Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Όλοι στον Κορυδαλλό την Πέμπτη 7/5

Την Πέμπτη 7 Μάη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Δεκάδες βουλευτές, πρωτοκλασάτα στελέχη και μέλη των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης θα βρεθούν ξανά στο εδώλιο κατηγορούμενοι για σειρά εγκληματικών πράξεων, καθώς και για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
 
Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απρίλη με την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορούμενων, τη νομιμοποίηση των δικηγόρων τους καθώς και την ανάγνωση των ονομάτων των 131 μαρτύρων κατηγορίας της εισαγγελίας. Η δεύτερη δικάσιμος στις 7 Μάη περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής που υπερασπίζονται τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής καθώς και των δικών τους μαρτύρων κατηγορίας. Είναι κρίσιμες διαδικασίες για την εξέλιξη της δίκης.
 
Το ίδιο ισχύει για την πρόθεση της πολιτικής αγωγής να δηλώσει παράσταση και για το κομμάτι της δίκης που αφορά στην ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα). Το πόσο σημαντικό είναι αυτό, το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός ότι εκεί είναι κατηγορούμενοι ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Παππάς και τα άλλα ηγετικά στελέχη της δολοφονικής συμμορίας.
 
Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι το αίτημα αυτό της πολιτικής αγωγής θα γίνει δεκτό από την έδρα του δικαστηρίου. “Το 187 είναι ένα άρθρο δημόσιας ασφάλειας”, είχε εξηγήσει στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης (Νο 1171) ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή, “Άρα το έννομο αγαθό το οποίο προσβάλλεται δεν είναι άμεσα προσωπικό, αλλά είναι σα να λέμε η δημόσια τάξη κι άρα όταν τίθεται ζήτημα δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής στο 187, δεν γίνεται δεκτό από τα δικαστήρια.
 
Επειδή όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιθέσεις ήταν στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που θα ζητήσουν να νομιμοποιηθούν είναι άμεσα παθόντες από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, γι΄αυτό το λόγο θα επιχειρηματολογήσουμε ότι θα πρέπει να είμαστε πολιτική αγωγή όχι μόνο για τις επιθέσεις και για τους συγκεκριμένους που την τέλεσαν, αλλά και για το άρθρο 187 και για όλους τους διευθύνοντες και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης”.
 
Γι' αυτό η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος είναι απαραίτητη έξω από το δικαστήριο. Και για έναν επιπλέον λόγο. Την ίδια ώρα που η ΧΑ κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει τη δίκη (η απουσία των ηγετικών στελεχών της ΧΑ την πρώτη μέρα αυτή την προσπάθεια δείχνει, να υποβαθμίσουν τη σημασία της διαδικασίας και να πέσουν τελικά οι ίδιοι στα μαλακά), τα τάγματα εφόδου στέλνουν μήνυμα ότι είναι παρόντα: οι ρατσιστικές-φασιστικές επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών μεταναστών στη Νέα Ιωνία από οργανωμένες ομάδες ναζί ή η ρατσιστική επίθεση μίσους κατά τρανς γυναίκας και φίλου της που την υπερασπίστηκε σε νυχτερινό κατάστημα στην Εύβοια από ομάδα πέντε ατόμων (ένας εκ των οποίων είχε στο σβέρκο του χαραγμένη με τατουάζ μία σβάστικα) και του ιδιοκτήτη, είναι χαρακτηριστικές της επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου. Η καταδίκη των χρυσαυγιτών είναι κρίσιμο βήμα για να τα διαλύσουμε.
 
Το αντιφασιστικό κίνημα ετοιμάζεται, όπως και την πρώτη μέρα της δίκης της ΧΑ, να δώσει μαζικά το παρόν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 7 Μάη. Η διαδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ θα ξεκινήσει στις 8πμ από το γήπεδο της Προοδευτικής. Για την επιτυχία της, η Κίνηση οργανώνει ξανά προσυγκεντρώσεις και ναυλώνει λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από όλα τα σημεία του Λεκανοπέδιου (βλέπε δίπλα).
 
Την ίδια μέρα, με απόφαση του Δήμου Κορυδαλλού, τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα παραμείνουν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές με υπαρκτό τον κίνδυνο των φασιστικών επιθέσεων. Ο Δήμος Κορυδαλλού και όλοι οι δήμοι της Β' Πειραιά καλούν στην αντιφασιστική κινητοποίηση με συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 8πμ.
 
Στις διαδηλώσεις καλεί ξανά η ΠΕΝΕΝ που την ίδια μέρα έχει 24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά και η ΑΔΕΔΥ. “Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις στα δικαστήρια Κορυδαλλού”, αναφέρει η απόφαση της ΑΔΕΔΥ, “Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδιών σε συμμετοχή στην κινητοποίηση”.
 
