Εκπαίδευση και νεολαία
Στο πλευρό των μαθητών

Για ακόμα μια βδομάδα, τα μέλη του ΣΕΚ βρέθηκαν έξω από τα σχολεία για να στηρίξουν το μαθητικό κίνημα και τις καταλήψεις και να οργανώσουν μαζί με τους μαθητές τη συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7/10.

“Επισκεφθήκαμε τις καταλήψεις στο 5ο και 3ο ΓΕΛ Βύρωνα”, μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη. “Τα παιδιά που περιφρουρούσαν ήταν δεκάδες και συζητούσαν για το πώς μπορούν να οργανωθούν καλύτερα, εξοργισμένα από τις απειλές και τις επιθέσεις του Υπουργείου. Πήραν πρόθυμα το φυλλάδιο για τις 7/10 και συζητήσαμε πώς αυτά συνδέονται. Μαζέψαμε υπογραφές. Καθηγήτριες του 3ου ΓΕΛ επίσης στήριξαν και δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία της ΟΛΜΕ. Στο 5ο ΓΕΛ αργότερα, δυο καθηγητές μαζί με τον διευθυντή πήγαν να ανοίξουν το σχολείο με απειλές α λα Κεραμέως και δεν τα κατάφεραν. Επιτέθηκαν σε εμάς με χυδαίο τρόπο αλλά τα παιδιά τους αποδοκίμασαν με χιούμορ”. 

“Μετά τις απειλές της Κεραμέως για τηλεκπαίδευση και απουσίες έχει ανοίξει η συζήτηση για την απάντηση του κινήματος στα σχολεία”, τόνισε ο Νεκτάριος Χάινταρ από το Ηράκλειο Αττικής. “Γι' αυτό και οι μαθητές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία σε τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα τα σχολεία βρίσκονται σε αντιφασιστικό συντονισμό. Σε τρία σχολεία της γειτονιάς έχει ανοίξει η συζήτηση για αντιφασιστική κατάληψη και συμμετοχή στην διαδήλωση στις 7/10. Φτιάχνουν αντιφασιστικά πανό, μαζεύουν ονόματα για το ποιοι θα κατέβουν στην πορεία”. 

“Κάναμε παρέμβαση σε σχολεία στο Περιστέρι τη Δευτέρα 5/10”, είπε η Μαρία Καστελιώτη. “Στο 3ο ΕΠΑΛ έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης με τεράστια πλειοψηφία. Άνοιξε η συζήτηση για τα τηλεμαθήματα γιατί υπήρχαν μαθητές που προβληματίστηκαν με τις απειλές για απουσίες, αλλά την απάντηση την πήραν από τους υπόλοιπους που τόνισαν ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει. Επίσης, την Τετάρτη σκοπεύουν να κάνουν αντιφασιστική κατάληψη και να κατέβουν οργανωμένα με το πανό του σχολείου που έφτιαξαν με σύνθημα 'Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες'”.

“Oι μαθητές του 14ου λυκείου στο Κουκάκι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να κρατήσουν και αυτή τη βδομάδα την κατάληψη. Αυτές τις μέρες παίρνει και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Στο σχολείο έχει μπει η αφίσα της ΚΕΕΡΦΑ που καλεί στην πορεία στις 7/10 και οι μαθητές  οργανώνουν για να κατέβουν στο εφετείο”, δήλωσε η Μαρία Ρίζου.