Eργατικό κίνημα
ΔΕΘ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - Μαζικά στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός έχει σημάνει για όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα εν όψει της κινητοποίησης στις 7 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Ήδη η ΑΔΕΔΥ με εγκύκλιο της, οργανώνει την μαζική συμμετοχή εργαζόμενων του Δημοσίου στο πανεργατικό συλλαλητήριο και τη σκυτάλη παίρνουν δεκάδες σωματεία και συνδικάτα και από τον ιδιωτικό τομέα. 

Η κυβέρνηση φρόντισε «με το καλημέρα» να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των υπουργών του Μητσοτάκη να μας πείσουν ότι είναι κυβέρνηση που νοιάζεται για τους εργάτες. Με τροπολογία που ψήφισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν το Δεκαπενταύγουστο, κατάργησε διατάξεις νόμων με τους οποίους η εργοδοσία ήταν υποχρεωμένη να επικαλείται κάποιον «βάσιμο» λόγο για να αιτιολογεί τις απολύσεις εργαζομένων. Οι δικαιολογίες του Βρούτση ότι τάχα με αυτόν τον τρόπο καταργεί το «φακέλωμα» των εργαζόμενων, ακούγονται γελοίες όταν την ίδια στιγμή δηλώνει την πρόθεσή του για την καθιέρωση ηλεκτρονικού αρχείου στα συνδικάτα, δηλαδή φακέλωμα των εργαζόμενων που συμμετέχουν στα σωματεία, και ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία. Καταργούν τη διάταξη η οποία προέβλεπε την «ευθύνη εργοδότη και εργολάβου» απέναντι στους εργολαβικούς εργαζομένους. Επίσης κατάργησαν τις προθεσμίες των αξιώσεων του εργαζομένου σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Μαζί με την συρρίκνωση του ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θέλει να «σαρώσει τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα» δίνοντας «Γή και ύδωρ» στα αφεντικά και ξηλώνοντας εργατικές κατακτήσεις που έγιναν με αγώνες. Η προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών ήταν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, στις Τράπεζες, στην Ενέργεια. 

Αυτές οι εξελίξεις προσθέτουν έναν επιπλέον λόγο για να διαδηλώσουμε μαζικά στο φετινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, μαζί με τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις προγραμματικές της δηλώσεις. Το γρήγορο ξεπούλημα της ΔΕΗ, του νερού και της Ενέργειας. Απολύσεις για τους συμβασιούχους, συνέχιση των περικοπών και πάγωμα των προσλήψεων που έχουν ρημάξει τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Και ταυτόχρονα, προτεραιότητα στη ρατσιστική ατζέντα “νόμου και τάξης” για να αποπροσανατολίζεται η οργή από τα οικονομικά αδιέξοδα.

Η διαδήλωση στην ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και χρειάζεται να την οργανώσουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της δεξιάς. Παρόλο που φρόντισαν να ψηφίσουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο είχαμε τις πολύ μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας ενάντια στην κατάργηση του Ασύλου. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν τον αγώνα για υπεράσπιση των νοσοκομείων με την πανελλαδική τους απεργιακή κινητοποίηση την προηγούμενη της ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη. Επτά σωματεία εργολαβικών εργαζόμενων από την Ενέργεια και τις τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να συντονίζονται για να απαντήσουν οργανωμένα και ενιαία στην επίθεση. 

Στις 7 Σεπτέμβρη θα πλημυρίσουμε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης όλοι μαζί. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης. Με τους εργάτες από τα εργοστάσια που δίνουν μάχες για τις Συλλογικές Συμβάσεις τους όπως στη ΣΙΔΕΝΟΡ, για να κρατήσουν την δουλειά όπως στη Φριγκογκλάς, στην Πίτσος, στα ναυπηγεία. Η επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ θα ανοίξει το δρόμο για να κλιμακώσουμε τις απεργίες σε όλα τα μέτωπα, για να σταματήσουμε όλες τις επιθέσεις και να στείλουμε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη στα αζήτητα.

Τάσος Αναστασιάδης
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια


Διαβάστε επίσης
ΔΕΘ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - Ξεκίνημα με τα νοσοκομεία στο δρόμο