Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Οι φοιτητές στις ΗΠΑ δείχνουν τον δρόμο

18/4, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Συγκέντρωση για την Παλαιστίνη. Φωτό: Grace Li

Η καταστολή της αστυνομίας δεν μπορεί να σταματήσει το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με καταλήψεις, διαδηλώσεις,  κατασκηνώσεις, απεργίες πείνας. Οι φοιτητές/ριες απαιτούν σταμάτημα της γενοκτονίας, κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζητάνε από τα ιδρύματά τους να αποεπενδύσουν από επιχειρήσεις που υποστηρίζουν ή δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, και να διακόψουν ακαδημαϊκά προγράμματα με ισραηλινά ιδρύματα. 

Την περασμένη Πέμπτη 18/4, η αστυνομία, μετά από πρόσκληση της πρυτανείας, εισέβαλλε σε μια από αυτές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και Μπάρναντ στη Νέα Υόρκη συλλαμβάνοντας περισσότερα από 100 άτομα που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και η Isra Hirsi, κόρη της βουλευτίνας Ilhan Omar. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί στο Κολούμπια από τις διαδηλώσεις του 1968 κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία με το πανεπιστήμιο να τους τιμωρεί αναστέλλοντας την φοιτητική τους ιδιότητα. 

Η κατασκήνωση είχε ξεκινήσει την προηγούμενη μέρα -οργανώθηκε από το Columbia University Apartheid Divest (CUAD), φοιτητικό συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 120 ομάδες, τους Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) και την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (JVP)- με 70 φοιτητές να στήνουν σκηνές, να υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία και να αναρτούν πανό που έγραφαν «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα» και «Απελευθερωμένη Ζώνη». Ήταν η τελευταία από μια σειρά κινητοποιήσεων στο Κολούμπια τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα σε αυτές και μια παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλήτρια την Χίλαρι Κλίντον. 

Η καταστολή της αντί να τη διαλύσει, μαζικοποίησε την κινητοποίηση με εκατοντάδες διαδηλωτές να παραμένουν κατασκηνωμένοι στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης συνεχίζοντας για έκτη μέρα. Ακόμη περισσότερο οδήγησε σε ένα νέο κύμα συμπαράστασης σε όλες τις ΗΠΑ. Το SJP κάλεσε τους φοιτητές του σε όλες τις σχολές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κολούμπια. Συγκεντρώσεις, καταλήψεις, αποχές οργανώθηκαν στην Β. Καρολίνα, τη Βοστώνη, το Οχάιο, στο Χάρβαρντ, συνολικά σε 12 πανεπιστήμια. 

Σε κοινή δήλωση «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συντρόφους μας στο Πανεπιστήμιο Columbia» προχώρησαν ακτιβιστές φοιτητές σε πανεπιστήμια εκτός των ΗΠΑ ανάμεσά τους και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ: «Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης καταστολής του φιλοπαλαιστινιακού ακτιβισμού στις ΗΠΑ στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας οι οποίοι υπομένουν μια τριάδα επιθέσεων: από τους σιωνιστές στην πανεπιστημιούπολη, από τη διοίκηση του πανεπιστημίου και από την αστυνομία της Νέας Υόρκης».

Προπαγάνδα

Το αυξανόμενο κύμα των κινητοποιήσεων οδήγησε σε παρέμβαση κατευθείαν από τον Λευκό Οίκο μέσω του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου Ά. Μπέιτς, που δήλωσε: «Οι προτροπές για βία και το μίσος εναντίον Εβραίων φοιτητών στα κολέγια είναι έκφραση αντισημιτισμού και απαράδεκτες». Αλλά η κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να παρουσιάσει το κίνημα αλληλεγγύης ως «αντισημιτικό» δεν περνάει. 

