Η Άποψή μας
Πάμε για μια καυτή Άνοιξη

4 Φλεβάρη 2016, Πανεργατική όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου

Η Πανεργατική απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη ενάντια στο νομοσχέδιο του Βρούτση που κλιμακώνει τη λεηλασία των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας εργατικών αντιστάσεων που προμηνύουν μια καυτή άνοιξη.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πάνε για πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Μάρτη και αμέσως μετά η 8 Μάρτη των Γυναικών εξελίσσεται σε πανεργατική κινητοποίηση. Παράλληλα, η νεολαία σε σχολεία και σχολές ξεσηκώνεται και ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως που χτυπούν τη δημόσια εκπαίδευση για χάρη των ιδιωτικών “κολεγίων” και “χορηγών”, αλλά και ενάντια στη ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ που θέλει τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους φυλακισμένα. Η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση κορυφώνεται στις 21 Μάρτη με συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις που συντονίζονται με τις διεθνείς δράσεις εκείνη τη μέρα από την Ευρώπη ως την Αμερική και την Αυστραλία. 

Μάχες

Και δίπλα σε αυτό το κύμα εργατικών αντιστάσεων ξεδιπλώνονται οι μάχες των εργατών της ΛΑΡΚΟ αλλά και της ΔΕΗ ενάντια στα κλεισίματα που απειλούν να διαλύσουν τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Στερεά, ενώ μετά τα Άγραφα και την Τήνο ξεσηκώνονται τοπικές κοινωνίες η μια μετά την άλλη ενάντια στην καταστροφή που φέρνουν τα σχέδια για βιομηχανικές περιοχές με ανεμογεννήτριες.

Τίποτα από τη ζωή των απλών ανθρώπων δεν μένει ανέγγιχτο από τη μανία των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους να ξεπεράσουν την κρίση τους σε βάρος της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την προπαγάνδα για το “ιστορικό ρεκόρ” στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που έπεσαν κάτω από το 1%.

Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι κερδοσκόποι που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ενώ το δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει δισεκατομμύρια για τόκους πάνω στα μνημονιακά δάνεια που έχουν επιτόκιο τριπλάσιο και τετραπλάσιο. Πραγματικό περιθώριο για καλύτερους μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να κατακτηθεί μόνο σταματώντας να πληρώνουμε αυτό το ληστρικό χρέος.

Ένας λόγος παραπάνω γιατί δίπλα στα άμεσα αιτήματα κάθε απεργίας και κάθε λαϊκής κινητοποίησης πρέπει να έχουμε πάντα τα αιτήματα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Κόψτε το χρέος, όχι τις συντάξεις! Κλείστε τις πολεμικές βάσεις, όχι τις συλλογικές συμβάσεις! Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το περιβάλλον!

Όσα ΜΑΤ και κατασταλτικά νομοσχέδια κι αν στέλνει η κυβέρνηση στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στα νησιά, στους πρόσφυγες, στη νεολαία, εμείς θα απαντάμε οργανώνοντας το ανοιξιάτικο φούντωμα του κινήματος. Και δυναμώνοντας την Αριστερά που παλεύει για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.