Η άποψή μας
Μαύρα σχέδια αυτοί, καυτό φθινόπωρο εμείς

Μακρόν και Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει τα ταξίδια του Μητσοτάκη στο Παρίσι και τις άλλες πρωτεύουσες σαν “αναπτυξιακά” που θα φέρουν επενδύσεις, δουλειές και φοροελαφρύνσεις. Βιάζεται, επίσης, να αλλάξει την ατζέντα από την απελπιστική εικόνα του καλοκαιριού με τις πυρκαγιές και το “ναυάγιο” της Σαμοθράκης. 

Αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το πρόγραμμα αντεργατικών επιθέσεων που είναι η πραγματική κυβερνητική ατζέντα χειροτερεύει καθώς ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει και οικονομικά και γεωστρατηγικά.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η προοπτική ότι ο ελληνικός καπιταλισμός μπορεί να βγάζει συνεχώς θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πάντα χλωμή. Τώρα, μέσα σε συνθήκες μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αυτή η προοπτική γίνεται εξωπραγματική. Η ατμομηχανή της ΕΕ, η γερμανική οικονομία αγκομαχάει, οι αρνητικές πιέσεις του εμπορικού πολέμου και του Brexit αρχίζουν να μετράνε, αλλά ο Σταϊκούρας επιμένει ότι ο προϋπολογισμός θα έχει περιθώριο για να μοιράσει φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές και έτσι να τους πείσει να κάνουν επενδύσεις. 

Παραμύθια. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τα δώρα που θέλει να κάνει η ΝΔ στους καπιταλιστές είναι ένας νέος γύρος περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Ήδη ο Κικίλιας στρώνει το δρόμο για συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων ανακοινώνοντας ότι κόβεται η νοσηλεία για τους “αλλοδαπούς”. Ένα μέτρο εξόφθαλμα ρατσιστικό που ταυτόχρονα ετοιμάζει περικοπές: τα λεφτά που θα “εξοικονομήσει” πετώντας έξω τους “τουρίστες” δεν θα μείνουν στα νοσοκομεία, αλλά θα πάνε για να κλείσουν τις τρύπες του πλεονάσματος.

Εμπλοκή

Η μαυρίλα δεν σταματάει εδώ. Ένας άλλος παράγοντας που πιέζει για κλιμάκωση των αντεργατικών επιθέσεων είναι η εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή. Επανέρχονται οι απαιτήσεις για νέα αγορά φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Πέρα από την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία που οξύνεται από το κυνήγι των γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο, το νέο στοιχείο είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για ελληνική συμμετοχή στον αποκλεισμό του Ιράν. 

Ο Τραμπ θέλει ναυτική δύναμη στα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο και πιέζει όλους τους συμμάχους. Άλλοι αρνούνται, άλλοι ταλαντεύονται, αλλά ο ελληνικός καπιταλισμός που δίνει τα ρέστα του για τον άξονα με το Ισραήλ πολύ θα ήθελε να αποκτήσει κι άλλες φρεγάτες για να περιπολούν από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Στην ατζέντα Μητσοτάκη-Μακρόν εκτός από τα πλεονάσματα βρίσκονται και οι φρεγάτες. Κι αν υπάρξουν ταλαντεύσεις, υπάρχει πάντα η αμερικάνικη δυνατότητα για πιέσεις με μια “κρίση” επειδή ένα Ιρανικό δεξαμενόπλοιο “κατευθύνεται στην Καλαμάτα”, όπως λένε ξαφνικά οι ειδήσεις.

Δεν περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ταξίδια του Μητσοτάκη. Τον “περιμένουμε” με μια διήμερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 6-7 Σεπτέμβρη. Δεν πρόκειται για το κλασσικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ. Η Παρασκευή θα είναι η πρώτη απάντηση στον Κικίλια και το Σάββατο θα είναι το ξεκίνημα για ένα καυτό φθινόπωρο σε όλα τα μέτωπα.

Οι φασίστες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από μόνοι τους επειδή η Χρυσή Αυγή έχει μπει σε κρίση. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση όλα τα φασισταριά έχουν τις καλύτερες πλάτες για να ξαναμπούν στα βρόμικα παιχνίδια τους. Πάμε για φθινόπωρο αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής κλιμάκωσης.

Μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, όλοι προβλέπουν ότι έρχονται οι πλημμύρες του φθινόπωρου. Αλίμονο αν περιμένουμε από τον κάθε Πατούλη να πάρει μέτρα. Η μάχη ενάντια στις απειλές της κλιματικής αλλαγής είναι αγώνας ζωής και θανάτου, όχι μόνο για τους φτωχούς του Τρίτου Κόσμου αλλά για την εργατική τάξη στις γειτονιές των πόλεών μας.

Βγαίνουμε μπροστά επιθετικά απαιτώντας τέρμα στις περικοπές, όχι στις φρεγάτες, στοπ στις εξορύξεις. Να στείλουμε στον αγύριστο αυτούς που θέλουν να κάνουν τη ζωή μας χειρότερη κόλαση. Και να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε συνολικά από το σύστημά τους.