Ανάμεσα στους φοιτητές που πρωτοστατούν είναι Εβραίοι αντισιωνιστές. «Η Παλαιστίνη ήταν πάντα το θέμα που θα διέλυε αυτό το πανεπιστήμιο» δήλωσε στην Ουάσιγκτον Ποστ, ο Ry Spada, 24 ετών, ειδικευόμενος στην ιστορία, ο οποίος είναι Εβραίος και συμμετείχε στη διαμαρτυρία υπέρ των Παλαιστινίων το βράδυ της Πέμπτης, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως μη σιωνιστή. «Αυτή τη χρονιά και με αυτό το θέμα». 

Στην πραγματικότητα είναι οι σιωνιστές που προκαλούν έχοντας τις πλάτες της αστυνομίας και της αμερικανικής κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο του 2024, φοιτητές που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Κολούμπια δέχθηκαν επίθεση με αποτέλεσμα τραυματισμούς που περιλάμβανε και επίθεση με σπρέι που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πλήθους από τον ισραηλινό στρατό. Οι οργανώσεις SJP και JVP δημοσίευσαν μια έκθεση στην οποία κατήγγειλαν ότι οι δράστες ήταν πρώην στρατιώτες των IDF και νυν φοιτητές του Κολούμπια. Μεγάλη μερίδα των καθηγητών θεωρεί την επέμβαση της αστυνομίας ανοιχτή επίθεση στην ελευθερία του λόγου. «Είναι το πιο φρικτό πράγμα που έχω δει ποτέ» δήλωσε η Nadia Abu El-Haj, καθηγήτρια ανθρωπολογίας που βρισκόταν στο γρασίδι της σχολής όταν εισήλθε η αστυνομία. «Οι φοιτητές ήταν εξαιρετικοί. Φώναζαν. Έκλαιγαν. Ένιωσα ότι παραβιάζεται πλήρως ό,τι υποτίθεται ότι είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα». 

Την ίδια εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ακύρωσε την ομιλία ενός φιλοπαλαιστίνιου αποφοίτου ενώ στο Κολέγιο Πομόνα η αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα που είχαν καταλάβει το γραφείο του προέδρου της σχολής με τη μεγάλη πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού να απαιτεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Οι φοιτητές του Γέιλ ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από εταιρείες κατασκευής όπλων που εμπλέκονται στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας. 

Όπως αναφέρει η Ουάσιγκτον Ποστ: «Οι ταραχές στο Κολούμπια είναι ενδεικτικές των αυξανόμενων εντάσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς χιλιάδες φοιτητές σε κολέγια -δημόσια και ιδιωτικά, μεγάλα και μικρά- διαμαρτύρονται για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας».


Όπως Βιετνάμ; 

«Για περισσότερους από πέντε μήνες τώρα, φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ διαδηλώνουν για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν γενοκτονία από τον ισραηλινό στρατό. Η κινητοποίηση δεν είναι εύκολη υπόθεση - φοιτητές που υποστηρίζουν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχουν μαχαιρωθεί, πυροβοληθεί, πατηθεί και ψεκαστεί με χημικά που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί και έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά» γράφει ο David Palumbo-Liu καθηγητής στο Stanford University στο Αλ Τζαζίρα. 

«Στο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκω, οι φοιτητές κατάφεραν να διατηρήσουν μια νυχθημερόν καθιστική διαμαρτυρία για 120 ημέρες, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να καταγγείλει το ισραηλινό απαρτχάιντ και τη γενοκτονία. Όταν το πανεπιστήμιο απαίτησε απότομα να διαλυθεί η καθιστική διαμαρτυρία, περισσότεροι από 500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να την υπερασπιστούν, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν όλη τη νύχτα, προκαλώντας το πανεπιστήμιο να τους συλλάβει. 

Στους μήνες που μεσολάβησαν από την 7η Οκτωβρίου, ολόκληρο το πανεπιστημιακό τοπίο των ΗΠΑ άλλαξε σε σχέση με την Παλαιστίνη. Ορισμένοι έχουν αρχίσει να κάνουν παραλληλισμούς με το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα κατά την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ. Ένα ρεπορτάζ μιας φοιτητικής εφημερίδας του UC San Diego σχολιάζοντας μια συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης, στην οποία εμφανίστηκαν περισσότεροι από 2.000 φοιτητές ανέφερε: "Μια προσέλευση αυτού του βαθμού είναι πρωτοφανής, ακόμη και για τις φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ στις δεκαετίες του 1960 και του '70".

Απελευθέρωση

Ως κάποιος που ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και συμμετείχε σε εκείνες τις διαδηλώσεις καθώς και στις σημερινές για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μου κάνουν εντύπωση κάποιες σαφείς ομοιότητες.

Πρώτον, και στις δύο περιπτώσεις, οι φοιτητικές διαμαρτυρίες αμφισβητούν την απεικόνιση των πολέμων από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες θέσεις των πανεπιστημιακών διοικήσεων. Δεύτερον, οι διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμβαδίζουν με εκείνες για την απελευθέρωση του Βιετνάμ στο εξής: Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για τοπικούς και διεθνείς αγώνες που στηρίζονται σε ευρείες πολυφυλετικές και πολυεθνικές συμμαχίες που συνδέουν το τοπικό, το εθνικό και το διεθνές. Ακόμη και όσοι κινητοποιούνται σε γεωγραφικά απομονωμένα ή μικρότερα ιδρύματα δεν αισθάνονταν μόνοι αλλά μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου.

Ταυτόχρονα, μου κάνει εντύπωση μια σημαντική και εντυπωσιακή διαφορά. Οι Αμερικανοί φοιτητές έβλεπαν την προσωπική τους ζωή ως άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πολλοί από εμάς έχασαν φίλους στο Βιετνάμ, κάποιοι από εμάς έκρυβαν ανθρώπους που απέφευγαν τη στράτευση ή την ομοσπονδιακή έρευνα για τη δράση τους στο κίνημα. Αλλά δεν είδα ποτέ δεκάδες βιετναμέζικες σημαίες να κυματίζουν στην πανεπιστημιούπολη ή άλλα εθνικά σύμβολα να προβάλλονται από φοιτητές όπως βλέπουμε σήμερα. 

Οι Αμερικανοί φοιτητές εκφράζουν μια ιστορικά πρωτοφανή αλληλεγγύη για τον λαό της Παλαιστίνης και οργή για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διευκολύνουν την ιστορική εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει επιστροφή όσον αφορά τη συζήτηση στην πανεπιστημιούπολη για την Παλαιστίνη. Καμία επίθεση της δεξιάς και καμία φίμωση των επικριτών του Ισραήλ με την κατηγορία του "αντισημιτισμού" δεν πρόκειται να κρατήσει».


Σε όλο τον κόσμο

Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν το περασμένο Σάββατο σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη, την Γενεύη, το Μιλάνο, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε, την Ουψάλα, το Δουβλίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες πόλεις της Ευρώπης. 

Στο Παρίσι, Την Κυριακή, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, από την Barbes προς την Place de la Republique, διαμαρτυρόμενοι για τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον μεταναστών και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό με το σύνθημα «ζήτω η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού».

Στο Βερολίνο, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν προς το κοινοβούλιο με συνθήματα «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ σκοτώνει», με  εβραίους αντισιωνιστές διαδηλωτές να κρατάνε πλακάτ «Ως Εβραίοι, καλούμε να μπει τέλος στην υποστήριξη της γενοκτονίας». Σε μια άλλη κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργάνωσαν Ιρλανδοί που μένουν στο Βερολίνο κοντά στο Ράιχσταγκ, η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωσή τους (είχε προηγηθεί η διάλυση του φιλοπαλαιστινιακού συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα) με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπεται να μιλούν ή να τραγουδούν στα ιρλανδικά… Και ότι απαγορεύεται η χρήση άλλων γλωσσών εκτός από τα αγγλικά και τα γερμανικά στις διαδηλώσεις χωρίς την παρουσία ενός καθορισμένου μεταφραστή που θα διερμηνεύει για την αστυνομία!