Αντιρατσιστικό κίνημα
Στους δρόμους ενάντια στην ΕΕ - Φρούριο
Το συλλαλητήριο της 25ης Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Επιτυχημένο ήταν το αντιφασιστικό - αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση καλούσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΔΟΘ, τα σωματεία εργαζομένων ΨΝΘ και ΕΥΑΘ, η Γ’ και η Ε’ ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Από τις 7μμ αντιφασίστες και αντιρατσιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί. Το λόγο πήραν ο Κώστας εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων, η Κατερίνα Αβραμίδου από το σωματείο ΨΝΘ, ο Νίκος Δασκάλου από την ΕΔΟΘ, ο Μπάμπης Κουρουνδής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Νίκος Αναστασιάδης από τη ΛΑΕ και η Φύλλια Πολίτη από την ΚΕΕΡΦΑ.
Πορεία
Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία με το πανό της ΚΕΕΡΦΑ μπροστά, ενώ ακολουθούσαν τα πανό των φοιτητικών συλλόγων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Πες το δυνατά, πες το καθαρά σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Ο Παύλος Φύσας ζει, τσακίστε τους ναζί», «Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού».
Η πορεία είχε παλμό και απήχηση στον κόσμο της πόλης. Βαδίσαμε στο κέντρο της πόλης από τους δρόμους Εγνατία, Αγ. Σοφίας, Τσιμισκή με κατεύθυνση τα γραφεία της ΧΑ. Για ακόμα μια φορά η αστυνομία έκλεισε το δρόμο εμποδίζοντας το αντιφασιστικό κίνημα να πλησιάσει τα γραφεία της ΧΑ παρέχοντας προστασία στους νεοναζί.
Στη συνέχεια η πορεία πέρασε από την παραλία και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου. Μετά το συλλαλητήριο, η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει την καμπάνια για να είναι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι, για να δοθεί άσυλο και στέγη, για ισόβια στους νεοναζί με επόμενο μεγάλο σταθμό την αντιφασιστική συνάντηση στις 10-11 Οκτώβρη στην Αθήνα.
Φύλλια Πολίτη
Ξάνθη
Σε εξέλιξη βρισκόταν την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Τη διαδήλωση καλούσαν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΕΠΑΘ, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, η τοπική ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
“Όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έτσι και στη Ξάνθη πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με μεγάλα συνδικάτα της πόλης για ένα συλλαλητήριο στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, που ταυτόχρονα με το αίτημα για ισόβια καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ανοίγει τα ζητήματα των προσφύγων, για σύνορα ανοιχτά, να πέσει ο φράχτης στο Έβρο, να διαλυθεί η FRONTEX”, μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. “Έχουμε επισκεφτεί εργατικούς χώρους και σχολεία, έχουμε δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τα συνδικάτα. Η κινητοποίηση έχει πάρει διαστάσεις τοπικά και πιστεύουμε ότι θα έχει συμμετοχή.
Απλώνεται
Επίσης, το αντιφασιστικό κίνημα απλώνεται σε γύρω περιοχές και νομούς. Την Παρασκευή 25/9, την ώρα των διαδηλώσεων στις άλλες πόλεις, στη Χρυσούπολη στο νομό Καβάλας έγινε μεγάλη αντιφασιστική εξόρμηση με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών της πόλης, με πάνω από πενήντα άτομα. Ήταν η πρώτη τέτοια προσπάθεια, με μικροφωνική και τραγούδια, στην πόλη κι έκανε μεγάλη αίσθηση.
Το επόμενο άμεσο βήμα για μας στην Ξάνθη είναι μια μεγάλη εκδήλωση με κέντρο την αντιφασιστική συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 10 και 11 Οκτώβρη στην Αθήνα”.
Αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές εξορμήσεις και πικετοφορίες έγιναν την Παρασκευή 25/9 στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. “Στο Ηράκλειο στήσαμε μικροφωνική στα Λιοντάρια, είχαμε σημαίες και μιλήσαμε με πολύ κόσμο”, μας είπε ο Πάνος Λουκίσσας. “Στο Ρέθυμνο βρεθήκαμε στην παλιά πόλη όπου η συζήτηση απλωνόταν από τη δίκη της Χρυσής Αυγής μέχρι τα αποτελέσματα των εκλογών και πώς συνεχίζουμε τους αγώνες σε όλα τα μέτωπα”, μας είπε ο Ζήσης Καλλιμάνης.