ΑΕΙ -ΤΕΙ: Ο νόμος πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Καθημερινής του Σαββάτου 21 Γενάρη με τίτλο «Πρυτάνεις σε κάλπες ή στη…φυλακή». Το κείμενο αναφέρει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «εξετάζει την προοπτική» να κινηθεί ποινικά κατά των πρυτανικών αρχών που δεν προχωρούν στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. Το Υπουργείο θεωρεί ότι η κίνηση τους αυτή συνιστά…παράβαση καθήκοντος και σχεδιάζει να πατήσει πάνω στο άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει μέχρι και φυλάκιση δύο χρόνων σε δημόσιους υπαλλήλους που παραβαίνουν τα καθήκοντα τους.

Απομονωμένη

Η είδηση μπορεί να ακούγεται γελοία, αλλά αποκαλύπτει πόσο απομονωμένη είναι η Διαμαντοπούλου, ακόμα και στο επίπεδο συνεννόησης με τους Πρυτάνεις. Παλιότερα η συνεργασία ανάμεσα στα δύο αυτά κομμάτια θα ήταν κάτι δεδομένο.

Κάτω, όμως, από την μαζική κινητοποίηση φοιτητών, εργαζόμενων και καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η εκλογή των Συμβουλίων έχει αποδειχθεί απροσπέλαστος σκόπελος για την «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Παιδείας.

Αν εξαιρέσει κανείς τέσσερα Περιφερειακά ΤΕΙ (Σέρρες, Καβάλα, Μεσολόγγι και Καλαμάτα), σε όλα τα άλλα σημεία οι εκλογές είτε έχουν αναβληθεί είτε έχουν ακυρωθεί μετά από κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

Αυτήν την εβδομάδα, παρά τις δυσκολίες λόγω της έναρξης των εξεταστικών σε λίγες μέρες, θα υπάρξει προσπάθεια να οργανωθούν φοιτητικές συνελεύσεις με πρόταση να γίνει συγκέντρωση-συλλαλητήριο στις 26/1 στα Προπύλαια.

Την Πέμπτη 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε παμπολυτεχνειακή συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, εργαζόμενων και πανεπιστημιακών για τη συνέχεια του μπλοκαρίσματος των εκλογών των Συμβούλιων Διοίκησης, την απόκρουση των απολύσεων και των εφεδρειών και του περαιτέρω συντονισμού με το εκπαιδευτικό κίνημα και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που βγήκε: «Η παμπολυτεχνειακή συνάντηση συμμετέχει στο προγραμματιζόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 26/1, καλώντας τους Συλλόγους να υιοθετήσουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΔΒΜΘ και την επίδοση ψηφίσματος για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Καλεί όλα τα Ιδρύματα σε από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Παρασκευή 3/2/2012, ημέρα κατά την οποία εκδικάζεται η προσφυγή των Πανεπιστημίων για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 4009/2011.

Συμμετέχει σε αντίστοιχες διασυλλογικές πρωτοβουλίες άλλων Ιδρυμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων όλων των Πανεπιστημίων.

Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τη δεινή κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και εκδηλώσεις στα συγκροτήματα Πατησίων και Ζωγράφου».

Την Τρίτη 24 Γενάρη, την ώρα που η ΕΑ είχε κλείσει την ύλη της σε εξέλιξη βρίσκονταν αντίστοιχες συναντήσεις στο Φυσικομαθηματικό και στη Φιλοσοφική.