Εκπαίδευση και νεολαία
Ανοιχτές σχολές με τους όρους των φοιτητών

7/10, Μπλοκ φοιτητικών συλλόγων στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Φωτό: Γιώργος Πίττας

7/10, Χαιρετισμός της Μ. Καστελιώτη, φοιτήτριας Φιλοσοφικής έξω από το Εφετείο. Φωτό: Γιώργος Πίττας

 

Με δεκάδες φοιτητές, από την Αθήνα και άλλες πόλεις, πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη των φοιτητών του ΣΕΚ στη Νομική και μέσω zoom. Το άνοιγμα έκανε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος:

“Η ιστορική νίκη με την καταδίκη των νεοναζί είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών που χρειάστηκε να τις παλέψουμε βήμα βήμα. Αυτές ήταν η σύνδεση του αντιφασιστικού κινήματος με τα εργατικά συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, η επιμονή στη δίκη, να τους απομονώσουμε γειτονιά τη γειτονιά και η κοινή δράση από τα κάτω κόντρα στις αυταπάτες ότι το δημοκρατικό τόξο θα τους παλέψει. Η τρομερή συγκέντρωση έσπειρε τον ενθουσιασμό σε όλους. Βάζουμε στόχο να εκφραστεί αυτή η δυναμική μέσα σε αυτές τις συνθήκες στις σχολές στην κόντρα με την κυβέρνηση.

Η Κεραμέως διαλύει τις σχολές με την τηλεκπαίδευση. Ήδη αυτό έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και από τους πανεπιστημιακούς και από τους φοιτητές. Δεν μπορεί να γίνει μάθημα με τέτοιο τρόπο. Μπαίνουν ταξικοί φραγμοί στους πιο φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση σε τεχνικά μέσα. Είναι ταυτόχρονα επίθεση στο συλλογικό τρόπο δράσης και πάλης των φοιτητών, ώστε να σταματήσουν οι συνελεύσεις και να επιβληθεί η εξατομίκευση. 

Πλάι στα σχολεία που παλεύουν, διεκδικούμε ανοιχτές σχολές με τους όρους των φοιτητών. Με ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις μελών ΔΕΠ που έχουν να γίνουν πολλά χρόνια, περισσότερες καθαρίστριες, νέες αίθουσες και αξιοποίηση όλων των υποδομών των Πανεπιστημίων. Το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει όλες τις κόντρες με την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε και επιτέθηκε στο άσυλο. Οι Πρωτοετείς μπαίνουν και αυτοί με όρεξη να γνωρίσουν τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων και να παλέψουν. 

Xρειάζεται εμείς να μπούμε μπροστά ανά σχολή για να ξαναγίνουν τα Πανεπιστήμια ορμητήρια των αγώνων και όχι νεκρά ντουβάρια, όπως τα θέλει η Κεραμέως. Έχουμε πρόγραμμα με άμεση συνέχεια. Είναι η απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15/10, το διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στις 17 και 18 Οκτώβρη και η δίκη του Ζακ στις 21/10.

Παρ' όλο που είναι κλειστές οι σχολές, κάνουμε την προσπάθεια να βρούμε τους φοιτητές με εξορμήσεις όπου μπορεί να βρίσκονται. Το δοκιμάσαμε το προηγούμενο διάστημα και λόγω της δυναμικής που συζητάμε, ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος. 

Θέλουμε να ανοίξουμε την πολιτική συζήτηση σε όλους για να κερδηθούν στις επαναστατικές ιδέες και να έχουμε ένα μεγαλύτερο ΣΕΚ στις σχολές”. 

Εξόρμηση

“Στην εξόρμηση που κάναμε στο ΠΑΔΑ, ήρθε εργαζόμενος της καθαριότητας να μας πει πόσο χαρούμενος είναι που μας βλέπει ξανά στη σχολή. Κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του αν δεν υπάρχει κόσμος στις σχολές”, δήλωσε η Εύα από τη ΣΔΟΚΕ. 

