Πλούσια συζήτηση με εργαζόμενους από το χώρο της τέχνης από όλη την Ελλάδα έγινε το Σάββατο 25 Απρίλη στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η αντικαπιταλιστική κίνηση Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών. Στις παρεμβάσεις έγινε περιγραφή των προβλήματων με το κλείσιμο όλων των χώρων της τέχνης και προτάθηκαν αιτήματα και κινητοποιήσεις.
“Με βάση υπολογισμούς, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, τεχνικοί, διοικητικοί, ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε θέατρο, χορό, μουσική, νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικά γυρίσματα, διαφημίσεις είναι γύρω στις 40.000”, είπε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, ηχολήπτης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. “Στα μέτρα στήριξης μπαίνει ένα πολύ μικρό ποσοστό που είχε την τύχη να έχει ενεργή σύμβαση το μήνα Μάρτιο ή όσοι πήραν πέρσι το εποχικό επίδομα. Η Πρωτομαγιά είναι καλή ευκαιρία για κινητοποίηση”.
Ο Βαγγέλης Xατζηνικολάου, ηθοποιός, τόνισε: “Στον χώρο μας δουλεύουμε με ποικιλία εργασιακών σχέσεων με τους εργοδότες, άλλοι είναι ωρομίσθιοι, άλλοι με εργόσημο, με μπλοκάκι ή μισθωτοί, και άρα η ΠΝΠ δεν μας καλύπτει όλους. Οι χώροι που δουλεύουμε είναι τέτοιοι που απαιτούν συνάθροιση κόσμου και δεν υπάρχει προοπτική να εργαστούμε στο άμεσο μέλλον. Το καλοκαίρι δεν περιμένουμε να γίνουν περιοδείες και το φθινόπωρο προβλέπουν ανάκαμψη πανδημίας κι άρα μπορεί να μείνουν πάλι κλειστοί οι χώροι πολιτισμού. Θέλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για να καλυφθούν τα αιτήματά μας. Να δοθεί το επίδομα σε όλους με μόνη προϋπόθεση μια απλή απόδειξη ότι εργάστηκες κάπου, να επιδοτούμαστε από το ταμείο ανεργίας μέχρι να ξανανοίξουν οι χώροι και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή”.
“Δεκάδες συνάδελφοι με παίρνουν τηλέφωνο και ζητάνε να γραφτούν στο σωματείο. Είναι μια αλλαγή γιατί καταλαβαίνουν ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες το σωματείο είναι δύναμη για να αλλάξει η κατάσταση. Με ένα γερό σωματείο, με πολλά νέα μέλη, μπορούμε να έχουμε καλύτερο μέλλον”, είπε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ του ΣΕΗ. “Όλοι και όλες πρέπει να πάρουν επίδομα, απλά με την επίδειξη μιας αφίσας, προγράμματος ή δελτίου τύπου”.
Ο Αργύρης Ξάφης συνέχισε:“Μην περιμένουμε ότι θα έρχονται κανονικά οι θεατές σε θέατρα και κινηματογράφους σε λιγότερο από 2 χρόνια. Μόνη λύση είναι η καθολική υιοθέτηση του πολιτισμού από το κράτος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα για 1-2 μήνες”. Ο Νίκος Παναγιωτούμης μίλησε για τους βοηθητικούς ηθοποιούς, περίπου 500 πανελλαδικά, που είναι ωρομίσθιοι, χωρίς σωματείο και χωρίς τα μέτρα στήριξης.
Η σύσκεψη αποφάσισε την οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30/4 στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη συμμετοχή της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, 11πμ στο Σύνταγμα.