Eργατικό κίνημα
ΔΕΘ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - Ξεκίνημα με τα νοσοκομεία στο δρόμο

7/9/2018 Απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη

Για τους εργαζόμενους στην Υγεία η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 6 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ μεγάλη μάχη και έχει αρχίσει να οργανώνεται. Το καμπανάκι χτύπησε πολύ δυνατά μέσα στο Αύγουστο τόσο με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και με τα μέτρα που ψήφισε ο Βρούτσης. 

Προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν αλλά αντίθετα ανοίγουν τον δρόμο για απολύσεις. Όλοι οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία, είτε είναι ΟΑΕΔ, είτε άλλης μορφής, καταλαβαίνουν ότι στις προθέσεις του Κικίλια είναι να μην ανανεώσει κανέναν συμβασιούχο, αντίθετα να απολυθούν όλοι. Γι’ αυτό κανένας δεν νοιώθει σίγουρος για την δουλειά του και θέλει να το παλέψει. Όπως έκανε τόσους μήνες πριν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ακόμη περισσότερο.

Σε πολλά νοσοκομεία, οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης είχαν φύγει από τους εργολάβους και οι εργαζόμενοι υπέγραφαν συμβάσεις απ’ ευθείας με το νοσοκομείο. Συμβασιούχοι πάλι, για 24 μήνες αλλά με πολύ καλύτερες συνθήκες, αμοιβές και την αυτοπεποίθηση ότι παλεύουν για την μονιμοποίηση τους μια που όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τώρα όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι φοβούνται ότι αφού η ΝΔ τα δίνει όλα στους εργολάβους, θα παγώσουν οι προκηρύξεις και θα ξαναγυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς με τους εργολάβους να δίνουν και να παίρνουν μέσα στο νοσοκομεία. 

Και με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει ανοίξει η συζήτηση ότι το κόλπο με τους εργολάβους μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες όπως για παράδειγμα τους τραυματιοφορείς κλπ. 

Η ΝΔ θέλει να παραδώσει τα νοσοκομεία στους ιδιώτες. Το έχει πει και τώρα στρώνει το έδαφος για να το υλοποιήσει. Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια σκληρές μάχες και πετύχαμε νίκες. Με τους Σαμαροβενιζέλους δεν αφήσαμε τον Αδωνι να κλείσει δεκάδες νοσοκομεία που ήθελε. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον αναγκάσαμε να κρατήσει στη δουλειά χιλιάδες συμβασιούχους. Έτσι και τώρα δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. 

Σε όλα τα νοσοκομεία η πρωτοβουλία που πήρε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για μαζικό ανέβασμα στην Θεσσαλονίκη για την διαδήλωση στις 6 Σεπτέμβρη έχει βρει τεράστια ανταπόκριση. Παρόλο που πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε άδειες, ολόκληρες ομάδες συμβασιούχων από διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στα πούλμαν. Το νέο είναι ότι έχουμε ήδη αρχίσει να έχουμε συμμετοχές και από πολλά νοσοκομεία της επαρχίας όπως από Άμφισσα, Καρδίτσα, Θήβα με συνάδελφους να δηλώνουν συμμετοχή. 

Τις επόμενες είκοσι ημέρες θα κλιμακώσουμε τις εξορμήσεις μας και το άπλωμα της συμμετοχής. Στόχος μας είναι να ανέβουν στην Θεσσαλονίκη οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που διαδήλωσαν τον Ιούλιο έξω από το Υπ. Υγείας και μαζί τους και άλλοι τόσοι μόνιμοι συνάδελφοι. Δίνουμε την μάχη να συμμετέχουν σε αυτήν την απεργία και οι Ενώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ) και θα τα καταφέρουμε να απλωθεί ακόμη περισσότερο αυτή η απεργία. Για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, είτε είναι γιατροί είτε όχι, είτε είναι μόνιμοι είτε όχι. Και ακόμη καλύτερα να απλώσουμε αυτό το κίνημα για μαζικές προσλήψεις ενάντια στις απολύσεις σε όλο το Δημόσιο. Να παλέψουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους Δήμους και τους χιλιάδες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ. 

Χρίστος Αργύρης
Συντονιστικό Νοσοκομείων


 

Διαβάστε επίσης
ΔΕΘ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - Μαζικά στη Θεσσαλονίκη