Εργατικό Κίνημα
Δελτίο Τύπου του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για τη σύσκεψη οργάνωσης της εργατικής Πρωτομαγιάς, 22/4

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Απρίλη, πλατιά διαδικτυακή σύσκεψη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, για την οργάνωση της Πρωτομαγιάς. Κοινός τόπος για όλους ήταν η αναγκαιότητα η φετινή πρωτομαγιά, να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για το ξεδίπλωμα των εργατικών αντιστάσεων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα. Έτσι και αλλιώς ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας οι προτεραιότητες της ήταν να γεμίσει με χρήματα τις τσέπες των πλούσιων φίλων της και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Με το πρόσχημα ότι η οικονομία κάνει βουτιά, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επιδρομή στους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργατικά δικαιώματα. Με την ψεύτικη υπόσχεση ότι το ’21 θα έρθει η ανάπτυξη, ζητάνε υπομονή και ανοχή για τις θυσίες που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων όταν ακόμη και το ΔΝΤ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μιλάνε για οικονομική ύφεση ακόμη πιο μεγάλη από του 2009.

Από όλες τις παρεμβάσεις ήρθε η εικόνα της οικονομικής κρίσης και των επιθέσεων που κλιμακώνονται ραγδαία. Ήδη μετράμε πάνω από εκατό χιλιάδες απολύσεις. Από τον τουρισμό Επισιτισμό όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, άλλα και σε κάθε κλάδο η προσπάθεια των εργοδοτών, με τις πλάτες της κυβέρνησης, να μονιμοποιήσουν τις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, την τηλεεργασία, το μηνιάτικο των 530 ευρώ. Στα νοσοκομεία συνεχίζεται η δραματική έλλειψη προσωπικού και φτάνουν στο σημείο να κόβουν χρήματα από τις εφημερίες των εργαζόμενων. Στην εκπαίδευση η Κεραμέως σε μια τεράστια επίθεση ενάντια στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Από πολλές παρεμβάσεις, ήρθε ταυτόχρονα και η οργή που υπάρχει σε όλους τους χώρους, αλλά και οι αντιστάσεις που έχουν ξεδιπλωθεί μέσα στην πανδημία. Από την πετυχημένη κινητοποίηση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη που άνοιξε τον δρόμο, μέχρι την 48ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ, την στάση εργασίας στο Ωνάσειο, την απεργία των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, στην Εκπαίδευση και αλλού. Οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αναστέλλουν τους αγώνες τους αλλά δεν αφήνουν τα δικαιώματα τους να μπουν στον πάγκο του Προκρούστη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία των εργατικών αιτημάτων που διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα που αποτελούν ένα εργατικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία και τους Δήμους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επίταξη χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των ξενοδοχείων, των φαρμακευτικών εταιριών και όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, εγγυημένο μηνιάτικο για όλους. Απαγόρευση απολύσεων και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όσους και όσες δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας, π.χ. σε σουπερμάρκετ και συγκοινωνίες. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, να ανοίξουν όλα τα άδεια κτήρια για να βρουν στέγη τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Τέρμα στα αστυνομικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και τις καταγραφές των μετακινήσεων, να παραγραφούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και τις εργατικές αντιστάσεις όπως αυτές στην Υγεία και τον Επισιτισμό στις 28 Απρίλη, και κλιμακώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην φετινή Πρωτομαγιά, την οποία την οργανώνουμε σαν ένα μεγάλο τριήμερο αγώνα, για να μην αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδότες να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων την υγειονομική και οικονομική κρίση.

• Ξεκινάμε την Πέμπτη 30 Απρίλη οργανώνοντας ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαζικών εξορμήσεων σε δεκάδες χώρους δουλειάς πανελλαδικά. Για να ξεσηκώσουμε όλους τους χώρους μπροστά στην Πρωτομαγιά και να μεταφέρουμε το μήνυμα της αντίστασης. Ήδη στο πρόγραμμα αυτών των εξορμήσεων υπάρχουν δεκάδες νοσοκομεία, υπηρεσίες Δήμων, ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως το Ωνάσειο και το Ιατρικό Αθηνών, το ΜΕΤΡΟ, η ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Εθνική τράπεζα, καταστήματα εστίασης και πιάτσες ντελίβερι, ξενοδοχεία που λειτουργούν, και το πρόγραμμα αυτό διευρύνεται καθημερινά.

• Την Παρασκευή 1η Μάη προχωράμε σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 πμ στο Σύνταγμα με μικροφωνική, χαιρετισμούς από συνδικάτα και συλλογικότητες, ζωντανή μετάδοση της απεργιακής συγκέντρωσης διαδικτυακά. Αντίστοιχα θα οργανωθούν πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις
• Το Σάββατο 2 Απρίλη μεταφέρουμε το μήνυμα της πρωτομαγιάς σε όλες τις γειτονιές με μαζικές εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές και σουπερ μάρκετ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές από περισσότερους από 30 χώρους και κλάδους. Χώρους του Δημοσίου όπως Νοσοκομεία, εκπαίδευση, ΟΤΑ, εφορίες, ΑΑΔΕ, Υπουργεία και επιθεώρηση εργασίας, αλλά και από χώρους του ιδιωτικού τομέα, όπως την Ιντρακομ, τη ΔΕΣΦΑ, το ΜΕΤΡΟ, τον Τουρισμό – Επισιτισμό, την Ιδιωτική Υγεία, τα ΜΜΕ, καλλιτέχνες, Οικοδόμους, ταχυμεταφορές, τράπεζες κλπ

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης