ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: 48ωρες απεργίες

Tον στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση απέναντι στην απεργία των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι εδώ και δυο εβδομάδες έχουν ξεκινήσει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες μπλοκάροντας κάθε δραστηριότητα του ναυπηγείου. Εκτός από προκλητική, η απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους ως πλήρως αντισυνταγματική και παράνομη.

Οι απεργίες ξεκίνησαν όταν η εργοδοσία τούς ανακοίνωσε πως θα δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία μια μέρα την εβδομάδα. Το μόνο κομμάτι που άφησε σε ημιλειτουργία ήταν το τμήμα των υποβρυχίων, αφού διαπραγματευόταν 70 εκατομύρια ευρώ επιπλέον από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην κάνουν το χατίρι της εταιρίας και έκλεισαν με απεργίες και το τμήμα των υποβρυχίων.

Πραγματοποιήθηκε διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μαζί με τους υπουργούς Οικονομίας, Άμυνας, Ανάπτυξης και τους διάφορους παρατρεχάμενους και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στον Σκαραμαγκά, Καρακίτσος, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση δεν υπήρχε λέξη για τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι 1.000 και πλέον εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Τίποτα για τους 160 απολυμένους των τραίνων και τις θέσεις εργασίας. Ούτε κάτι για την επανέναρξη των εργασιών του ναυπηγείου, ή για τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα, παρά μόνο γενικόλογες κουβέντες περί επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Είχε όμως εκτενές κομμάτι για την είσοδο του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού στο εργοστάσιο.

Η κυβέρνηση –στο πλευρό των απανταχού βιομηχάνων- απείλησε με εξώδικα το σωματείο αλλά βρήκε μπροστά της τις δυο μεγαλύτερες διαδηλώσεις των εργαζόμενων τους τελευταίους μήνες. Τώρα βάζει μπροστά το πολεμικό ναυτικό και στέλνει ναύτες μέσα στο εργοστάσιο «προς φύλαξη και συντήρηση της περιουσίας της». Φύλαξη από ποιους; Από τους ίδιους τους εργάτες που τα συντηρούν και έχουν την γνώση να τα συντηρήσουν; Και άραγε θα φέρει άλλους εργαζόμενους να συντηρούν τα υποβρύχια;

“Το σωματείο πρέπει εδώ και τώρα να περάσει σε κατάληψη του εργοστασίου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την είσοδο απεργοσπαστικών μηχανισμών και μάλιστα υπό την προστασία του στρατού, μέσα στους χώρους δουλειάς μας”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Δανάη Χουτζούμη μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου “αυτό που τους πονάει είναι τα υποβρύχια και γι’ αυτό προσπαθούν να φτιάξουν μηχανισμούς. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την απεργία μας. Εμείς ξέρουμε το εργοστάσιο, εμείς θα το σώσουμε από τα χέρια των ιδιωτών”.

Απέναντι σε κάθε προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού η “Τρίαινα”, το σωματείο των εργαζόμενων πρέπει να απαντήσει. Η κυβέρνηση μετά τα ΜΑΤ που έβαλε μέσα στην Χαλυβουργία, τώρα θέλει να βάλει το στρατό στον Σκαραμαγκά. Αυτές οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις τρομοκράτησης δεν θα περάσουν.