Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Δίσκος Πατέλη - Οι δολοφονικές «δράσεις» του τάγματος Νίκαιας

Ο χρυσαυγίτης πυρηνάρχης Νίκαιας, Πατέλης

Ολοκληρώθηκε η επισκόπηση του υλικού που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας και κατηγορούμενο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τόνοι βίντεο, φωτογραφιών και άλλου υλικού ενισχύουν την εικόνα που έχει σχηματιστεί για την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Μέσα στα γραφεία της τοπικής, τα στελέχη φρόντιζαν να ενημερώνουν για αυτό που ονόμαζαν “δράσεις”, δηλαδή τις επιθέσεις και την καλλιέργεια του τρόμου. 

Βλέπουμε λοιπόν τον Αποστόλου να ομολογεί το πογκρόμ σε βάρος μεταναστών στην Πάτρα το 2012 και τον Πατέλη να ονομάζει “τρομοκρατία στον Άγιο Νικόλαο” την χρυσαυγίτικη μοτοπορεία στη γειτονιά, φράση καθόλου υπερβολική αν θυμηθούμε τις καταθέσεις των μαρτύρων που αφορούσαν την Νίκαια. Η λίστα με τις “δράσεις” δια στόματος Πατέλη εξαπλώνεται και σε περιοχές εκτός Νίκαιας και δεν έχει τέλος: μόλις έχουν ανοίξει τα “γραφεία”-ορμητήρια και η Νίκαια μετατρέπεται σε τοπική-πρότυπο. Ο Πατέλης ευχαριστεί και τα μέλη χειροκροτούν τον βουλευτή Λαγό για τη βοήθειά του στο στήσιμο αυτής της τοπικής.

Ο Τσακανίκας τονίζει με τη σειρά του ότι βρέθηκαν “σε κάθε δράση ανά την επικράτεια”. Ο Ρουπακιάς κάνει ομιλία στην τοπική Σπάρτης και λέει “χρυσαυγίτης δεν γεννιέσαι ούτε γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις”. Ο Μπούκουρας συγχαίρει την τοπική Νίκαιας για την “πάρα μα πάρα πολύ καλή δουλειά” και, σε πλήρη αντίθεση με την υπερασπιστική του γραμμή “μπήκα σε ένα νόμιμο αντιμνημονιακό ακροδεξιό κόμμα” λέει καθαρά “πολύ εύκολα βγάζουμε τα κοστούμια για να φορέσουμε αυτά που πρέπει να φορέσουμε, να πάρουμε στα χέρια μας αυτά που πρέπει να πάρουμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε”, ενώ θυμίζει “τη μεγάλη μάχη στην Κόρινθο έξω από το στρατόπεδο” (επίθεση σε βάρος μεταναστών σε κέντρο κράτησης). Σε δεκάδες βίντεο εξωτερικών χώρων απεικονίζεται η τοπική με τη στολή της, τις μαύρες μπλούζες και τα γκρι παραλλαγής, με σημαίες-στυλιάρια, να παρατάσσονται και να βαράνε προσοχή μετά από παράγγελμα, συνεχίζοντας με τον ύμνο της ΧΑ ή τον εθνικό ύμνο. 

Ανάμεσα στα βίντεο του Πατέλη, βρίσκονται και βίντεο που δείχνουν παρελάσεις και “δράσεις” του τάγματος. Οι τίτλοι που έχει δώσει στα βίντεο είναι χαρακτηριστικοί: “τρομοκρατία στην Νίκαια”, “εμπρησμός ΤΕΙ Πάτρας” (το βίντεο που τιτλοφορείται έτσι έχει και ευθεία απειλή: “όπως κάηκαν οι 4 της Μαρφίν θα καείτε και εσείς”). Σε ομιλία που απευθύνει στη Νίκαια ο Μιχαλολιάκος λέει “[κατηγορήθηκα ότι] αποσκοπούσα στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ε, λοιπόν αυτόν τον τίτλο τιμής δεν τον αρνούμαι!!”, ενώ παράλληλα ένα από τα συνθήματα που φωνάζει το τάγμα είναι: “λαός, στρατός, εθνικισμός”. Πολύ επίκαιρη επιβεβαίωση ότι ο Μπαρμπαρούσης διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ μόνο επειδή διώχθηκε και όχι για αυτά που είπε. 

