοιχτά σύνορα. Το 2015 σε αυτό το λιμάνι έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και το εργατικό κίνημα και η νεολαία άνοιξαν την αγκαλιά τους για να τους υποδεχτούν. Δεν είναι παράνομοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Είναι εργάτες: ντελιβεράδες, οικοδόμοι, εργάτες γης, μαγείρισσες, καθαρίστριες. Δεν θα αφήσουμε να στοχοποιούν τα ταξικά μας αδέρφια. Τη ρατσιστική πολιτική θα την πετάξουμε στα σκουπίδια. Ενωμένοι θα οργανώσουμε τον αγώνα», τόνισε, καλώντας σε κλιμάκωση με πρώτους σταθμούς την Πανεργατική Απεργία την 1η Οκτώβρη και την Απεργία ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα στις 10 Οκτώβρη.
«Είμαστε μπροστά στους αγώνες για να τσακίσουμε αυτή την κυβέρνηση που σπέρνει το θάνατο. Από τα νοσοκομεία μέχρι την Πύλο, από το Κερατσίνι μέχρι την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, αυτή η κυβέρνηση προκαλεί το εργατικό κίνημα», συνέχισε η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. «Είμαστε αποφασισμένοι ότι τα θύματα της Πύλου θα βρουν δικαιοσύνη, ότι ο Μιχαλολιάκος θα ξαναμπεί στη φυλακή, ότι θα τσακίσουμε αυτή την κυβέρνηση που διαλύει τις ζωές μας καθημερινά, από το 13ωρο μέχρι τα αγκαλιάσματα με τον Νετανάχιου», καλώντας με τη σειρά στις απεργίες.
«Σήμερα διαδηλώσαμε για να τιμήσουμε τον Παύλο Φύσσα, τον αντιφασίστα που έδωσε τη ζωή του για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, για να βάλουμε τους Μιχαλολιάκους στη φυλακή», είπε τέλος ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στην Τσαμούρης ΑΕ. «Ο Παύλος ζει και ταξιδεύει αυτή τη στιγμή προς τη Γάζα με ένα από τα ιστιοπλοϊκά του στόλου που πάει να σπάσει τον αποκλεισμό. Πάνω σε αυτή την κληρονομιά και με αυτή τη δύναμη προχωράμε και απαιτούμε δικαιοσύνη, να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Πύλου, να σταματήσουν τα ρατσιστικά εγκλήματα που προωθεί το νομοσχέδιο του Πλεύρη και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Με τη δύναμη της εργατικής τάξης μπορούμε να κερδίσουμε».
Λένα Βερδέ
Πανελλαδικά
18/9, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου
«Μαζική, μαχητική και ενωτική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στα 12 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής», μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού. «Φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς έδωσαν το παρών στην πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα και βάδισε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης συγκρότησε μαχητικό μπλοκ και με τα συνθήματά της συνέδεσε τις μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή με αυτές για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και βέβαια για την ανατροπή της κυβέρνησης των δολοφόνων».
18/9, Πάτρα. Φωτό: Δημήτρης Μπελιάς
Πάτρα
«12 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους Ναζί της Χρυσής Αυγής, φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/ριών, πολλές οργανώσεις της αριστεράς συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.
Βόλος
«Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στον Βόλο», μας είπε ο Τάσος Τσιούνης, «Συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χωροταξίας και Ιχθυολογίας και πολλές οργανώσεις της Αριστεράς. Τα αντιφασιστικά συνθήματα μπλέκονταν με αυτά για λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενώ σαν ΚΕΕΡΦΑ συνδέαμε την πάλη ενάντια στο ρατσισμό φωνάζοντας “Σύνορα ανοιχτά για κάθε μετανάστη, απελάστε τώρα Πλεύρη-Μητσοτάκη”. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και διένυσε όλο το κέντρο της πόλης».
Γιάννενα
Στα Γιάννενα, η αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, εργαζόμενους/ες και φοιτητές/ριες. Η πορεία ξεκίνησε από τη Νομαρχία, πέρασε από την πλατεία Μαβίλη και την οδό Ανεξαρτησίας κυκλικά και τελείωσε στη Νομαρχία. Συμμετείχαν πολλές οργανώσεις της Αριστεράς κι από τη μεριά μας συμμετείχαμε με το πανό της ΚΕΕΡΦΑ.