“Η κατάσταση είναι ότι στα πανεπιστήμια για να γίνει δια ζώσης μάθημα πρέπει να το ζητήσει ο καθηγητής, να βρει μόνος του αίθουσα, να φροντίσει για την απολύμανση και τα μέτρα προστασίας. Πλήρης ατομική ευθύνη. Με την τηλεκπαίδευση πετιέται ένα 25% εκτός. Μια πτέρυγα των ΦΕΠΑ που είναι υπό κατάρρευση έχει εκκενωθεί για να ανακαινιστεί, άρα πρωτοετείς της ΦΛΣ θα μείνουν εκτός Εστίας”, συνέχισε. 

“Με τον ενθουσιασμό που έχει ο κόσμος που τσακίσαμε τη Χρυσή Αυγή, οργανώνουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ που είναι ενάντια σε πρόσφυγες, μαθητές, φοιτητές και εργάτες. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη”, τόνισε η Μαρία  από τη Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθήνας. “Φοβούνται να ανοίξουν τις σχολές γιατί ξέρουν ότι θα γίνουν καταλήψεις και αυτή τη φορά πιο πολιτικές από ποτέ. Χρειαζόμαστε το επαναστατικό κόμμα που συνδέει όλες τις μάχες”.

“Η τεράστια ανταπόκριση μπροστά στις 7/10 δείχνει ότι οι ιδέες μας περνάνε στη νέα γενιά”, σημείωσε ο Βαγγέλης από το Πολυτεχνείο στα Χανιά. “Στο Πολυτεχνείο γίνονται όλα ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει καμία επαφή με τη σχολή και των φοιτητών μεταξύ τους. Οι πρωτοετείς κανονικά τέτοιες μέρες γνωρίζονται με άλλο κόσμο, αλλά αυτό φέτος δεν υπάρχει. Σε πολλές σχολές δεν γίνονται ούτε τα εργαστήρια. Πήγαμε να διεκδικήσουμε να γίνονται μαθήματα από κοντά και πήραμε απάντηση από αντιπρύτανη ότι δεν αναγνωρίζει το σύλλογο φοιτητών γιατί δεν έχουν γίνει εκλογές και ότι πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά”.

“Από πέρσι, στο Βόλο είχαμε μαζικές συνελεύσεις και καταλήψεις ενάντια στη Νέα Δημοκρατία”, είπε ο Τάσος από το Πολυτεχνείο στο Βόλο. “Για τις 8 Μάρτη, τη μέρα της γυναίκας, οργανώσαμε δυο εκδηλώσεις στις σχολές και μαζικά οι φοιτητές κατέβηκαν στην κινητοποίηση. Έγινε τεράστια πορεία για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και ακολούθησε τριήμερο καταστολής που κατέληξε στη δολοφονία του Μάγγου. Σήμερα, η Κεραμέως είναι η πιο μισητή υπουργός, που επιτίθεται στις καταλήψεις των μαθητών και τώρα διαλύει ακόμα περισσότερο τα δημόσια Πανεπιστήμια. Όλα αυτά είναι εμπειρίες που χρειάζεται να τις αξιοποιήσουμε, να οργανώσουμε συζητήσεις κάθε βδομάδα και να ανακτήσουμε τη συλλογικότητα των φοιτητών που θέλουν να σπάσουν”.

“Η 7/10 ήταν πολιτικό καύσιμο και για το εργατικό και για το φοιτητικό κίνημα”, επισήμανε η Ιλιρίντα από το Πολιτικό της Νομικής Αθήνας. “Σε σπίτια φοιτητών, με πολλούς γονείς που πετάχτηκαν στην ανεργία, είναι σε αναστολή εργασίας ή δουλεύουν εκ περιτροπής, επιβάλλουν τα τηλεμαθήματα. Εξαφανίζονται μαθήματα επιλογής γιατί πολλοί διδάσκοντες συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά δεν έγιναν προσλήψεις. Θέλει και τη μάχη για τα ΜΜΜ. Πώς θα φτάνουν στις σχολές τόσοι φοιτητές, που ανησυχούν ότι θα κολλήσουν, με τέτοιο συνωστισμό στα λεωφορεία;”.

