Η Αριστερά
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2020: Πανδημία και καπιταλισμός - Στη μάχη για να σώσουμε ζωές

Η συζήτηση “Πανδημία και καπιταλισμός”. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 15 Ιούλη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν και διαδηλώνουν πανελλαδικά με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και για όλα τα αιτήματά τους: μαζικές μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ για υποδομές, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας για όλες και όλους, έξω οι εργολάβοι και όλοι οι ιδιώτες από το δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Είναι αιτήματα που μπορούν να σώσουν ζωές, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας σαν τις σημερινές. Ο αγώνας τους είναι αγώνας για όλη την κοινωνία, απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που όπως αποδείχτηκε περίτρανα τους τελευταίους μήνες βάζουν τα κέρδη των αφεντικών πάνω από τους ανθρώπους. Στο Μαρξισμό 2020, η μάχη των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζόμενων για να μην πληρώσουν την οικονομική, υγειονομική αλλά και περιβαλλοντική κρίση του συστήματος, ήταν κεντρική.

Μερίσματα για τους πλούσιους, θάνατος για τους φτωχούς

«Η έξαρση της πανδημίας έχει ήδη σημάνει πάνω από 540.000 νεκρούς, εκατομμύρια κρούσματα και δεν βρισκόμαστε καν στο τέλος. Πέρα από τα θύματα, υπάρχουν πολλές “παράπλευρες απώλειες”. Μια βρετανική οργάνωση, η Oxfam, κυκλοφόρησε μέσα στη βδομάδα έκθεση με τίτλο “Ο ιός της πείνας: Πώς ο κορονοϊός «τροφοδοτεί» με πείνα έναν ήδη πεινασμένο κόσμο” και κάνει μια πρόβλεψη ότι, εξαιτίας του κορονοϊού, σε έναν ήδη πεινασμένο κόσμο, θα υπάρχουν 12.000 παραπάνω θάνατοι από την πείνα καθημερινά. Την ίδια ώρα οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών απέδωσαν πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τους ήδη από τον Ιανουάριο, ποσό δεκαπλάσιο από εκείνο που είχε ζητήσει η επιτροπή για τον COVID-19 των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια πείνα», είπε ο Γιώργος Ράγκος, χημικός και ένας εκ των δυο ομιλητών στη συζήτηση «Πανδημία και καπιταλισμός».

Στη συνέχεια, αφού κατέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας για την εμφάνιση της πανδημίας, εξήγησε αναλυτικά γιατί υπεύθυνος είναι ο τρόπος παραγωγής στον καπιταλισμό που, στο βωμό του κέρδους, καταστρέφει το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, δημιουργώντας τις συνθήκες εμφάνισης και εξάπλωσης των πανδημιών. Εξήγησε επίσης γιατί το σύστημα είναι υπεύθυνο και για την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας. «Οι κυβερνήσεις είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα», είπε. «Η προετοιμασία ήταν μηδέν. Διάλεξαν τον τρόπο της καραντίνας όπως το Μεσαίωνα, να κλειστούμε δηλαδή σπίτι για να μειωθεί η καμπύλη της έξαρσης έτσι ώστε η κορυφή της να βρίσκεται κάτω από το κουρεμένο όριο των συστημάτων Υγείας. Φλέρταραν ακόμα και με την ανοσία της αγέλης. Ούτε ως προς τη θεραπεία ήταν προετοιμασμένοι. Κι αυτό γιατί για τις φαρμακοβιομηχανίες, τα σκευάσματα που είχαν κέρδη ήταν άλλα».

Η ομιλία του έκλεισε με τις άνισα ταξικά επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στους εργάτες, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και όλους τους φτωχούς, αλλά και με ένα κάλεσμα: «Η λύση είναι μια άλλη κοινωνία, με μια άλλη σχέση με τη φύση. Μια κοινωνία που θα ανατρέψει το “μεταβολικό ρήγμα” που, όπως περιέγραψε ο Μαρξ, έφερε ο καπιταλισμός στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και θα επαναφέρει την απαραίτητη ισορροπία. Έχουμε το καθήκον να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, ενάντια στο σύστημα που γεννά πανδημίες και θάνατο».

Από την εξέλιξη της πανδημίας αυτή τη στιγμή σε όλον τον πλανήτη αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν αξιοποίησαν ούτε την περίοδο της καραντίνας για να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισής της με αποτέλεσμα η απειλή να συνεχίζει να είναι παντού μεγάλη, ξεκίνησε την ομιλία του ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. 

Καραντίνα στα τυφλά

«Όταν η επιδημία έγινε πανδημία και αφού η ανοσία της αγέλης ήταν πολύ προκλητική, κατέφυγαν στην καραντίνα», είπε στη συνέχεια. «Υπήρχε κάποια επιστημονική εξήγηση ότι αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης; Όχι, η καραντίνα είναι μεσαιωνικό μέτρο. Γιατί το έκαναν; Γιατί δεν υπήρχε έρευνα και θεραπεία και γιατί έχουν διαλύσει τα δημόσια συστήματα Υγείας. Το ήξερε πολύ καλά ο Μητσοτάκης ότι τα μνημόνια έχουν διαλύσει το ΕΣΥ. Και γιατί δεν ήθελαν να δώσουν λεφτά για να σώσουν τον κόσμο. Έτσι επικράτησε η λογική “κλείστε τους στο σπίτι κι ας κάνουν το σταυρό τους”».

Η ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην απάντηση των εργατών. «Μπορεί οι κυβερνώντες να ζήτησαν τη συναίνεση όλων και να την πήραν», είπε. «Από τις δυνάμεις του κοινοβουλίου μέχρι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κατέβασαν τα ρόλα. Κι εμείς, οι εργάτες, οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί του πλανήτη, να βρεθήκαμε στην πιο δύσκολη θέση. Κι όμως, στις πιο δύσκολες συνθήκες, η εργατική τάξη, αντιστάθηκε. Έκλεισε τα αφτιά της στους Χαρδαλιάδες και τους Τσιόδρες περί φυσικού φαινομένου και αντέδρασε. Στις τοποθετήσεις τους ότι εμείς δεν χρειαζόμαστε μάσκες ή δεν δικαιούμαστε άδειες ειδικού σκοπού, βγήκαμε στα προαύλιά μας απ' άκρη σ' άκρη στα νοσοκομεία και ΚΥ όλης της χώρας κόντρα στα ψέματα. Κι έτσι ήρθαν οι οδηγίες ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες παντού, έτσι πήραμε άδειες.

Δεν ήταν απλά αυθόρμητο. Ήταν οι πρωτοπόρες δυνάμεις, όπως το Συντονιστικό Νοσοκομείων, που οργάνωσαμε τη μάχη και μετατρέψαμε την 7 Απρίλη σε πανελλαδική κινητοποίηση. Κι από εκεί ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι κινητοποιήσεων, μέσα στην καραντίνα και τις απαγορεύσεις, και στα νοσοκομεία και σε πολλούς ακόμα κλάδους. Αυτά καθιστούν την ΝΔ μια πολύ αδύναμη κυβέρνηση. Είναι αστεία η προπαγάνδα ότι οι 500 ΜΕΘ έγιναν 700, ότι έγιναν προσλήψεις, ότι θα βγούμε από την ύφεση. Αν περάσει ο κορονοϊός στη χώρα θα γίνουμε Ιταλία. Κι επειδή αυτή είναι η κατάσταση και οι εργάτες είναι ξεσηκωμένοι, έρχεται το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων να προλάβει μάταια το χαμό που θα ακολουθήσει».

Και κατέληξε: «Στις πιο δύσκολες συνθήκες η εργατική τάξη είναι όπλο και ασπίδα προστασίας για όλους. Οι πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες είναι πολύτιμοι. Το ίδιο η επαναστατική αριστερά. Βρεθήκαμε σε κρίσιμες μάχες, πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, δοκιμαστήκαμε. Είπαμε ότι θα λογαριαστούμε τώρα και όχι μετά, ότι θα το κάνουμε με κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις και όλη την κοινωνία φτιάχοντας την πρωτοβουλία Support Health Workers. Και με πρόταση για την προοπτική. Ο καπιταλισμός μας οδηγεί στα βράχια, έχουμε τη δύναμη να τον ανατρέψουμε. Έτσι σώσαμε ζωές και έτσι θα συνεχίσουμε».

Φονικό δίδυμο με τον ρατσισμό

«Παρακολουθώντας τις ομιλίες, σκέφτομαι ότι η πραγματική πανδημία είναι ο καπιταλισμός», είπε στη συζήτηση που ακολούθησε ο Λουίς, πρόσφυγας από το στρατόπεδο του Ελαιώνα. Η παρουσία του, μαζί με δεκάδες ακόμα πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/τριες, έκανε αίσθηση σε όλο το ακροατήριο. «Ο κορονοϊός όπως και ο ρατσισμός βολεύει τον καπιταλισμό», συνέχισε. «Γιατί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με τις οδηγίες που μας δίνει ο ίδιος ο δήμιός μας;», φέρνοντας και εικόνες από τις δολοφονικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των φαρμακευτικών βιομηχανιών στις χώρες της Αφρικής.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Διονύση Πανταζόπουλου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που ανέδειξε τον τυφλό τρόπο με τον οποίο έβγαλε η κυβέρνηση τη χώρα από την καραντίνα για να εξυπηρετήσει την τουριστική βιομηχανία και όλα τα αφεντικά. Αλλά και του Γιάννη Κούτρα, γιατρού από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που επίσης στάθηκε στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στους Δήμους και παντού. 

Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τεράστια κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή άμεσα, ήταν μία από τις ερωτήσεις που έγιναν στη συζήτηση. Για το μεγάλο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος μίλησε ο Ορέστης Ηλίας, το μόνο που έχει τη δύναμη, μαζί και με κέντρο την εργατική τάξη, να δώσει τη λύση. Στους αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και σε πολλούς ακόμα χώρους στάθηκαν επίσης ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και ο Κώστας Πολύδωρος, από το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας.

Μπορείτε να δείτε βίντεο με τις εισηγήσεις της συζήτησης “Πανδημία και καπιταλισμός” στο sekonline.gr.