Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντίσταση στην καταστολή: Λευτεριά στους μετανάστες χωρίς χαρτιά

Φουντώνει η οργή των μεταναστών που κρατούνται για μήνες κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα μετά από επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας. Απεργίες πείνας ξεσπάνε σε πολλά κρατητήρια, όπως στο Περιστέρι, την Κόρινθο, τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη και αλλού. Στο Α.Τ. στη Δραπετσώνα προχώρησαν σε απεργία πείνας τη Δευτέρα 20/4 μετά από άγριο ξυλοδαρμό του Σαμπίρ Σάαχ μπροστά στους συγκρατούμενούς του. Από όλες τις καταγγελίες των κρατούμενων έρχεται η ίδια εικόνα αστυνομικής βαρβαρότητας. Στοιβαγμένοι κρατούμενοι ο ένας πάνω στον άλλο σε κελιά-μπουντρούμια χωρίς φως και καλό εξαερισμό, κάκιστη σίτιση όταν και εφόσον αυτή δίνεται, βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών. 

Σαν να μην έφταναν αυτά, η εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις, τους τρομοκρατεί αφού η κράτηση σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Όπως αναφέρει με απελπισία ένας από τους κρατούμενους “ή ασθενής ή τρελός βγαίνεις από εκεί μέσα”. Η αδιαφορία είναι μια επιεικής λέξη για να περιγράψει την αντιμετώπιση για τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων. Στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο όπου στοιβάζονται 1200 μετανάστες, κάποιος ανέβασε πυρετό σε ένα κελί με άλλους δέκα, αλλά απομονώθηκε μετά από τρεις ολόκληρες μέρες, χωρίς στη συνέχεια να γίνει μαζικό τεστ σε όλους.

Απέναντι στη ρατσιστική απανθρωπιά της κυβέρνησης, είναι αναγκαίο και δίκαιο το αίτημα για άμεση απελευθέρωσή τους και απόδοση αδειών παραμονής και εργασίας. Είναι μετανάστες εργάτες που δουλεύουν πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι δεν κατάφεραν να μαζέψουν, λόγω της υψηλής ανεργίας, τα ένσημα που χρειάζεται για να μπορέσουν να βγάλουν βιβλιάριο υγείας και άδεια παραμονής. Ο εκπρόσωπος των κρατουμένων στο Α.Τ. Γλυφάδας, αλβανικής καταγωγής, οικοδόμος από το 2001, έδωσε αυτήν την εικόνα στην αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ που πήγε να τους συναντήσει:

«Είναι άδικο»

“Είμαστε όλοι εργάτες, κηπουροί, οικοδόμοι, ξυλουργοί, χρόνια δουλέψαμε και χτίσαμε την Ελλάδα. Είμαστε εμείς φυλακή και όχι αυτοί που κλέψανε τη χώρα. Είχαμε ένσημα μέχρι το 2011, μετά δεν μπορέσαμε και χάσαμε τα χαρτιά μας. Είναι άδικο. Χθες, μας απάντησαν ότι ικανοποιούν τα αιτήματά μας για να καλυτερέψουν κάπως τα πράγματα εδώ μέσα, σε ένα χώρο από όπου θα βγούμε όλοι τρελοί ή νεκροί. Γιατί δεν ανασαίνουμε, δεν μπαίνει αέρας. Δεν αντέχουμε άλλο. Θα συνεχίσουμε όμως ξανά την απεργία πείνας γιατί ζητάμε απελευθέρωση και να νομιμοποιηθούμε για να ζούμε σαν άνθρωποι. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας”.

Στις δίκαιες διεκδικήσεις τους και στο νόμιμο δικαίωμά τους για διαμαρτυρία, η αστυνομία απάντησε με βίαιη καταστολή. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μοχάμεντ Γιούσεφ στο Α.Τ. της Βουλιαγμένης που λιποθύμησε μετά από δυο μέρες απεργίας πείνας και αφού γύρισε από το νοσοκομείο στο κρατητήριο, βασανίστηκε και αργότερα τον έστειλαν στην Αμυγδαλέζα (περισσότερα στη σελίδα 12). Για να καλύψουν αυτήν την εικόνα έφτασαν να εμποδιστεί κατόπιν άνωθεν συνεννοήσεων, όπως είπαν οι ίδιοι, η επίσκεψη σε απεργούς πείνας στο ΑΤ Γλυφάδας και να επιβληθούν εκδικητικά πρόστιμα στον Τζαβέντ Ασλάμ, προεδρο Πακιστανικης Κοινοτητας Ελλαδος και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθηνάς που πήγαν εκεί με κάλεσμα των ίδιων των κρατούμενων απεργών πείνας.

Να βάλουμε τέλος στη θηριωδία της κυβέρνησης των ρατσιστών και των βασανιστών και να τσακιστεί εδώ και τώρα ο θεσμικός ρατσισμός και τα ρατσιστικά νομοσχέδια του Μητσοτάκη που τον ενισχύουν. Με τον κοινό αγώνα μεταναστών, προσφύγων και ντόπιων εργατών μπορούμε να το πετύχουμε.