Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές σε αναβρασμό

Πληθαίνουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από σχολές ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας τους, καθώς και ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και επιβολής διδάκτρων. 

Στη Νομική Αθήνας οι φοιτητές έχουν καταλάβει τη σχολή τους με απόφαση Γενικής Συνέλευσης από την Πέμπτη 13 Οκτώβρη. Απαιτούν να καταργηθούν τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό της Νομικής εδώ και τώρα (περισσότερα στη σελίδα 3).

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και στο Χημικό Ιωαννίνων. Η Αρετή Κανέλλου μας δήλωσε: «αντιμετωπίζουμε πολλά και διαφορετικά προβλήματα τόσο με την εντατικοποίηση των σπουδών μας όσο και με την υποχρηματοδότηση. Για πρώτη φορά φέτος έβαλαν όριο τα δέκα μαθήματα στη δήλωση των μαθημάτων για κάθε εξεταστική. Επίσης, για να πάρει κάποιος πτυχιακή εργασία που είναι υποχρεωτική στη σχολή πρέπει να έχει περάσει κάποια προαπαιτούμενα μαθήματα. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά έχουν προσθέσει και άλλα κριτήρια για να βγει η κατάταξη, όπως βαθμός στα συγκεκριμένα μαθήματα. Αυτό το κάνουν και για αυστηροποίηση των κριτηρίων αλλά και λόγω έλλειψης καθηγητών. Κάθε καθηγητής παίρνει τρεις φοιτητές, οι καθηγητές δεν φτάνουν οπότε φοιτητές περιμένουν για πτυχιακή με αποτέλεσμα να μένουν περισσότερο χρόνο  στη σχολή. Ακούγεται ότι ετοιμάζονται να επιβάλλουν ότι το πτυχίο δεν θα φτάνει για να έχεις διδακτική επάρκεια. Θέλουν να πληρώνουμε για να πάρουμε την επάρκεια». 

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Το θέμα με την υποχρηματοδότηση αγγίζει τα πάντα. Για παράδειγμα, σε ένα καθηγητή που έχει αναλάβει τρεις φοιτητές για πτυχιακή του έχουν ως προϋπολογισμό εξόδων τα 85 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπαίνουμε μέσα στα εργαστήρια, επιδιώκουν οι εργασίες να είναι απλά βιβλιογραφικές-θεωρητικές. Ο Τομέας Οργανικής είχε προϋπολογισμό 4 χιλιάδες ευρώ. Του έχουν απομείνει 300 ευρώ αφού τα χρωστούν για περσινά έξοδα. Ζήτησαν να δώσουν από ένα-δύο ευρώ οι φοιτητές για να αγοράσουμε υλικά. 

Κάναμε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 11/10 και αποφασίσαμε να κάνουμε κινητοποίηση στην Πρόεδρο της Σχολής. Η ίδια μας αποφεύγει και δεν ήρθε ούτε Πέμπτη ούτε Παρασκευή, θα επιχειρήσουμε να την βρούμε την Τρίτη 18/10. Ως ΕΑΑΚ προτείνουμε να γίνει νέα Γενική Συνέλευση. Να πάρουμε απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με κατάληψη, τώρα έχουμε και το παράδειγμα της Νομικής Αθήνας». 

Η Διοτίμα Χριστοπούλου μας μίλησε για την κατάσταση στα ΤΕΙ. «Ειδικά στα ΤΕΙ και συγκεκριμένα στα ΤΕΙ Αθήνας η κατάσταση είναι απελπιστική. Το 60% των εργαστηρίων δεν έχουν ξεκινήσει λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Ατελείωτες ουρές για να βρουν οι σπουδαστές εργαστήριο, διαλυμένες υποδομές και την ίδια στιγμή οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν συνεχώς τα υλικά που χρειάζονται. Οι ταξικοί φραγμοί μεγαλώνουν αλλά η διοίκηση είχε το θράσος την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώνει την αλλαγή της ονομασίας του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. 

Συμφέροντα

Ο στόχος προφανής, οι διοικήσεις προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα της υποχρηματοδότησης με την αυτοχρηματοδότηση των ίδιων των ιδρυμάτων. Δηλαδή επαναφορά της συζήτησης για δίδακτρα. Θα υπάρχει τιμοκατάλογος χορηγιών στο ΤΕΙ όπου ανάλογα με το ποσό χορηγίας θα μπορούν οι “ευεργέτες” να αλλάζουν ακόμα και το πρόγραμμα σχολών. Σπουδές κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των αφεντικών. Το σχέδιο αυτό πηγαίνει χέρι χέρι με την αξιολόγηση για να ξανανοίξει ο σχεδιασμός για ένα νέο σχέδιο Αθηνά 2 με συγχωνεύσεις και καταργήσεις των «άχρηστων» σχολών. Η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μονάχα η μαζική κινητοποίηση των σπουδαστών από τα κάτω με όπλο τις γενικές τους συνελεύσεις και την κοινή δράση με το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό. Στη ΣΓΤΚΣ πάμε για την πρώτη Γενική Συνέλευση της χρονιάς την Τετάρτη 19 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ στις 12 το μεσημέρι». 

Στο Ρέθυμνο οι φοιτητές κινούνται τόσο για τα θέματα της σχολής τους, όσο και συνεχίζοντας τη μάχη για στήριξη των προσφύγων μετά τη μεγάλη πορεία της 8 Οκτώβρη. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ έχουν μπει μπροστά για να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την στήριξη των προσφύγων, την καταδίκη των φασιστικών επιθέσεων που έγιναν στην πόλη και για να στηρίξουν διδάσκοντες που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Σε διάφορα τμήματα, μαθήματα κάνουν αναπληρωτές καθηγητές που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο με υποτροφίες, ενώ στο Πολιτικό μάθημα λόγω έλλειψης καθηγητικού προσωπικού κάνει εργαζόμενος της γραμματείας (!). Την Πέμπτη 20/10 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 4μμ στην Πρυτανεία, ενώ στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο (όπως στην Αθήνα).      

Κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων οργάνωσαν την Παρασκευή 14/10 σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη (Χημείας, Φιλολογίας, ΕΜΠ κ.ά.). Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Αγγλική Φιλολογία. «Την Πέμπτη 20/10 θα παρέμβουμε στη Γενική Συνέλευση των καθηγητών, ενώ την Παρασκευή 21 του μήνα οργανώνουμε νέα Γενική Συνέλευση. Απαιτούμε να πληρωνόμαστε την πρακτική μας και να σταματήσει η εντατικοποίηση των σπουδών. Και σε μας υπάρχει θέμα με τα όρια στα μαθήματα που μπορούμε να δίνουμε ανά εξεταστική. Οργανώνουμε εξορμήσεις Τετάρτη και Παρασκευή για να ενημερώσουμε όλους τους συμφοιτητές μας» μας είπε η Ιωάννα Κατλαμούση.