Η παρουσία Μιχαλολιάκου, Ζαρούλια, Παναγιώταρου στην ίδια εκδήλωση συμπληρώνει ακόμα πληρέστερα την εικόνα που υπήρχε ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο: το τάγμα της Νίκαιας έχαιρε της επιβεβαίωσης και της επιβράβευσης όλης της ηγεσίας της ΧΑ. Μαζί με τα συγχαρητήρια και τα μπράβο της ηγεσίας, οι “δράσεις”, οι απειλές, η στρατιωτική εκπαίδευση, η περιοδεία της τοπικής πανελλαδικά, είναι μερικά μόνο από τα αμέτρητα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μιχαλολιάκος ήθελε τέτοιες τοπικές-στρατούς και τρομοκρατία παντού. 


Παππάς και Μιχαλολιάκος χαιρετούν ναζιστικά μπροστά από τη σβάστικα

 

Δίσκος Παππά - Ναζισμός και «διάπλαση των παίδων»

Κατά την 256η δικάσιμο (22/6) εξετάστηκε ο σκληρός δίσκος του νο2 της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά. Το υλικό που βρέθηκε στο δίσκο του δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο ναζισμός ήταν και είναι η ιδεολογία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που δικάζεται. Οι δεκάδες φωτογραφίες που εικονίζεται να φοράει ναζιστικές στολές, να χαιρετάει ναζιστικά και να δίνει ομιλίες σε αίθουσες διακοσμημένες με λάβαρα και σύμβολα του 3ου Ράιχ δεν είναι μόνο της νεαρής του ηλικίας αλλά και πρόσφατες. 

Προβλήθηκε και διαβάστηκε επιπλέον η χειρόγραφη επιστολή του προς τον Λεόν Ντεγκρέλ, διαβόητου Βέλγου συνεργάτη των Ναζί και επικεφαλής της 28ης Ταξιαρχίας Panzer των Ες Ες στη Βαλλόνη (περιοχή του Βελγίου). Ο Ντεγκρέλ απάντησε στην επιστολή και ο Παππάς διατηρούσε μετάφρασή της στον δίσκο του, η οποία διαβάστηκε επίσης. «Θα ήθελα Αξιοσέβαστε Στρατηγέ, να σας διαβεβαιώσω για την σταθερή, αληθινή και ακλόνητη πίστη εμού και των συναγωνιστών μου (που ανήκουν στο Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα – «Χρυσή Αυγή») στην αιώνια μορφή του FUHRER ADOLF HITLER και στα ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας για μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ!», γράφει ο Παππάς. «Αγαπητέ και γενναίε συναγωνιστή», απαντάει ο Ντεγκρέλ «…καλό κουράγιο επίσης στον πολιτικό σας αγώνα! Να είστε πιστοί σε αυτό που υπήρξε η πίστη μας».

Καθώς ο γραμματέας του δικαστηρίου άνοιγε τα παραρτήματα του δίσκου για να δείξει από κάθε φάκελο τις φωτογραφίες που πρότεινε (εντελώς ενδεικτικα για οικονομία χρόνου) η πολιτική αγωγή, ο προτζέκτορας έδειχνε σε μικρογραφίες όλες τις φωτογραφίες της συλλογής του Παππά, ένα φρικιαστικό μωσαϊκό από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες σβάστικες, λυκοπαγίδες, κέλτικους σταυρούς, πορτραίτα του Χίτλερ και άλλων ναζιστών.

Η πραγματική ανατριχίλα ήρθε όταν επιδείχθηκε το υλικό που αφορά την κατήχηση μικρών παιδιών στους ναζιστικούς συμβολισμούς. Σε ένα βίντεο για γερά στομάχια, ο Παππάς δείχνει πώς μετέτρεψε τον γιο του σε σκυλάκι που, όταν άκουγε “Heil Hitler” σήκωνε αυτόματα το χέρι του. Ταυτόχρονα, του μαθαίνει να το λέει κι αυτός. Αρκετές φωτογραφίες προβλήθηκαν με τα παιδιά του, ηλικίας το πολύ 4 ετών το μεγάλο, να χαιρετάνε ναζιστικά, ενώ σε μερικές φοράνε περιβραχιόνια με σβάστικα. Ένα ακόμη γκροτέσκο στοιχείο που προβλήθηκε είναι ένα παιδικό γράμμα, που ανάμεσα σε αγιοβασίληδες, ζωάκια και χρωματάκια, φιγουράρει μια μεγάλη σβάστικα, ζωγραφισμένη από παιδικό χέρι, που γράφει από κάτω “Χρυσή Αυγή” και “Χάϊλ Χίτλερ” (φωτό κάτω).

