28 Οκτώβρη: Παρελάσεις ενάντια σε μνημόνια και νεοναζί

Μια μέρα πριν, την Κυριακή 27/10, έγινε η παρέλαση στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη. Οι τόνοι είχαν ανέβει από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας, “άξιος” διάδοχος του Ψωμιάδη, επέμενε με περισσό θράσος να καλεί τους χρυσαυγίτες στην παρέλαση, παρά τις αντιδράσεις. Παρ'όλα αυτά η τρομοκρατία της αστυνομίας και οι επιθέσεις της δεν πτόησαν σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αντιφασίστες, που έδωσαν το παρών για να διαδηλώσουν. Χαρακτηριστική η περιγραφή της Ματίνας Σγουρομύτη:

“Με την εμφάνιση των μελών της ΚΕΕΡΦΑ στο σημείο που κατέληγε -και διαλυόταν- η παρέλαση και το άνοιγμα του πανό της, εμφανίστηκε αστυνομία η οποία παρατάχθηκε μπροστά μας και επιχείρησε να μας παρεμποδίσει να μοιράσουμε αντιφασιστικό υλικό, απειλώντας μας μάλιστα με μηνύσεις για δήθεν εξύβριση, όταν ζητήσαμε να πληροφορηθούμε τα στοιχεία τους. Είχαν δε το θράσος να μας πουν ότι το κράτος είναι αυτοί, κι εμείς θα πρέπει να τους υπακούσουμε.

Όχι μόνον αγνοήσαμε τις απειλές τους και βγήκαμε από τον περιοριστικό κλοιό, αλλά μοιράσαμε το υλικό μας και συζητήσαμε θερμά με τον κόσμο, ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στην Εργατική Αλληλεγγύη ενάντια στη δίωξη των μελών της.

Ιδιαίτερα οι μαθήτριες και οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, δίνοντας το μήνυμα ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στα σχολεία τους!”

Με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή, διαδήλωσαν εκατοντάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες στην Αγ. Παρασκευή, πίσω από τα πανό της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ. ”Μοιράσαμε χιλιάδες προκηρύξεις και αυτοκόλλητα της ΕΡΤ, στον κόσμο που παρακολουθούσε την παρέλαση”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νάσος Μπράτσος, εργαζόμενος στην ΕΡΤ. “Όταν τελείωσε η παρέλαση διαδηλώσαμε όλοι μαζί μέχρι το Ραδιομέγαρο με συνθήματα όπως 'Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, θα γίνει η φωνή του κάθε αγωνιστή', 'Η ΕΡΤ δεν είναι καμίας συμμορίας, είναι το κέντρο της δημοκρατίας', 'Και τώρα και πάντα όπως το ’40, τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα”.

Παρά την αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές, απεργοί διοικητικοί των ΑΕΙ, φοιτητές και σχολικοί φύλακες που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.

Στη Νέα Ιωνία, εντυπωσιακή ήταν η εικόνα των μεταναστών από το Πακιστάν που μαζί με ντόπιους αντιφασίστες διαδήλωσαν στη Λεωφ. Ηρακλείου πίσω από το πανό της ΚΕΕΡΦΑ Ν.Ιωνίας. Μαζί τους και η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής όπου με σύνθημα “ποτέ ξανά φασισμός” έκλεισαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Λίγο πριν, δεκάδες μαθητές και μαθήτριες είχαν παρελάσει φορώντας τα αυτοκόλλητα της ΚΕΕΡΦΑ με το σύνθημα “Έξω οι νεοναζί από τα σχολεία”.

Στο Περιστέρι "τον τόνο στην παρέλαση έδωσαν τα μέλη και τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, όπως μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς. "Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί" και "Τσακίστε τους Φασίστες, Κάτω η συγκυβέρνηση" ήταν τα συνθήματα και στα πανό και στην παρέμβαση που έγινε με τον κόσμο να ανταποκρίνεται υπογράφοντας στην καμπάνια ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης."

Αντιφασιστική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, έγινε και στην μαθητική παρέλαση του δήμου Γαλατσίου, με μοίρασμα προκηρύξεων, συνθήματα, πανό και πορεία με τα μέλη της παρέμβασης να βαδίζουν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, πίσω από τους ήρωες της Αντίστασης. “Σε όλη τη διάρκεια, ο κόσμος χειροκροτούσε και εξέφραζε τη συμπαράστασή του. Κατά τη διάρκεια της πορείας, φασίστας χαιρέτισε ναζιστικά και φώναζε εμετικά συνθήματα. Υπήρξε άμεση απάντηση από τον κόσμο και τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα την απομόνωση του νεοναζί”, μας δήλωσε η Στέλλα Μυρισιώτη.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια διαδήλωσαν από κοινού η απεργιακή επιτροπή της Γ' ΕΛΜΕ, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, η Λαϊκή Συνέλευση, η ΚΕΕΡΦΑ, το Κίνημα Δεν Πληρώνω και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ μαθητές από τρία σχολεία της περιοχής παρέλασαν φορώντας όλοι αντιφασιστικά αυτοκόλλητα που είχαν προμηθευτεί από την ΚΕΕΡΦΑ.

