Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταπέλτης η ιατροδικαστική έκθεση για τον P. Marnikollaj

Καταπέλτης είναι η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του Αλβανού Pellumb Maikollaj που πήγε στο ΑΤ Πατησίων στις 3/8 για να δώσει το παρών τηρώντας τους περιοριστικούς του όρους και εξαφανίστηκε. Η έκθεση που βγήκε πρόσφατα για τα αίτια του θανάτου του Maikollaj δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι το θύμα πήδηξε από το παράθυρο. Κι αυτό διότι περιγράφει μώλωπες και εκδορές που δεν εξηγούνται από μια πτώση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «εκχύμωση άνω και κάτω βλεφάρου του αριστερού οφθαλμού, […] απόσπαση επιδερμίδας στην έσω επιφάνεια του αριστερού βραχίονα, εκχύμωση στην έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα, […] αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων στην ηβική χώρα, […] μικροεκδορά στην έξω πλάγια επιφάνεια της δεξιάς μηριαίας χώρας, […] δύο εκδορές στη δεξιά ωμοπλατιαία χώρα». Δηλαδή τραύματα στο μάτι, στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη, στους όρχεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι «ο θάνατος επήλθε συνεπεία βαρύτατης κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης» και περιγράφει μια σειρά κατάγματα στο κεφάλι. Ωστόσο δεν υιοθετεί την εκδοχή της αστυνομίας για πτώση, την αναφέρει ως «πληροφορία της εντολοδότιδας αρχής», της Εισαγγελίας δηλαδή, που μετέφερε τις πληροφορίες της αστυνομίας.

Η εξήγηση ότι ο Maikollaj πήδηξε μόνος του από το παράθυρο, για να διαφύγει όταν του ανακοινώθηκε ότι θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα, υπονομεύεται επίσης από το γεγονός ότι το περιστατικό δε δημοσιοποιήθηκε από την αστυνομία παρά μόνο 15 ημέρες αργότερα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Θανάσης Καμπαγιάννης, η δικογραφία της υπόθεσης έχει χαθεί: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο μια δικογραφία αυτής της σημασίας -διερεύνηση συνθηκών θανατηφόρου επεισοδίου σε αστυνομικό τμήμα- να βρίσκεται εδώ και 20 μέρες σε μια "μαύρη τρύπα", διαβιβασμένη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και όμως άφαντη στη γραμματεία της Εισαγγελίας. Ο λαός μας λέει ότι "η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται". Αν αυτό επιλέγεται να είναι το ξεκίνημα αυτής της υπόθεσης, τότε πολύ φοβάμαι πως η κατάληξή της θα σημάνει μια συνολικότερη "μαύρη τρύπα" στο κράτος δικαίου, που τουλάχιστον στα χαρτιά διεκδικεί να θεωρείται η Ελληνική Δημοκρατία».