Εργατικό κίνημα
ΟΛΠ: Να ακυρώσουμε το ξεπούλημα

Το σκάνδαλο του ξεπουλήματος του Λιμανιού του Πειραιά στην Cosco καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών τονίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «χωρίς ίχνος ντροπής και ενοχής ολοκληρώνουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που είχαν εγκαινιάσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ».
 
Οι εργαζόμενοι θυμίζουν το «σκοτεινό παρασκήνιο» που υπήρξε τους τελευταίους μήνες. Το ΤΑΙΠΕΔ υποτίθεται διενεργούσε διαγωνισμό για τον ΟΛΠ, στον οποίο τελικά ανταποκρίθηκε μόνο η κινέζικη πολυεθνική και έτσι αποκτά το 67% του ΟΛΠ. 
 
 
Σημειώνουν ότι πέρα από τη γενική διαφωνία που έχουν με την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού, η συμφωνία με την Cosco είναι πραγματικά οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. 
 
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: 
«Συγκεκριμένα: 1. Γίνεται σύνδεση της πώλησης του ΟΛΠ με την χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, σε μια περίοδο όπου το Χ.Α, αλλά και άλλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό αποτελεί οικονομικό έγκλημα σε βάρος του ΟΛΠ.
 
2. Μεταβιβάζεται ολόκληρος ο Δημόσιος ΟΛΠ έναντι 280,5 εκ. στον ξένο μονοπωλιακό όμιλο της COSCO, σύμφωνα με την αποτίμηση του κρίσιμου 51% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. 
 
1. Πώς πωλείται ολόκληρος ο ΟΛΠ έναντι €280,5 εκ., όταν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ και εν συνεχεία του Προβλήτα ΙΙΙ ήταν€1,05 δις; Η COSCO θα αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (51%) έναντι €280,5 εκ., ενώ θα εισπράττει από την θυγατρική της ΣΕΠ το ενοίκιο της παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, το οποίο το 2015 ήταν €38 εκ.. Έτσι, χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ανωτέρω ενοικίου, που το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ έχει προϋπολογίσει και η οποία προβλέπεται από την Σύμβαση Παραχώρησης, θα έχουμε κατ’ ελάχιστο και με σημερινές τιμές, το εξής αποτέλεσμα : 40 έτη Χ €38 εκ. = €1,520 δις. Αν από αυτό αφαιρέσουμε το τίμημα που δίνει σήμερα η COSCO για την αγορά του 51% με πλήρη έλεγχο του Λιμανιού απομένει καθαρό κέρδος για την COSCO 1.239,5 δις. 
 
2. Τι γίνεται με τις παράνομες φοροαπαλλαγές της COSCO, τις οποίες οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ;». 
 
Επίσης, σε δημόσια τοποθέτησή του ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προσθέτει πως: «Το εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις της συνεπούς και ριζοσπαστικής αριστεράς και εκατοντάδες κοινωνικοί φορείς της πόλης μας δεν πρόκειται να αποδεχτούν το ντε φάκτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου παραγωγικού πλούτου». 
 
Στην ίδια τοποθέτηση επισημαίνει την ανεπάρκεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν έχουν κινηθεί σε γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τονίζει την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα.
 
Πράγματι, μπορεί η Cosco να κατάφερε να πάρει τον διαγωνισμό, αλλά η κλιμάκωση των αγώνων με συγκεκριμένα απεργιακά βήματα μπορεί να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση στην πράξη.