Στις παρεμβάσεις, μιλούσαμε στον κόσμο για το πώς μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στο ρατσισμό, στους φασίστες και στην κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες! Συνδέσαμε επίσης το αίτημα για σύνορα ανοικτά με το Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Ο κόσμος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς επίσης στην παλαιστινιακή αντίσταση!
Ακούστηκαν συνθήματα, όπως: "Τέμπη, Πύλος, Παλαιστίνη, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη", "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Σύνορα ανοικτά για την προσφυγιά", "Απελαστε τώρα Πλεύρη, Μητσοτάκη", "Στα Τέμπη και στην Πύλο κάναν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία", "Ο Παύλος ζει, τσακιστε τους ναζί", "Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά,με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά".
Ο κόσμος εξέφρασε την οργή του απέναντι στη μισητή κυβέρνηση, η οποία αγκαλιαζει τους φασίστες και κάνει πόλεμο στους συγγενείς θυμάτων των Τεμπών. Την επόμενη μέρα έγινε κατάληψη στην πρυτανεία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων για τις εξώσεις που πάνε να γίνουν και για τις διαγραφές φοιτητών.
Ορέστης Παπαθανάσης
Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/9 στα Χανιά, με αφορμή τη συμπλήρωση δώδεκα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η φετινή κινητοποίηση σημαδεύτηκε από την προκλητική αποφυλάκιση του αρχηγού της ΧΑ, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν εργατικά σωματεία (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Σωματείο Επισιτισμού, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων), φοιτητικοί σύλλογοι (Ενιαίος ΦΣ ΗΜΜΥ ΑΡΜΗΧ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Εστίας Φοιτητών ΠΚ), καθώς και συλλογικότητες (ΚΕΕΡΦΑ, Αντίσταση και Πάλη, Πρωτοβουλία Αντίστασης, Κατάληψη Ρόζα Νέρα, Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας).
Αντίστοιχα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/9 στην πλατεία 1866, ύστερα από κάλεσμα του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών, με τη συμμετοχή και της ΚΕΕΡΦΑ. Αφορμή στάθηκαν οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, καθώς και η έλλειψη ιατρικής φροντίδας, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αγιά. Εκεί κρατούνταν αρχικά 1.140 άνθρωποι, κυρίως αιγυπτιακής καταγωγής, αλλά και από το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ανάμεσά τους μια έγκυος με σοβαρά προβλήματα κύησης και πολλοί ασθενείς.
Οι συνθήκες κράτησης και η βία που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες οδήγησαν σε εξέγερση το βράδυ της Πέμπτης 11/9, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση του συνόλου της αστυνομικής δύναμης για την καταστολή της, όπως παραδέχεται σε σχετική επιστολή προς τα τοπικά ΜΜΕ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων.
Συγκλονιστική είναι επίσης η επιστολή 500 προσφύγων, που κατάφεραν να μεταφέρουν προς τα έξω γραμμένη σε ένα κομμάτι χαρτί, περιγράφοντας την απελπιστική τους κατάσταση: «Είμαστε εδώ μέσα πολλές μέρες. Έχουμε παιδιά και γυναίκες και κάποιοι από εμάς είναι άρρωστοι. Έχουμε δερματικές παθήσεις και χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη και υπέρταση. Το φαγητό δεν είναι αρκετό. Θα πεθάνουμε από την πείνα. Σας παρακαλούμε, μπορείτε να καλέσετε κάποια οργάνωση να έρθει σε εμάς; Είμαστε περίπου 500 άνθρωποι. Η κατάστασή μας είναι πολύ άσχημη. Είμαστε μετανάστες από περισσότερες από τέσσερις χώρες».
Όπως σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε σχετική ανακοίνωση, «στα Χανιά, πάνω από χίλια άτομα συνωστίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αγιά, χωρίς ιατρική υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί μια προσωρινή κρίση αλλά προμελετημένη στρατηγική κράτησης και ταλαιπωρίας, που στοχεύει στην αποθάρρυνση και την ψυχική εξουθένωση. […] Ο Πλεύρης και η κυβέρνηση καταργούν το δικαίωμα στο άσυλο, μετατρέποντας τους διωκόμενους σε εγκληματίες. […] Δεν θα επιτρέψουμε στις τοπικές αρχές (Δήμος Χανίων, Αντιπεριφέρεια) να παραπονιούνται για το κόστος υποδοχής, την ώρα που αγνοούν την ανθρώπινη δυστυχία και προτάσσουν τα συμφέροντα μεγάλων τουριστικών εταιρειών πάνω από τις ανάγκες της εργατικής τάξης».
Ειρηναίος Μαράκης