Η Άποψή μας
Αριστερή απάντηση στην κρίση της ΕΕ

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων έρχονται να αποκαλύψουν το βάθος της πολιτικής κρίσης που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αλλά και τη λύσσα με την οποία οι κυρίαρχες τάξεις προσπαθούν να στρέψουν τη λαϊκή οργή προς τα δεξιά.

Το θρίλερ με την κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία έρχεται να προστεθεί στην κατάρρευση των παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων στην Ιταλία που με τη σειρά της εντάσσεται στον κύκλο που άνοιξε με το δημοψήφισμα κατά της ΕΕ στη Βρετανία, τη διάλυση των παλιών κομμάτων στη Γαλλία και την ξαφνική πτώση του Ραχόι στην Ισπανία.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ και ιδιαίτερα ο Μακρόν και η Μέρκελ αυτοπροβάλλονταν ως φάροι των “ευρωπαϊκών αξιών” απέναντι στην ακροδεξιά απειλή από την άνοδο της Λεπέν και των συμμάχων της στην Ευρώπη και την επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ρατσιστική ατζέντα

Τώρα βλέπουμε τα επιτελεία της ΕΕ να αντιγράφουν βήμα-βήμα τις κινήσεις του Τραμπ, όχι μόνο στους οικονομικούς ανταγωνισμούς ενός εμπορικού πολέμου με επιβολή δασμών, αλλά και στη ρατσιστική ατζέντα του: 

-Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό είχε εξαγγείλει ο Τραμπ, “πλωτά τείχη” στη Μεσόγειο φτιάχνει η ΕΕ ενισχύοντας τη Φρόντεξ και αναβαθμίζοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ.

-Κλουβιά για τα παιδιά των “παράτυπων” μεταναστών έφτιαξε ο Τραμπ, “πλατφόρμες αποβίβασης” και κλειστά “κέντρα υποδοχής” προωθεί η ΕΕ.

Όσο πιο πολύ συνεργάζεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αυτές τις ρατσιστικές “ευρωπαϊκές λύσεις”, τόσο πιο πολύ κατρακυλάει στον εξευτελισμό και αφήνει περιθώρια για την λυσσαλέα εκστρατεία του Μητσοτάκη που αγκαλιάζει την ακροδεξιά και συνδυάζει τις εθνικιστικές κραυγές για το Μακεδονικό με την υστερία για τους πρόσφυγες που “βουλιάζουν τα νησιά”.

Ευτυχώς, παντού υπάρχει αντίσταση σε αυτά τα αίσχη. Μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ γίνονται μαζικά συλλαλητήρια και παίρνουν πλατιά δημοσιότητα χάρη στη συμμετοχή διασημοτήτων όπως η Σούζαν Σάραντον και η Τζόαν Μπάεζ. Το σαββατοκύριακο που πέρασε, η Βιέννη πλημμύρισε από διαδηλωτές ενάντια στην κυβέρνηση Κουρτς όπου συμμετέχουν οι φασίστες. Στο Λονδίνο σε δέκα μέρες οι διαδηλωτές υπόσχονται να κάνουν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο “υποδοχής” στον Τραμπ.

Είναι χρέος της Αριστεράς να ανταποκριθεί σε αυτή την πρό(σ)κληση. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δηλώνει “της Αριστεράς” αλλά υπογράφει με τα δυο χέρια Συμφωνίες μνημονιακής λιτότητας και ρατσιστικών φραγμών, χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα πάρει πάνω της την αντίσταση και στα δυο μέτωπα. Η πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ για καμπάνια με σύνθημα «Φυλακή για τους φασίστες-Σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες» χτυπάει στην καρδιά των εξελίξεων και πρέπει να έχει τη στήριξη όλου του φάσματος.

Με δυνατό αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα μπορούμε να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι οι συμβιβασμοί του Τσίπρα δεν είναι το τέλος των αναζητήσεων προς τα αριστερά. Μια αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί να δώσει προοπτική ότι το μέλλον μας δεν είναι η προσαρμογή στον μαύρο καπιταλισμό των κάθε λογής Τραμπ, είναι η πάλη για την ανατροπή του και τη νίκη των εργατών.