Οχι στρατόπεδα συγκέντρωσης - Ασυλο στους πρόσφυγες, νόμιμοι οι μετανάστες

Ιδιαίτερη παρουσία είχε η Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων. Οι Αγφανοί πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια ζητώντας πολιτικό άσυλο, συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση συνδέοντας τη μάχη που δίνουν με τον αγώνα των υπόλοιπων εργαζόμενων που παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση της λιτότητας και του ρατσισμού.

Όπως και στις προηγούμενες Πανεργατικές Απεργίες, η συμμετοχή των μεταναστών εργατών έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην πορεία και αποτέλεσε για άλλη μια φορά πηγή έμπνευσης και ενότητας όλης της εργατικής τάξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τα μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό μοίραζαν προκηρύξεις για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη, ενώ πολύς κόσμος κρατούσε αντιρατσιστικές πικέτες.

Τα μπλοκ των μεταναστών εργατών ήταν από τα κομμάτια που δέχθηκαν κάποιες από τις πιο άγριες επιθέσεις στην οδό Πανεπιστημίου, όπως περιγράφεται στη σελίδα 3. Παρόλα αυτά, οργανώθηκαν ξανά και συνέχισαν μέχρι την Ομόνοια. Μεγάλη παρουσία μεταναστών εργατών υπήρχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στην επαρχία, όπως στα Γιάννενα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Συλλαλητήριο

Τις επόμενες μέρες θα ενταθεί η προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου για τις 15 Γενάρη. Το συλλαλητήριο έρχεται ως απάντηση στο ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που από τη μια πλευρά δεν δίνει άσυλο σε κανένα μετανάστη ή πρόσφυγα και από την άλλη οργανώνει μαζικά πογκρόμ από τα σύνορα της Θράκης μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Το ρατσιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Παπουτσής θα «επισημοποιήσει» αυτή την πολιτική αφού ξαναφέρνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που το αντιρατσιστικό κίνημα είχε μπλοκάρει επί Νέας Δημοκρατίας .

Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική οπλίζει, κυριολεκτικά, τα χέρια των φασιστικών ομάδων που παραμένουν ανέγγιχτοι παρά τις δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες, ειδικά στην περιοχή του Αγίου Παντελέημονα.

Το συλλαλητήριο στις 15/1 θα είναι μια μεγάλη απάντηση στην κυβέρνηση, τη FRONTEX και τους φασίστες. Θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 2 το μεσημέρι και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Ήδη, μια σειρά από φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία καλούν στην κινητοποίηση, ενώ ψήφισμα για να κατατεθεί σε οποιοδήποτε μαζικό φορέα μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της ΚΕΕΡΦΑ(http://www.antiracismfascism.org).

Τις επόμενες μέρες θα οργανωθούν αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις από τις τοπικές επιτροπές της Κίνησης και από τα μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών με την αξιοποίηση της αφίσας και των προκηρύξεων που έχουν κυκλοφορήσει. Όλοι στο συλλαλητήριο για να απαιτήσουμε: όχι στο ρατσιστικό νομοσχέδιο του Παπουτσή, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσυλο στους πρόσφυγες, νόμιμοι όλοι οι μετανάστες, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές!