Εκπαίδευση και νεολαία
Οι μαθητές λένε όχι στο πολυνομοσχέδιο

Αφισάκι της Κωνσταντίνας Φ, μαθήτρια γραφιστικής στο ΕΠΑΛ Αλίμου για την Πρωτομαγιά!

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο. Τα βασικά ζητήματα είναι η Τράπεζα Θεμάτων για κάθε χρονιά, η υποχρεωτική βάση του 10 σε όλες τις φάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η επαναφορά των διήμερων και πενθήμερων αποβολών και της διαγωγής στο απολυτήριο με σκοπό το συνεχή έλεγχο των μαθητών για να έχουν «στρατιωτική πειθαρχία» και η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με σκοπό τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων. Η αξιολόγηση στο παρελθόν είχε καταλήξει σε κλεισίματα σχολείων, όχι σε καλυτέρευσή τους.

Για άλλη μια φορά θα υπάρξει αλλαγή στις κατευθύνσεις. Στη Θεωρητική ξαναφέρνουν τα Λατινικά αντικαθιστώντας την Κοινωνιολογία. Η ΝΔ επιχειρεί να φέρει ένα αποτυχημένο μέτρο της πρώην υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου, το οποίο κατάφερε με επιτυχία να αγχώσει τους μαθητές και να τους κάνει να αδιαφορούν για τη γνώση και να κάνουν υπερπροσπάθειες μόνο για το βαθμό. Από τη στιγμή που δεν είναι όλα τα σχολεία στο ίδιο επίπεδο (λόγω χιλιάδων ελλείψεων καθηγητών) δεν πρέπει να μπαίνουν θέματα από την Τράπεζα, γιατί για ορισμένους μπορεί να είναι πολύ εύκολα και αντίστοιχα για άλλους μαθητές πολύ δύσκολα.

Όσο για την τηλε-εκπαίδευση δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς πως δεν έχουν όλοι άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές, κυρίως από την επαρχία, να μένουν πίσω στην ύλη. Στις 24 Απρίλη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό να επισημάνω πως ακόμα δεν γνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους θα γυρίσουμε στα σχολεία.

Εμείς, στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζουμε τους αγώνες, κάνουμε αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις σε όλες τις γειτονιές για να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Οι μαθητές Anticapitalista συζητήσαμε για την Πρωτομαγιά και το πώς θα συνεχίσουμε. Εγώ προσωπικά έχω κολλήσει αφίσες στη γειτονιά μου, μαζί με τους συντρόφους. Οργανώνουμε επόμενη συζήτηση το Σάββατο 3 Μάη στις 7μμ. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συνδεθείτε κι εσείς. Οι αγώνες της αριστεράς δεν πάνε ποτέ χαμένοι!

Παναγιώτης Φράγκος,
Βύρωνας, μαθητές Anticapitalista