Όλα αυτά -και όχι μόνο αυτά-, από τον δίσκο του βουλευτή της ΧΑ, που είναι ηγετικό και ισόβιο στέλεχος και στον οποίο ο Μιχαλολιάκος αφιερώνει χρόνο στην ομιλία του στην ΤΟ Νίκαιας. Σε βίντεο που είχε προβληθεί λίγη ώρα νωρίτερα στο δικαστήριο (δίσκος Πατέλη), ο αρχηγός ξεκαθαρίζει τη σημασία του Παππά για τη ναζιστική οργάνωση, επειδή κυκλοφορούσαν ειδήσεις για ρήξη μεταξύ τους. «Οι φάλαγγες δεν διασπώνται!», ωρύεται και καταλήγει: «ο Χρήστος ο Παππάς, όταν κλείσανε τα γραφεία μας πήρε τα έπιπλα στο σπίτι του, πριν 30 χρόνια! Και τώρα [τα ΜΜΕ] λένε ότι αυτός ο άνθρωπος, ο δικός μου, ο αδελφός μου, είναι εναντίον μου […] η ζωή θα τους διαψεύσει, οι χρυσαυγίτες είναι ενωμένοι».


 

Με sms δίνονταν οι διαταγές

Σημαντικό τεκμήριο της δράσης της Χ.Α και του τρόπου που συγκροτεί τα τάγματα εφόδου για τις «δράσεις» ήταν τα sms των στελεχών που διαβάστηκαν κατά την 257η δικάσιμο. Τα sms στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιβεβαιώνουν τρεις σημαντικές διαστάσεις των ταγμάτων εφόδου: την αφετηρία της «δράσης» στα εκάστοτε γραφεία, την ομοιόμορφη εμφάνιση (για να πετυχαίνουν τη δήλωση ταυτότητας στα θύματα και στις γειτονιές) και την αυστηρή πειθαρχία. Στέλνονται είτε μαζικά από τα γραφεία, είτε από τα στελέχη προς τα μέλη και συνήθως περιέχουν οδηγίες διαβάθμισης (ποιοι να ενημερωθούν και ποιοι όχι).

Ενδεικτικά, στο κινητό του Κορκοβίλη βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλα τα εξής μηνύματα με αποστολέα καταχωρημένο ως «Τ.Ο Νίκαιας»: «Αύριο Τρίτη ώρα 17:30 όλοι στα γραφεία θα γίνει προβολή με της δράσης της Νίκαιας και νυχτερινή δράση παρακαλώ αυστηρά το μήνυμα δεν διαρρέει πουθενά», «Αύριο 5/3/2013 ώρα 20:00 ιδεολογικό σε όσους βλέπετε το μήνυμα, παρουσία απαραίτητη», «Έκτακτο όλοι η ασφάλεια στα γραφεία στις 2 το μεσημέρι παρουσία επιβάλλεται», «ΣΟΣ 6 άτομα για αύριο. Εντολή Λαγού. Παρακαλώ όποιος μπορεί να με ενημερώσει άμεσα σήμερα», «Άμεση κινητοποίηση τώρα στα γραφεία», «Έκτακτο για Κόρινθο όλοι στις 3 στα γραφεία μόνο η ασφάλεια δεν μιλάτε αλλού», «Η ασφάλεια σήμερα όλοι με παραλλαγής πόλης και μπλούζες μαύρες ή μπουφάν μαύρα γενικά ομοιομορφία», «Παρακαλώ ή την Κυριακή ή τη Δευτέρα ή την Τρίτη θέλει ο Λαγός 10 άτομα από την ασφάλεια να πάνε για καφέ στη Δηληγιάννη εγώ προτήνω Κυριακή ενημερώστε με». Θυμίζουμε εδώ ότι «πάμε για καφέ» στη γλώσσα των χρυσαυγιτών είναι συνθηματικό για το κυνήγι των μεταναστών, όπως έχει αποκαλύψει ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες που ήταν μέλος της Χ.Α για χρόνια.

