Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα: Συγκέντρωση συνταξιούχων, 28/6

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, για μια ακόμη φορά συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στην πλ.Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν την άμεση καταβολή του μετεργασιακού τους επιδόματος μέσω του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), αλλά και για να απαιτήσουν το πάγωμα των οφειλόμενων προς την τραπεζα δανείων τους τα οποία είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν αφού η ίδια η τράπεζα επέφερε μείωση 40% στο εισόδημα των πρώην εργαζομένων της.

Το κάλεσμα έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου πρώην ΔΕΚΟ και ΤΡΑΠΕΖΩΝ, στο οποίο ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΤΕ αρνήθηκε να συμμετέχει. Η απόφαση συμμετοχής πάρθηκε «από τα κάτω» από τις ομάδες δράσης που από την αρχή της κρίσης δημιουργήθηκαν προκειμένου να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις. 

Η αίσθηση που σαφώς υπάρχει διάχυτη μεταξύ των συνταξιούχων είναι πως οι δικαστικοί αγώνες δεν είναι αυτοί που από μόνοι τους θα στριμώξουν την Εθνική να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά παράλληλα και σε συνδυασμό με αυτούς, οι κινηματικές δράσεις είναι αυτές που θα βάλουν την πίεση. Στην τράπεζα αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην μεταφορά της υποχρέωσης της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ και στο Δημόσιο. Αυτή η σταθερή και επίμονη πρόταση από την πλευρά της διοίκησης της τράπεζας από την αρχή, υιοθετείται τώρα και από τον προσωρινό Διευθύνοντα Σύμβουλο Π.Μυλωνά, μετά την απομάκρυνση του Λ.Φραγκιαδάκη από το τιμόνι της Εθνικής.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σταθερά στην θέση τους που δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση του κουμπαρά ΛΕΠΕΤΕ με τις εισφορές εργοδότη και δικές τους. 

Ένα απο τα μεγάλα επόμενα ραντεβού για όλους προσδιορίζεται γύρω στις 20 με 25 Ιουλίου, την ημέρα που η Εθνική θα πραγματοποιήσει την Γενική της Συνέλευση. Εκεί οι συνταξιούχοι θα δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι να νικήσει ο δίκαιος αγώνας τους απέναντι σε μια τράπεζα που σώθηκε από την αρχή των μνημονίων με τα χρήματα όλων. Αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στην Κυβέρνηση που εννοεί την έξοδο από τα μνημόνια συμβατή με την φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων και των πρώην εργαζομένων της Εθνικής, αφήνοντας για άλλη μια φορά ασύδοτους τους Τραπεζίτες.