Εκπαίδευση και νεολαία
Η Νεολαία στην πρώτη γραμμή: Αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις στην Παιδεία, τσακίζουμε τον ρατσισμό

10/2, Μαθητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Φωτό: Έλλη Πανταζοπούλου

Ένα ορμητικό μαθητικό κίνημα έχει βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως για την Παιδεία, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, παλεύοντας για τα σχολεία και τα μελλοντικά εργασιακά τους δικαιώματα, μπαίνουν και στις πολιτικές μάχες.

Στις 10 Φλεβάρη, χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές από δεκάδες σχολεία του λεκανοπεδίου πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, με την απεργιακή στήριξη της ΟΛΜΕ που κήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, καθώς και της ΕΛΜΕ Πειραιά με τρίωρη στάση εργασίας. Πάνω από 40 σχολεία βρίσκονταν υπό κατάληψη, ενώ είχε προηγηθεί μαζική μαθητική διαδήλωση στις 29/1 στο Γαλάτσι. Το μαθητικό κίνημα ξεσηκώθηκε ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων αλλά και ενάντια στα σχέδια εντατικοποίησης, όπως η επαναφορά της βάσης του 10 και της τράπεζας θεμάτων. Διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση τόσο για τη λειτουργία των σχολείων, όσο και για τα Πανεπιστήμια ώστε να μην μπουν καινούριοι περιορισμοί στον αριθμό των εισακτέων.

Η διαδήλωση στις 10 Φλεβάρη έδωσε ώθηση στο να προχωρήσουν ακόμα περισσότερα σχολεία σε καταλήψεις. Σε δεκάδες σημεία ξεπήδησαν καταλήψεις, τόσο με τα κεντρικά αιτήματα ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως, όσο και με επιμέρους αιτήματα για τη λειτουργία των σχολείων –κυρίαρχο ζήτημα που αναδεικνύουν τα περισσότερα σχολεία είναι οι συνέπειες της ακραίας και μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης. Πολλά σχολεία δεν έχουν θέρμανση, πυροπροστασία, καθαριότητα, αναλώσιμα, αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Στις 13 Φλεβάρη εκατοντάδες μαθητές/τριες, μαζί με εκπαιδευτικούς και φοιτητές/τριες, διαδήλωσαν προς τα γραφεία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά, με αποφάσεις από τα 15μελή των σχολείων του Πειραιά. Τη σκυτάλη πήραν τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής –διαδήλωσαν από το σταθμό της Παλλήνης μέχρι τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Γέρακα, όχι μόνο διεκδικώντας να μην περάσουν οι επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και καταγγέλλοντας την βίαιη παρέμβαση του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου για να σταματήσει την κατάληψη του ΓΕΛ Πικερμίου. Επιχείρησε να εισβάλει με εταιρία security στο σχολείο, χειροδίκησε εναντίον μαθητή, ενώ με τη συνεργασία κάποιων τοπικών μέσων ενημέρωσης διέδωσε ψευδώς ότι η κατάληψη έληξε και ότι υπήρξαν φθορές στο σχολείο. Η Σπυριδούλα, μαθήτρια από το Λύκειο Νέας Μάκρης, που συμμετείχε στη διαδήλωση, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Είναι αδιανόητη η απάντηση του δημάρχου όταν προέκυψαν οι αντιδράσεις, ότι νόμιζε πως ήταν 18 ετών και όχι 15 ο μαθητής. Δηλαδή αν ήταν ενήλικος, είχε δικαίωμα να τον βαρέσει; Είναι απαράδεκτες τέτοιες πρακτικές, παλεύουμε για το δικαίωμά μας στο σχολείο κι αντιμετωπίζουμε τέτοιες αντιδράσεις. Οι μαθητές των γειτονικών σχολείων καταδικάζουμε το περιστατικό, γι’ αυτό προχωρήσαμε και στην κινητοποίηση».

Απειλές

Δεν είναι η μόνη επίθεση σε βάρος του μαθητικού κινήματος. Στον Πειραιά και στη Νέα Ιωνία απειλήθηκαν με διώξεις οι γονείς των μαθητών/

τριών που κάνουν κατάληψη. Η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και η διεύθυνση του σχολείου αντίστοιχα, «θύμισαν» στους γονείς ότι η κατάληψη δημοσίων χώρων είναι παράνομη και ότι οι ίδιοι μπορούν να διωχθούν για παραμέληση ανηλίκων! Η χυδαιότητα του να αρνούνται ότι οι μαθητές έχουν πολιτικό κριτήριο και βούληση συνυπάρχει με την καταστολή και τις ωμές απειλές σε βάρος μαθητών/τριών και γονέων. 