Διαδηλώσαμε όλοι μαζί

Στα Βριλήσσια, όπως μας μεταφέρει η Ελίζα Κρικόνη: “αγωνιστές κι αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι όχι μόνο, μοιράσαμε μαζικά προκυρήξεις και αυτοκόλλητα στο κόσμο. Πολλοί άφηναν τα στοιχεία τους στα κείμενα υπογραφών για να δραστηριοποιηθούν άμεσα στη γειτονιά μαζί μας. Διαδηλώσαμε όλοι μαζί ανάμεσα στον κόσμο και τους επισήμους με πανό "ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ" φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε ρατσισμό, κυβέρνηση και νεοναζί.”.

Στην Καλλιθέα “αρκετοί μαθητές πήραν αντιφασιστικά αυτοκόλλητα και παρέλασαν με αυτά. Το παρών έδωσαν το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νεοναζί αυτή τη φορά δεν τόλμησαν να εμφανιστούν όπως είχαν κάνει στην 25η Μαρτίου” μετέφερε στην Ε.Α ο Ραφαήλ Καστρίτσης.

Στο Κερατσίνι, την πόλη του Παύλου Φύσσα, για πρώτη φορά η παρέλαση έγινε στους δρόμους της Δραπετσώνας και όχι στα Ταμπούρια όπου γίνεται κάθε χρόνο. “Μετά το τέλος της παρέλασης, με τα πανό του Αντιφασιστικού Συντονισμού Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Περάματος, του Συλλόγου Δασκάλων 'Πλουμπίδης' και της δημοτικής παράταξης 'Άλλος δρόμος', με σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκίνησε η πορεία που αμέσως αγκαλιάστηκε απο τον κόσμο που χειροκροτούσε και φώναζε μαζικά: "ο Παύλος ζεί, τσακίστε τους ναζί”, τόνισε ο Μιχάλης Πέππας. Παρόμοια εικόνα με μαζικές παρεμβάσεις που συγκέντρωναν υπογραφές συμπαράστασης στους διωκόμενους της Εργατικής Αλληλεγγύης έγιναν και στις υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά, όπως στο κέντρο και τη Νίκαια.

Με αποβολή απειλήθηκε μαθητής του 1ου ΓΕΛ στου Ζωγράφου, επειδή επέμεινε να φορέσει αντιφασιστικό αυτοκόλλητο στην παρέλαση. Η τοπική ΚΕΕΡΦΑ συμπαραστεκόμενη πραγματοποίησε εξόρμηση στο συγκεκριμένο σχολείο, την επόμενη ημέρα.

Στη Χαλκίδα, η παρέλαση άνοιξε με πορεία των εργατών στα εργοστάσια της περιοχής, που λίγες μέρες πριν είχαν δεχτεί την επίθεση της αστυνομίας στην κατειλημμένη από αυτούς νομαρχία. Ακολουθούσαν με συνθήματα οι καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ, κρατώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί σημαίες.

Στην Πάτρα διαδήλωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η ΚΕΕΡΦΑ με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. “Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου και κινήθηκε προς την Αγ.Νικολάου απέναντι από τους επισήμους. Ακολούθησε πορεία στο δρόμο της παράλασης με τον κόσμο να υποδέχεται τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα”, μας είπε ο Νεκτάριος Χαϊντάρ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης περισσότερα από 500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση με συμμετοχή της ΕΛΜΕ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυναμική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στο πλευρό των διαδηλωτών καθηγητών τους.

Στα Χανιά πάνω από διακόσιοι αγωνιστές από διάφορες συλλογικότητες και φορείς συμμετείχαν στη διαδήλωση μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Όπως μας περιγράφει ο Ειρηναίος Μαράκης: “Πορευτήκαμε κάτω από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων Χανιωτών με συνθήματα όπως 'Ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί', 'Κοντομάρι και Κάντανο τα κάψανε οι ναζί, τσακίστε τους φασίστες σε όλο το νησί' και 'Από το Αποπηγάδι μέχρι τις Σκουριές, να πάψουν οι διώξεις στους αγωνιστές'. Στη διαδήλωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΛΜΕ, φοιτητές και η Επιτροπή Διωκόμενων για τους κοινωνικούς αγώνες”.

Στον Πύργο, πριν την παρέλαση και σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε αναίτια σε προσαγωγές 5 αγωνιστών. Όπως μας μετέφερε ο Γιώργος Μαρινόπουλος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ηλεία, “προσήγαγαν 3 κορίτσια και 2 αγόρια, μέλη της ΚΝΕ, που το μόνο που έκαναν ήταν ότι πετούσαν τρικάκια με τον Άρη Βελουχιώτη, που έγραφαν 'ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – Λαός οργανωμένος – Ανίκητος'. Πρώτοι το μεταδώσαμε εμείς, η ΕΡΤ των εργαζομένων και φοβάμαι ότι μπορεί να ήμασταν και οι μόνοι, καθώς άλλα μέσα δεν ασχολούνται με τέτοια πράγματα”.

Στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι της τοπικής ΕΡΑ, έδωσαν τον τόνο. “Με το πανό μας στην κεφαλή κινηθήκαμε με συνθήματα προς το χώρο της περιφερειακής ενότητας”, μας είπε ο Πέτρος Πομώνης, εργαζόμενος στην ΕΡΑ Ζακύνθου. “Αστυνομικοί με στολές των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την είσοδο τους στο χώρο της παρέλασης. Στη διάρκεια της παρέλασης ακουγόντουσαν αντιφασιστικά , αντιρατσιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. Μετά το πέρας της παρέλασης οι διαδηλωτές διασχίσαμε τις πλατείες οι οποίες είχαν κατακλυστεί από κόσμο”.