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία του δημοσίου, όπως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Σύλλογος Δασκάλων Αριστοτέλης, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας (ναυλώνει και λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 7πμ από το νοσοκομείο) και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Δήμο Πετρούπολης (επίσης ναυλώνει λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 7.30πμ από το Δημαρχείο Πετρούπολης). Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση με το πανό της πήρε η Συνέλευση Ιατρών Γεννηματά καθώς και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Στο Περιβολάκι καλεί το ΠΑΜΕ. 
 
Το αντιφασιστικό κάλεσμα για τις 7 Μάη απλώθηκε και έξω από την Αττική. Τρίωρη στάση εργασίας 11πμ-2μμ έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν.Χανίων. Ο Σύλλογος μαζί με την τοπική ΚΕΕΡΦΑ καλούν αντιφασιστική συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Αγοράς. Ενώ την ίδια μέρα ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης με τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου “Η Γέφυρα” οργανώνει αντιφασιστική-αντιρατσιστική συναυλία στο Πολυτεχνείο (ΠΡΟΚΑΤ), 7μμ.
 

Ακόμη τους καλύπτει η Αστυνομία

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση έστειλαν στις 4/5/2015 οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κωνσταντίνος Σκαρμέας.
 
Η επιστολή στον υπουργό που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, τη Διοίκηση Εφετείου Αθηνών, το Δήμαρχο Κορυδαλλού, την ΕΣΗΕΑ, τα ΜΜΕ αναφέρει: ...την ίδια μέρα [έναρξης της δίκης στις 20/4], καταγγέλθηκαν τουλάχιστον πέντε κρούσματα προκλητικών επιθέσεων, εκ μέρους πέντε «αγνώστων», σε πρόσωπα τα οποία προσέρχονταν στο χώρο του Δικαστηρίου, με κορυφαίο βεβαίως τον τραυματισμό δύο αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι δράστες, κατά τους καταγγέλλοντες, δήλωσαν την ταυτότητά τους ως μέλη της «Χρυσής Αυγής» και διέφυγαν ανενόχλητοι.
 
Η πολιτική αγωγή αισθάνεται την υποχρέωση να σας επισημάνει, την προκλητική ενέργεια και στη συνέχεια τη διαφυγή ακαταδίωκτων των δραστών, παρά την υποτιθέμενη αυστηρή αστυνόμευση του χώρου γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης, και να ζητήσει:
 
- να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέρα, για την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυση Αυγή», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες τρομοκρατικές και εκφοβιστικές επιθέσεις από τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής, τις επόμενες μέρες διεξαγωγής της δίκης, αρχής γενομένης από τις 7-5-2015.
 
- Να μας γνωρίσετε, εάν διερευνώνται ευθύνες αστυνομικών και αν έχει αποφασιστεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ή οποιασδήποτε άλλης εσωτερικής διαδικασίας έρευνας, για τον απρόκλητο τραυματισμό των μαρτύρων κατηγορίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λίγα μέτρα από την είσοδο του δικαστηρίου και την προκλητική διαφυγή των δραστών χωρίς καμία καταδίωξη ή έρευνα.
 
Η πολιτική αγωγή επιμένει, τέλος, στο αίτημα για την διεξαγωγή της δίκης στο φυσικό της χώρο του Εφετείου Αθηνών, χώρο απείρως πιο ασφαλής για τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας, εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους παράγοντες της δίκης, το κοινό και τα ΜΜΕ”.
 
• Συνέντευξη Τύπου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής οργανώνει την Τετάρτη 6 Μαΐου, 6μμ, στο Bιοτεχνικό Eπιμελητήριο Aθηνών (Aκαδημίας 18) το AnalyzeGreece. Ομιλητές: Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, JailGoldenDawn), Βασιλική Κατριβάνου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Kevin Ovenden (δημοσιογράφος, συγγραφέας, Unite Against Fascism), Δημήτρης Χριστόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνής Oμοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, GoldenDawnWatch), με συντονίστρια την Ιωάννα Μεϊτάνη (AnalyzeGreece). Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στα αγγλικά.
 
• Μικρό φεστιβάλ πειραματικής μουσικής υπό τον τίτλο “Απόψε ΑΝΤΙΦΑσχεδιάζουμε” οργανώνεται την Πέμπτη 7 Μάη στην Κυψέλη για την οικονομική ενίσχυση της πολιτικής αγωγής κατά της Χρυσής Αυγής. Από τις 7μμ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου). Αντί εισόδου, ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.