Το μαθητικό κίνημα που στέκεται απέναντι στην Κεραμέως είναι μια ευθεία αμφισβήτηση της «κανονικότητας» που καυχιόταν ότι θα φέρει η ΝΔ, είναι μέρος του συνολικού κινήματος που ξεσηκώνεται ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα ήταν γεμάτο από σημάδια που έδειχναν τις δυνατότητες του μαθητικού κινήματος. Από τις διαδηλώσεις των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων με αίτημα να χρηματοδοτηθούν επαρκώς, μέχρι τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το περιβάλλον και από τις κινητοποιήσεις που σταμάτησαν τις προσπάθειες εθνικιστικών και ρατσιστικών «καταλήψεων» μέχρι τον ξεσηκωμό για την υπεράσπιση του ασύλου και ενάντια στην καταστολή, το μαθητικό κίνημα έχει δώσει μεγάλες μάχες. 

Οι μαθητές/τριες που βγαίνουν στους δρόμους παλεύουν ενάντια στα μέτρα που τους αφορούν άμεσα και διεκδικούν τα σχολεία τους να λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά βλέπουν και το σύνολο της Παιδείας σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Κάνοντας τη σύνδεση της εντατικοποίησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση λένε «σχολείο να μορφώνει – όχι να εξοντώνει» και ταυτόχρονα «κάτω τα χέρια από τα Πανεπιστήμια». Όσο το κόσκινο των πανελληνίων γίνεται πιο ψιλό, κλείνει η πόρτα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο στα ιδιωτικά κολλέγια, αλλά τελικά και στην ίδια την ιδιωτικοποίηση. Γι’ αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες παλεύουν, οργανώνουν και διαδηλώνουν μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και το φοιτητικό κίνημα.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες και με τις συλλογικές διαδικασίες στα σχολεία να πυκνώνουν, ανοίγουν και τα πολιτικά ζητήματα μέσα στα σχολεία. Οι προτεραιότητες ενός συστήματος που δίνει τα χρήματα για πολεμικούς εξοπλισμούς και ανταγωνισμούς αντί για την Παιδεία και την Υγεία, οι οικονομικοί φραγμοί στην Παιδεία (καθώς υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν φροντιστήριο από όλο και πιο νωρίς και μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση), οι ελλείψεις και η πίεση της ύλης που βαραίνει και τους μαθητές αλλά και τους/τις εκπαιδευτικούς σαν εργαζόμενους/ες –όλα αυτά κάνουν ξεκάθαρο στους μαθητές και τις μαθήτριες που παλεύουν για τα σχολεία τους ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια Παιδεία για λίγους, μια ταξική Παιδεία.

Και φυσικά, ανοίγουν τα ζητήματα των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ομοφοβίας/τρανσφοβίας. Το «για ποια Παιδεία παλεύουμε» δεν περιορίζεται στα οικονομικά και εργασιακά αιτήματα, αλλά ανοίγει ερωτήματα όπως το ποιες ανάγκες καλύπτει η Παιδεία, ποιο είναι το περιεχόμενο των μαθημάτων. Ανταποκρίνεται στους προβληματισμούς των μαθητών/τριών; Το σύνθημα «σχολείο δημιουργικό, όχι κέντρο εξεταστικό» δείχνει πόσο αντίθετη με τις ανάγκες των μαθητών είναι η αποστειρωμένη και εντατική εκπαίδευση που οραματίζεται η Κεραμέως. Αλλά και σε ποιους είναι ανοιχτά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια; Είναι για παράδειγμα ανοιχτά στα προσφυγόπουλα; Μπορούν να γίνουν μαθήματα με παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες; Μπορεί το σχολείο να τα προστατέψει από το ρατσισμό και τις διακρίσεις; Η θρησκοληψία που προσπαθεί να επιβάλει η Κεραμέως στα σχολεία δεν μόνο μέρος του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», αλλά και της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης στους πρόσφυγες. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης ότι «όχι, τα σχολεία δεν είναι ανοιχτά».

21 Μάρτη

Αντίθετα, η ανταπόκριση που έχει η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη στα σχολεία δείχνει ότι η απάντηση από τη μεριά του μαθητικού κινήματος είναι «θα παλέψουμε γι’ αυτό». Μαθητές και μαθήτριες από γειτονιές της Αθήνας οργανώνουν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συναυλίες και εκθέσεις φωτογραφίας σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν τα σχολεία τους και τις γειτονιές τους για μια μεγάλη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Η πάλη για να μην γίνει το σχολείο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο από όλο και πιο αποδεκατισμένες τάξεις είναι και πάλη για να μπορούν τα παιδιά των προσφύγων να ενταχθούν ομαλά στις τάξεις. Ο αγώνας για τη χρηματοδότηση είναι και αγώνας για προσλήψεις για τις εκπαιδευτικές ανάγκες ντόπιων και προσφύγων, για να μη μείνει ούτε ένα παιδί εκτός σχολείου. Η μάχη για να μην πατήσει το πόδι του κανένας φασίστας σε σχολείο είναι μια μάχη ώστε το σχολείο να γίνει ανοιχτή αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα.

Οι συναυλίες που έγιναν στις 15 και 16 Φλεβάρη είναι μια πρώτη επιτυχία του μαθητικού κινήματος που πλάι-πλάι με τα αιτήματα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, βάζει και τις πολιτικές μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Το κύμα των καταλήψεων απλώνεται και δίνει έμπνευση, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα των μαθητικών συναυλιών συνεχίζεται τις επόμενες βδομάδες σε όλο και περισσότερες γειτονιές.

Αφροδίτη Φράγκου

Πειραιάς

Πλημμύρισε νιάτα, αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση η πλατεία Κοραή την Πέμπτη 13/2 . Οι μαθητές του Πειραιά στον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Γιατί η Εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Γιατί η νεολαία δεν συμβιβάζεται με αυτά που της πουλάνε. Διεκδικεί αυτά που της ανήκουν. Είμαστε μαζί της!

Ένα πανεκπαιδευτικο μέτωπο μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών μπορεί να ανατρέψει την επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Θανάσης Διαβολάκης

13/2, Διαδήλωση μαθητών στον Πειραιά. Φωτό: Θανάσης Διαβολάκης


Κυψέλη

Με τη συμμετοχή μαθητών, εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/2 το απόγευμα η αντιρατσιστική εκδήλωση-συναυλία της ΚΕΕΡΦΑ στην πλ. Κυψέλης. Στη συναυλία έπαιξε το hip hop συγκρότημα Vives Crew που τελειώνοντας θύμισε τον Παύλο Φύσσα λέγοντας «είμαστε εδώ γιατί για κάθε ένα στόμα που κλείνει, ανοίγουν δέκα».

Νωρίτερα το λόγο πήραν για να χαιρετήσουν, ο Δημήτρης Ζώτος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ντίνα Γκαρανέ εκπαιδευτικός που διάβασε το ψήφισμα της Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας για τη διεθνή μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη, ο Νίκος Αλεξανδράτος, κοινοτικός σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, η Βασιλική Κανέλλου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Γεννηματάς από την Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη, ο Τζοχόβα πρόσφυγας από την Γκάνα και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Μετά το τέλος της συναυλίας πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στην Φωκίωνος Νέγρη όπου με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα οι διαδηλωτές κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στην πανεργατική απεργία στις 18/2 και στη διεθνή μέρα δράσης 21 Μάρτη.

Γιώργος Πίττας

15/2, Πικετοφορία στη Φωκίωνος Νέγρη μετά το τέλος της μαθητικής συναυλίας. Φωτό: Γιώργος Πίττας


Μεταξουργείο

Εντυπωσιακή και σε μαζικότητα και σε καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν η αντιφασιστική μαθητική συναυλία που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ με συγκροτήματα από το Μουσικό Σχολείο της Αθήνας στην πλατεία Αυδή την Κυριακή 16 Φλεβάρη το απόγευμα.

Η πλατεία ήταν διακοσμημένη με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά πανό, με αφίσες ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και έκθεση από ζωγραφικά έργα που έχουν δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Μόρια και από άλλα απάνθρωπα καμπς της ντροπής που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. “Κλείστε τη Μόρια και την Αμυγδαλέζα, όχι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη φυλακή οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι”, ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας. 

Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες μαθητές μαζί με τους γονείς τους και εκπαιδευτικούς των σχολείων του Κολωνού και του Πλάτωνα συγκεντρώθηκαν στο Μεταξουργείο για να ακούσουν τα μαθητικά συγκροτήματα και ταυτόχρονα να δώσουν το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό στίγμα τους πάνω σε δυο βασικά σημεία. Πρώτα και κύρια να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης που προωθεί σχέδιο δημιουργίας κλειστών στρατοπέδων φυλάκισης προσφύγων. Και φυσικά να ξεκαθαρίσουν πως η εισαγγελική πρόταση στη δίκη των ναζί της ΧΑ δεν γίνεται αποδεκτή και πως δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή απέναντι στις μεθοδεύσεις για να πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες.

Την συναυλία άνοιξαν οι Peace Until Dawn από το μουσικό γυμνάσιο που έπαιξαν διασκευές γνωστών ροκ κομματιών, όπως το Killing in the name των Rage Against the Machine επιδεικνύοντας -παρά την ηλικία τους- τρομερή μουσική αρτιότητα. 

Στη συνέχεια οι Beans from Mars από το μουσικό λύκειο στον Κολωνό συνέχισαν με πιο κλασσικούς ήχους όπως το Can't Escape myself από τους Sound και εισέπραξαν το πιο δυνατό χειροκρότημα από το κοινό.

Τέλος στη σκηνή ανέβηκαν οι Make Some Noise. Η μπάντα που είχε παίξει μουσική και στην κορυφή της πορείας για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17 Γενάρη στα Πετράλωνα, ακόμα πιο πλήρης αυτή τη φορά, με πάνω από 10 όργανα επί σκηνής εντυπωσίασε με τους βαλκανικούς ήχους. Στους ρυθμούς του Ederlezi και του Cay Sugariye μικροί και μεγάλοι άρχισαν να χορεύουν αποδεικνύοντας γιατί οι Make Some Noise θεωρούνται μια από τις καλύτερες μαθητικές μπάντες της Αθήνας.

Ανάμεσα στα συγκροτήματα έγιναν πολλοί χαιρετισμοί και ομιλίες. Μεταξύ άλλων ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 144ου δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια που στεγάζει το Κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στο ρατσισμό, εξηγώντας πως τόσο το 144, όσο και όλα τα σχολεία είναι ανάγκη να είναι ανοιχτά στα προσφυγόπουλα αλλά και σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Όπως εξήγησε και ο ίδιος είναι γέννημα προσφύγων από τη Μικρά Ασία και αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του που βρέθηκε μετανάστης στη Λατινική Αμερική. “Είμαστε παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Γι'αυτό είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δικοί μας και να παλέψουμε δίπλα δίπλα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στις γειτονιές μας”, υπογράμμισε.

Το λόγο πήρε επίσης ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, τονίζοντας πως και στις γειτονιές μας αλλά και στα σχολεία χρειάζεται να απομονώσουμε τους φασίστες αποδομώντας την επιχειρηματολογία τους και σταματώντας κάθε προσπάθειά τους να το παίζουν πατριώτες. “Οι μαθητές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την ακροδεξιά, εθνικιστική ρητορεία μέσα στα σχολεία”, ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης καλώντας στην μεγάλη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς και στη διαδήλωση στις 21 Μάρτη.

Στον ίδιο τόνο ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη να κοινής δράσης μεταναστών και ντόπιων ξεκαθαρίζοντας πως απέναντι στην ρατσιστική στοχοποίηση της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες η απάντηση είναι η αλληλεγγύη.

Τέλος ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αφού θύμισε τις μεγάλες αντιφασιστικές παραδόσεις του μαθητικού κινήματος από την δεκαετία του '90 έκλεισε την εκδήλωση καλώντας τους μαθητές να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης στις 21 Μάρτη.

Κυριάκος Μπάνος

16/2, Αντιφασιστική μαθητική συναυλία στην πλατεία Αυδή. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος


Μαθητικές συναυλίες

«Τα σχολεία μας ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα προσφυγόπουλα - Στη φυλακή οι νεοναζί» 

• Σάββατο 7 Μάρτη, 5.30μμ, Μετρό Πανόρμου, rock-punk metal συναυλία – μαθητές Πειραματικού Σχολείου Αμπελοκήπων, Μουσικό σύνολο 56ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων. Έκθεση φωτό

• Σάββατο 7 Μάρτη, 6.30μμ, πλατεία Δημαρχείου, Περιστέρι, rock συναυλία με τους Anagapisi

• Σάββατο 14 Μάρτη, 5 μμ, πλατεία Βριλησσίων, rock-metal συναυλία με τους Blazing Haze και άλλα συγκροτήματα