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν απλός υποστηρικτής της Χ.Α ή περαστικός, ήρθε να προστεθεί στα ήδη δεκάδες, μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης των sms: «14:00 το μεσημέρι άντρες γυναίκες και νεολαία στα γραφεία. Σημαντικό. Παρακαλώ ενημερώστε τον Ρουπακιά άμεσα για το ποιος θα πάει (επείγον)», λέει ένα μήνυμα με αποστολέα τα γραφεία της Νίκαιας τον Ιούλη του 2013. «Επιφυλακή ετοιμότητας» λέει ένα άλλο μήνυμα, πάλι από τα γραφεία, στις 12 Σεπτέμβρη του 2013, δυο μέρες πριν την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών στο Πέραμα. Λίγες ώρες πριν την επίθεση (13/9/13), στα πλαίσια της προετοιμασίας της, επιβεβαιώνει την τακτική που περιγράφει ο Πατέλης στο «ό,τι κινείται σφάζεται». Το τάγμα περιμένει μήνυμα από ανώτερους για να συγκροτηθεί και ότι η επίθεση ξεκινάει από τα γραφεία: «Όλοι από το μεσημέρι σε ετοιμότητα σε περίπτωση μηνύματος θα πάτε στην τοπική του Περάματος θα μαζευτείτε στη Νίκαια και θα πάτε Πέραμα. Εντολή Λαγού».

Όλα κατόπιν έγκρισης

Διαβάστηκαν μηνύματα του ίδιου του περιφερειάρχη Λαγού, όπου πλέον η εικόνα που έχουν περιγράψει τόσοι μάρτυρες, ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς εντολή και έγκριση από την ηγεσία, πήρε σάρκα και οστά: «Καλημέρα Γιάννη, αναφέρω παρόντες από Πέραμα 10 άτομα. Συναντιόμαστε τώρα όλες οι τοπικές στην Σαλαμίνα και ξεκινάμε άμεσα», «Γιάννη τέλος η δράση. Πάμε καραβάκια για πίσω. Όταν φύγουμε κάπο γραφεία Πειραιά θα σου ξαναστείλω» (29/6/13). «Γιάννη καλημέρα έχω την άδειά σου να κάνω με την υπεύθηνη στα Καμίνια στην ΔΕΗ διακανονισμό για το γραφείο ? Σε πειράζει να της το πω» (από «Τ.Ο Νίκαιας»), «Καλησπέρα Γιάννη, αύριο το πρωί θα βγάλουμε δράση στη λαϊκή στο Πέραμα. Λέω να πάρω και λίγους συναγωνιστές από Νίκαια και Πειραιά όπως είπαμε. Εγκρίνεις ;» (από «Περικλής»), «Πειράζει να φορέσω καμιά βερμούδα για ξεκάρφωμα;» (από «Μπαμπάνης»), «Τα γραφεία στο Πέραμα το απόγευμα θα τα ανοίξω κανονικά , καλώς ;» (από «Περικλής»).

Τέλος, διαβάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν τα παλιότερα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν τη συμμετοχή του Λαγού στην επίθεση στο συνεργείο:

«-Πλακα πλακα τ συνεργειο στην ηλιουπολη ειχε δουλεια 50 μηχανακια:-Dχα Λαγός: Χαχαχα.καλο - Δλδ τους αλαξατε λαδια κ τους γρασαρατε?:-P Λαγός: Ναι μωρε.ενα ρεκτιφιε».

«Νικόλ: Ο αντρακλας μου δερνει.λα λα λα λα.γουστααααρω Λαγός: Γιατι; τωρα το ειδες Νικόλ: Οχι.εξιταρομαι καθε φορα που το κανεις.ειχες απο απριλη ;-) Λαγός: Ξεχασες τη διανομη τροφιμων.τα ματ Νικόλ: Για αναρχια λεω λατρεια.τα ματ ειναι τακτικοτερα νομιζω.μαρεσε που πηγατε επιτηδες.επικεφαλης τους ο λαγος λενε μεσα.χαχα.ετσι κατα τα αλλα λενε πως εισαι κοτα τα ζωα».

Στα κινητά δυο κατηγορούμενων (Καζαντζόγλου –υπεύθυνος του τάγματος-, Κορκοβίλης –μέλος του τάγματος-), βρέθηκε τέλος το sms-σύνθημα για την έναρξη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Παύλου Φύσσα: «Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είστε κοντά. Δε θα περιμένουμε μακρινούς».


Επόμενες δικάσιμοι

Ιούνης:
28/6 στο Εφετείο. 
29/6 στον Κορυδαλλό.
Ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες Ιούλη:
2/7, 18/7 και 23/7 στο Εφετείο. 4/7, 9/7, 11/7, 16/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό.