Θεωρία
Η άποψη μας: Ελλάδα-Γαλλία, εργατική συμμαχία αντίστασης

Γαλλία 2015, εργαζόμενοι της Air France κυνηγάνε τα αφεντικά της εταιρίας

Ακαριαία απάντησαν οι εργαζόμενοι της Air France στην απόφαση της διοίκησης της εταιρίας για 3000 απολύσεις. Οι εικόνες με τους μάνατζερ να τρέχουν για να γλυτώσουν από την οργή των εργαζόμενων, πηδώντας φράχτες με τη βοήθεια της αστυνομίας, έκαναν το γύρο του κόσμου.
 
Στους παλιότερους εδώ στην Ελλάδα, θύμισαν τις εικόνες από τις επιθέσεις των απεργών της Ιονικής στη συνέλευση των μετόχων όταν ξεπουλούσαν την τράπεζα. Αλλά πάνω απ’ όλα μάς θύμισαν την άλλη διάσταση του συνθήματος «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία».
 
Μέσα στις επόμενες βδομάδες, έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος Ολάντ. Θα συναντήσει έναν Τσίπρα που κάποτε τον έλεγε ειρωνικά «Ολαντρέου» και τώρα τον έχει ξεπεράσει από τα δεξιά. 
 
Δεν είναι μόνο οι εικόνες από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τις συναντήσεις με τον Κλίντον και με τους ελληνοαμερικανούς επενδυτές, που συμβολίζουν αυτή τη στροφή. Είναι οι προετοιμασίες για την ψήφιση του θηριώδους πακέτου με τα «προαπαιτούμενα» τις επόμενες βδομάδες. Και βέβαια οι τραγικοί αριθμοί από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατάθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
 
Η εκτίμηση για τους τόκους που πληρώνει το δημόσιο το 2015 φτάνει στα 6,911 δις ευρώ (4% του ΑΕΠ) και η πρόβλεψη για το 2016 τα 6,919 δις (ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ). Και ταυτόχρονα τα νούμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνουν 3,620 δις φέτος και 3,590 δις του χρόνου, σταθερά στο 2,1% του ΑΕΠ, παρόλο που οι προβλέψεις δίνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ -2,3% φέτος και -1,3% το 2016.
 
Λιτότητα
 
Η φιλοδοξία του Τσίπρα να εφαρμόσει «αριστερή λιτότητα» έχει ξεκινήσει κυριολεκτικά με σφαγή των κοινωνικών δαπανών για να πληρώνονται κανονικά οι τραπεζίτες.
 
Αν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομίζουν ότι θα αποφύγουν την οργή των εργαζόμενων για αυτά τα κατορθώματά τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η «νωπή λαϊκή εντολή» την οποία επικαλούνται, δεν εμπόδισε ποτέ τον κόσμο να δείξει στο πεζοδρόμιο τι νομίζει για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Ας ρωτήσουν τον Σημίτη πόσο γρήγορα βρήκε απέναντί του τους απεργούς της Ιονικής και τους εκπαιδευτικούς στα εξεταστικά κέντρα. Ας ρωτήσουν τον Παπανδρέου, αν οι ίδιοι έχουν ξεχάσει τι έγινε το 2010.
 
Το φθινόπωρο του 2015 είναι πιο σκληρό και πιο πολωμένο από κάθε άλλη φορά. Οι «θεσμοί» της ΕΕ είναι πιο ξεφτιλισμένοι παρά ποτέ στα μάτια του κόσμου που συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες ενάντια στα θανατερά μαρτύρια της Ευρώπης-φρούριο. Ο Τσίπρας μπορεί να παριστάνει ότι ο Ολάντ και η Μέρκελ «άλλαξαν», αλλά το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και στη λιτότητα έχει αντίθετη γνώμη. Οι αντιπροσωπείες που συγκεντρώνονται για τη διεθνή συνάντηση στην Αθήνα αυτό το σαββατοκύριακο το επιβεβαιώνουν.
 
Σωματεία και κινήσεις καλούν διαδήλωση στο πλευρό των προσφύγων την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, μέρα συνόδου κορυφής της ΕΕ.
 
Με την ίδια ευαισθησία που ξεδιπλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, είναι ώρα να ετοιμάσουμε την πανεργατική απεργιακή απάντηση στα μνημονιακά προαπαιτούμενα της κυβέρνησης. Η απεργία που έχει υποσχεθεί η ΑΔΕΔΥ είναι μόνο η αρχή. Έρχονται πολλές Air France για παλιούς και όψιμους Ολαντρέου.