Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις μέχρι τη νίκη

24/9, Οι μαθητικές καταλήψεις στους δρόμους της Αθήνας. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες με τα πανό των κατειλημμένων σχολείων τους, φοιτητές, γονείς και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη σε διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Ήταν η πρώτη συντονισμένη μαθητική διαδήλωση των εκατοντάδων καταλήψεων που γίνονται τις τελευταίες δύο βδομάδες. Οι μαθητές, με τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων πανελλαδικά και με τα πολιτικά συνθήματα για λεφτά για την Παιδεία, διορισμούς εκπαιδευτικών, 15 μαθητές ανά τάξη, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων,  τσάκισαν τη λασπολογία της κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της ακροδεξιάς που μιλούσαν για “ανεύθυνες” καταλήψεις μειοψηφιών και αρνητών της μάσκας.

“Λεφτά για την Υγεία, λεφτά για την Παιδεία, όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία”, “Ρατσισμός, λιτότητα, πολεμοκαπηλεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία”, “7 Οκτώβρη απεργιακή, να μπούνε οι φασίστες όλοι φυλακή”, ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζε στην πορεία το μπλοκ των Μαθητών/τριών “Anticapitalista”, συνδέοντας τη μάχη για την Παιδεία με τη συνολική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τον αντιφασιστικό αγώνα να μπουν φυλακή οι νεοναζί.

“Κάνουμε από τη Δευτέρα κατάληψη στο σχολείο, την κρατάμε όλη μέρα με βάρδιες”, μας είπε η Π., από το 27ο ΓΕΛ Αθήνας. “Από τέσσερα τμήματα που ήμασταν την προηγούμενη χρονιά μας έκαναν τρία με 27 άτομα. Δε γίνεται να απαγορεύουν να είμαστε πάνω από 9 άτομα στις πλατείες, την ώρα που είμαστε τόσα παιδιά σε μια τάξη. Έχουμε μόνο μία καθαρίστρια, στις τουαλέτες δεν υπάρχουν σαπούνια για να πλένουμε τα χέρια μας, ενώ το κυλικείο είναι ακόμα κλειστό. Επίσης, διεκδικούμε την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την κατάληψη και την επόμενη βδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας”.

 “Είμαστε υπέρ της μάσκας, αλλά δεν είναι η μόνη προστασία”, τόνισε ο Β.Μ. από το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας. “Δεν μπορεί να καθόμαστε δύο σε ένα θρανίο με τόσα παιδιά σε μικρές αίθουσες και να μας λένε να τηρούμε αποστάσεις. Μέσα σε μια βδομάδα τα αντισηπτικά έχουν τελειώσει, χωρίς να μας φέρουν καινούργια, ενώ οι μάσκες του Υπουργείου είναι τεράστιες και άχρηστες εν τέλει υγειονομικά και είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε δικές μας. Αυτοί που μας λένε για τη μάσκα, τις αποστάσεις και μας απαγορεύουν τις βόλτες, είναι οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις και το συνωστισμό. Δώσαμε τα αιτήματά μας στο Σύλλογο Γονέων, που ήρθε στο σχολείο και μας στήριξε 100%. Θα προσπαθήσουμε να κατέβουμε σαν σχολείο με καινούργιο πανό στις 7/10 στη δίκη της ΧΑ”.

“Ζούμε σε μια περίοδο πανδημίας, παλεύουμε για μέτρα προστασίας και το θεωρώ απρεπές και ανήθικο που προσπαθούν κάποιοι αυθαίρετα να μας σπάσουν τις καταλήψεις”, δήλωσε η Δέσποινα Μάνου, από το 3ο ΓΕΛ Υμηττού. “Ένας γονιός μόνος του, χωρίς εισαγγελέα, ήρθε να σπάσει τις αλυσίδες και τα παιδιά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γιατί θα τραυματιζόμασταν. Συγκεκριμένοι, όχι όλοι, προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε την κατάληψη και πιστεύω ότι οι καταλήψεις χρειάζεται να συνδεθούν με όλους τους αγώνες. Είναι σημαντικό από μικρές ηλικίες τα παιδιά να ασχολούνται και να παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”.

Ανύπαρκτα μέτρα

“Ξεκινήσαμε σήμερα την κατάληψη για να κατέβουμε στην πορεία”, είπε η Βασιλική από το 5ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης. “Είμαστε 25 παιδιά στην τάξη και λείπουν ακόμα καθηγητές. Εκτός από τη μείωση παιδιών στα τμήματα, ζητάμε να υπάρχει και γιατρός στο σχολείο για να μπορεί να αναλάβει παιδιά που είναι ύποπτα κρούσματα”.

“Εκτός από το πρόβλημα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας, μας έχουν καταργήσει μαθήματα όπως το γραμμικό σχέδιο που εμείς φέτος εξεταζόμαστε”, επισήμανε η Φανή, από το ΕΠΑΛ Αλίμου. “Με αυτόν τον τρόπο μας αναγκάζουν να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε φροντιστήρια που τα πληρώνουμε. Τα ΕΠΑΛ είναι τελείως υπό διάλυση. Θέλουν όλα να τα κάνουν ιδιωτικά. Έχουμε αρκετές ελλείψεις εκπαιδευτικών σε όλα τα μαθήματα. Κακώς έχουν καταργήσει τα καλλιτεχνικά, γιατί είναι μαθήματα που ένας άνθρωπος μπορεί και εξασκεί τη φαντασία του. Κατάληψη έχουμε από την αρχή της βδομάδας. Έχουμε κάνει συνελεύσεις και συζητήσεις και θα συνεχίσουμε δυναμικά γιατί υπάρχει θέληση από τους μαθητές. Χρειάζεται να είμαστε και στην αντιφασιστική κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη, τη μέρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής”. 

“Είναι μαζικό το συλλαλητήριο των μαθητών και ταυτόχρονα η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει και αυτή 3ωρη στάση εργασίας για σήμερα”, δήλωσε ο Ζάχος Χριστοδουλόπουλος, καθηγητής στην ΕΛΜΕ Νοτίων. “Είναι κοινά τα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση έχει πετάξει το μπαλάκι στους εργαζόμενους και στους μαθητές. Το ίδιο κάνει στους υγειονομικούς που έχουν και αυτοί απεργία σήμερα. Θα πρέπει να πάμε σε κλιμάκωση με απεργία και συντονισμό πανεκπαιδευτικό και με τους νοσοκομειακούς. Οι μαθητές δεν φαίνεται να σταματούν, οι εκπαιδευτικοί είναι στους δρόμους, θα συνεχίσουμε με απεργία και τη μέρα της απόφασης της δίκης της ΧΑ, οπότε φαίνεται να είναι ένα θερμό φθινόπωρο”. 

“Για άλλη μια φορά οι δρόμοι του Ηρακλείου γέμισαν με μαθητές οι οποίοι ζητούσαν άμεση λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού στα σχολεία τους”, σημειώνει ο Βασίλης, μαθητής του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης. “Η διαδήλωση ξεκίνησε στην πλατεία Ελευθερίας τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κατευθύνθηκε προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Τα κύρια αιτήματα ήταν μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας. Επίσης οι μαθητές έδειξαν με τη στάση τους ότι είναι υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Η κλιμάκωση των αγώνων στα σχολεία είναι η μοναδική προοπτική για να κερδίσουμε την ασφαλή διαβίωση μαθητών και καθηγητών, συνεχίζουμε δυναμικά”.


Οι μαθητικές καταλήψεις απλώνονται παντού, σαν ένα ορμητικό κύμα που μοιάζει ότι δεν μπορούν να το σταματήσουν εύκολα. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να απομονώσει τις καταλήψεις και να ανακόψει τη δυναμική τους. Από την προπαγάνδα για καταληψίες που θέλουν να χάσουν μάθημα, δεν έχουν αιτήματα και υποκινούνται μέχρι την αστυνομική τρομοκρατία με εισαγγελείς και προσαγωγές μαθητών. Ενθαρρύνουν και δίνουν ασυλία σε αισχρές μειοψηφίες τραμπούκων γονέων που προσπαθούν με τη βία να σπάσουν τις καταλήψεις φτάνοντας μέχρι και σε τραυματισμούς μαθητών όπως στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου. 

Απέτυχαν όλες οι προσπάθειές τους. Το μόνο που κατάφεραν είναι να δυναμώσουν τις καταλήψεις και να μεγαλώσουν τη συμπαράσταση από το εργατικό κίνημα και την κοινωνία.

Η συσσωρευμένη εμπειρία των προβλημάτων της δημόσιας Παιδείας, που εκτινάχθηκαν στην πανδημία, και οι μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που χτίζει γερά τα θεμέλια του μαθητικού κινήματος. Δεν χρειάζονται υποκίνηση για να αγανακτήσουν με τις τεράστιες ελλείψεις που διαλύουν το δημόσιο σχολείο, την ίδια ώρα που υποβάλλονται στην πιο ψυχοφθόρα και αντιεκπαιδευτική κούρσα ανταγωνισμού για να μπουν σε μια σχολή. Και όλο αυτό για ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον. 

Όμως δεν υπάρχει μόνο η αγανάκτηση, αλλά και η πολιτικοποίηση. Οι μαθητές των καταλήψεων είναι η γενιά που έγινε ο πρωταγωνιστής του κινήματος ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις Black Lives Matter και στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις, είναι μαζικό κομμάτι του Pride και των κινημάτων ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία. Αποδοκιμάζουν τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα δις ευρώ που σπατάλησε η κυβέρνηση για τα Rafale. 

Ταυτόχρονα, το εργατικό κίνημα δίνει δύναμη και έμπνευση στις μαθητικές καταλήψεις και αντίστροφα. Συνδέουν άμεσα τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους στα σχολεία, εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, ζητούν μαζικούς διορισμούς και υιοθετούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων. Η ΟΛΜΕ, τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, η ομοσπονδία και ενώσεις γονέων παίρνουν θέση που υπερασπίζεται τις καταλήψεις ενάντια σε κυβέρνηση και τραμπούκους. Ταυτόχρονα με το μαθητικό συλλαλητήριο, απεργούσαν και διαδήλωναν οι γιατροί, οι ναυτεργάτες, οι καλλιτέχνες και λίγες μέρες αργότερα οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό. Η αποστομωτική απάντηση του μαθητή από το Πέραμα “μας υποκινεί η ανεύθυνη πολιτική στάση της κυβέρνησης” έγινε viral γιατί εκφράζει όλους, όχι μόνο τους μαθητές.