Δράση

“Μέσα σε αυτές τις δύσκολες για την παρέμβαση της Αριστεράς συνθήκες, χρειάζονται κάθε βδομάδα μαζέματα και εκδηλώσεις”, τόνισε η Μαρία, από το ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. “Έχουμε να παλέψουμε ότι θα ανοίξουν οι σχολές. Εκτός από τα μαθήματα, είναι και χώρος δράσης για τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι σχολές είναι και εργατικοί χώροι, χρειάζονται και κοινά μαζέματα φοιτητών και εργαζόμενων του Πανεπιστημίου. Ότι υπάρχει τεράστια δυναμική στους φοιτητές φαίνεται και από τη σχολή μου, που το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να βγάλει κατάληψη μετά από 11 χρόνια”.

“Στο τμήμα μου, έγινε συνέλευση για τα ζητήματα της σχολής από το πρόγραμμα σπουδών μέχρι το κυλικείο που δεν έχουμε και την καθαριότητα”, είπε ο Σάββας από το Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. “Λόγω του μικρού αριθμού φοιτητών έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε δια ζώσης. Αυτό είναι θετικό αλλά αναδεικνύονται όλα τα προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει μια μεγάλη μάχη τις τελευταίες τρεις βδομάδες ενάντια στις απολύσεις των εργολαβικών εργαζόμενων στη φοιτητική λέσχη. Μετά από κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους φοιτητές το 80% επαναπροσλήφθηκε, αλλά με εκδικητικούς όρους. Συνεχίζουμε να τους πάρουν όλους πίσω με συλλογικές συμβάσεις”.

“Όλος αυτός ο αναβρασμός μπροστά στις 7/10 από μαθητές, φοιτητές, εργατικά σωματεία και social media, αλλά και η τεράστια νίκη με την απόφαση, δυνάμωσε τον αντιφασιστικό αγώνα σε όλη την Ευρώπη. Στις σχολές αν περάσει η τηλεκπαίδευση θα είναι πρόβλημα στην φοιτητική ζωή και την πολιτικοποίηση, πράγμα που βολεύει πολύ τον νεοφιλελευθερισμό”, δήλωσε η Παναγιώτα από την Πάντειο.

“Δεν είναι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς καθαρές για τις μάχες που έχουμε να ανοίξουμε απέναντι στην κυβέρνηση” τόνισε η Άννα από το Ιστορικό της ΦΛΣ. “Χρειάζεται η συνεπής παρέμβασή μας με τα υλικά μας, την εφημερίδα και το περιοδικό, για να πάει το κίνημα παραπέρα. Οι φοιτητές εκτιμούν ότι μιλάμε πολιτικά και ότι έχουμε έντυπα”. 

“Κάποιες σχολές έχουν ξεκινήσει εργαστήρια, αλλά χωρίς καθαρίστριες ώστε να απολυμαίνεται ο χώρος πριν μπει το επόμενο τμήμα. Είναι ελάχιστες, πληρώνονται με 300 ευρώ και δεν τους δίνουν καν δωρεάν μάσκα.”, είπε η Αρετή από το Χημικό Ιωαννίνων. “Δεν υπάρχουν επίσης αρκετοί καθηγητές για να σπάσουν αυτά τα τμήματα. Είναι μεγάλη η μάχη για προσλήψεις. Όσο είναι κλειστά τα Πανεπιστήμια, βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν επιθέσεις. Στα Γιάννενα, η Σύγκλητος ζήτησε τα ενοίκια, από 2 ως 6 χιλιάδες ευρώ στον καθένα, ενώ έχει κατακτηθεί από το σύλλογο εστιακών ότι δεν τα πληρώνουν”.