Η Άποψή μας
Βάλτε χέρι στην αστυνομία, όχι στις διαδηλώσεις

“Defund the Police - Κόψτε τα λεφτά από την αστυνομία” είναι το μήνυμα που έρχεται από την Αμερική

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία για να ελέγχει τις διαδηλώσεις είναι γελοία, καθώς διαδηλωτές σε όλο τον πλανήτη συμπαραστέκονται στο κίνημα που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή φροντίζει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την ελληνική νομοθεσία με όσα ισχύουν σχεδόν σε όλες τις “ευνομούμενες χώρες”. Ο συνταγματολόγος Ν. Αλεβιζάτος προσπαθεί να δώσει κύρος σε αυτόν τον ισχυρισμό με άρθρο του στην κυριακάτικη Καθημερινή. 

Ανατριχίλα

Ας μας πούνε λοιπόν με ποια χώρα θέλουν να κάνουμε σύγκριση: με την Αμερική του Τραμπ, με τη Γαλλία του Μακρόν ή τη Γερμανία της Μέρκελ; Παντού η οργή για τα αίσχη της αστυνομίας ξεχειλίζει. Παντού ο ρατσισμός των μπάτσων είναι τόσο προκλητικός σε βάρος των Μαύρων, των μεταναστών, της νεολαίας, των απεργών, ώστε η δολοφονία των Τζορτζ Φλόιντ έγινε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην κάθε χώρα και όχι απλά κίνημα συμπαράστασης στο Black Lives Matter. Η σκέψη ότι κάθε ΜΑΤατζής θα αποκτήσει τη δυνατότητα να βάζει το γόνατό του στο σβέρκο ενός “παράνομου διαδηλωτή” προκαλεί ανατριχίλα. 

“Μα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” επιμένει η κυβερνητική προπαγάνδα “αφού οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν τα συνδικάτα, ούτε το ΚΚΕ- μόνο τους μπαχαλάκηδες που καλούν διαδηλώσεις με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού”. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να διασπάσουν τον κόσμο που διαδηλώνει σε “καλούς” και “κακούς” διαδηλωτές. Η κοινή απόφαση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ να καλέσουν στάση εργασίας την Τετάρτη και συλλαλητήριο στη Βουλή την Πέμπτη ενάντια στο νομοσχέδιο είναι μια πρώτη απάντηση.

Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε με στόχο όχι μόνο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά, όπως όλες οι προηγούμενες αντίστοιχες κυβερνητικές απόπειρες, αλλά και περνώντας στην αντεπίθεση. Στην Αμερική, μέσα από τις θυελλώδεις διαδηλώσεις για τις ζωές των Μαύρων αναδείχθηκαν αιτήματα που ξεκινάνε από το “Κόψτε τα λεφτά για την αστυνομία” και φτάνουν στο “Διαλύστε την αστυνομία”. 

Εδώ, η απάντησή μας στον Μητσοτάκη και τον Χρυσοχοΐδη συνοψίζεται με το σύνθημα “Βάλτε χέρι στην αστυνομία, όχι στις διαδηλώσεις”. Δεν περιμένουμε ότι θα το υλοποιήσουν αυτά τα καθάρματα. Ξέρουμε, όμως, ότι τα ΜΑΤ δεν έσωσαν την συγκυβέρνηση Παπαδήμου από την οργή του κόσμου και το ίδιο θα γίνει ξανά απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση που είναι πιο αδύναμη πολιτικά. Και με αυτόν τον αέρα βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί.