Εργατικό κίνημα
OΛΠ: Όχι στο ξεπούλημα

Στάση Εργασίας, συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 18/9 η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η ΟΜΥΛΕ, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ, στέλνοντας “κλιμάκια των επίδοξων αγοραστών για να δουν το προς πώληση εμπόρευμα”, παρά το γεγονός ότι έχουν προκύψει νομικά κολλήματα στις μέχρι τώρα συμφωνίες ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απορρίπτει τον «Φιλικό Διακανονισμό» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και την επικείμενη εκδίκαση της ακύρωσης των διαγωνισμών πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχει προγραμματιστεί για τις 2/12/2014 στο ΣτΕ

\r\n
\r\n
Όπως γράφει η \"Εφημερίδα των Συντακτών\", σε σχετικό άρθρο, το σχέδιο του \"Φιλικού Διακανονισμού\" συντάχθηκε μετά από αίτημα της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) και ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπει το \"πάγωμα\" του εγγυημένου ανταλλάγματος, που οφείλει να καταβάλλει για την προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, με τον όρο να κατασκευάσει το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, την προβλήτα των πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ και την αναβάθμιση με νέο εξοπλισμό της προβλήτας ΙΙ και του ανατολικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με ΟΛΠ και Cosco, θα είναι συνολικής δαπάνης 230 εκατ. Ευρώ.
\r\n
 
\r\n
Δηλαδη με τον “Φιλικό Διακανονισμό” ο ΟΛΠ συναινεί στην αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που κατέβαλλε μέχρι σήμερα η Cosco, στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης του 2009. Η Cosco έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του \"Φιλικού Διακανονισμού\" προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Τα σωματεία του Λιμανιού καταγγέλλουν ότι έτσι \"παραχωρείται χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, το Δυτικό Μέτωπο του Λιμανιού ως \"πανωπροίκι\" στην COSCO\".
\r\n
 
\r\n
“Απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις δεν μένουμε απαθείς. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στην Διοίκηση του ΟΛΠ απαντάμε δυναμικά και κινηματικά στις προκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.
\r\n