Εκπαίδευση και νεολαία
Anticapitalista: Μια μαθητική εφημερίδα με παράδοση

Οι μαθητές/τριες Anticapitalista παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ξεσηκωμό των σχολείων και τον συντονισμό τους από την εποχή του τεράστιου αντιπολεμικού κινήματος το 2003. Τότε ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και την ομώνυμη μαθητική εφημερίδα που γράφουν οι ίδιοι.

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του μαθητικού κινήματος, στην εξέγερση τον Δεκέμβρη του 2008, οι μαθητές Anticapitalista χρειάστηκε να δώσουν σκληρή μάχη για το πόσο αναγκαίο ήταν αυτή η εξέγερση της νεολαίας να συνδεθεί με τις αντιστάσεις του εργατικού κινήματος. Κόντρα στις απόψεις που θέλανε σκέτο πετροπόλεμο με τους μπάτσους από το πρωί ως το βράδυ, οι Anticapitalista επέμεναν ότι η νίκη θα έρθει με τις απεργίες της εργατικής τάξης που όχι μόνο «μπορεί να γκρεμίσει την κυβέρνηση των δολοφόνων» αλλά να ανατρέψει συνολικά τον καπιταλισμό.

Αυτή ήταν η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, όταν το κίνημα πάλευε πανεκπαιδευτικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας μέσω της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος. Νίκησε αφενός λόγω της επιμονής του με τις φοιτητικές καταλήψεις διαρκείας και τις απεργίες των δασκάλων, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αυτός ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, έγινε κτήμα όλων των εργατικών συνδικάτων.

Οι μαθητές/τριες Anticapitalista συζητούν συλλογικά στα μαθητικά φόρουμ, αναλαμβάνουν να διαβάσουν βιβλία από τους κλασσικούς του Μαρξισμού –Λένιν, Τρότσκι, Ρόζα, Τ.Κλιφ– και γράφουν άρθρα στο “Anticapitalista” όπως «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση». Στο ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, άρθρα όπως «Όχι η κρίση στις πλάτες μας» βοηθούσαν τους μαθητές να κατανοήσουν την οικονομική κρίση του συστήματος κάνοντας τη σύνδεση με την πάλη για «Λεφτά στην Παιδεία, όχι στις τράπεζες».

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια και μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, οργανώθηκε η μάχη για να απομονωθούν οι φασίστες και το ρατσιστικό δηλητήριο από τα σχολεία. Πάλι μέσα από την εφημερίδα δίνονταν εξηγήσεις από που προέρχεται ο ρατσισμός και ο φασισμός και πως τα παλεύουμε. Το τεύχος του Σεπτέμβρη 2009 έχει τίτλο «Απελάστε του καπιταλιστές, όχι τους μετανάστες». Από κει και πέρα κάθε τεύχος έχει σταθερά άρθρα για αυτές τις μάχες, ενδεικτικά «Χρυσή Αυγή - συμμορία νεοναζί», «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά», «Όχι στην ομοφοβία».

 Οργανώθηκαν εκδηλώσεις στα σχολεία μαζί με τη μέρα δράσης κάθε μέσα Μάρτη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις δράσεις, που τους βοήθησαν να μπολιαστούν οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ιδέες μέσα τους και να παλέψουν για σχολεία χωρίς ρατσισμό και φασίστες, ανοιχτά για κάθε μετανάστη. 

Σήμερα σε περίοδο ατελείωτης κρίσης και σαπίλας του συστήματος, η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας και η δίψα για επαναστατικές ιδέες βαράει κόκκινο. Από το κίνημα των καταλήψεων για 15 μαθητές ανά τάξη ως την καταδίκη της Χ.Α, από το LGBTQ κίνημα μέχρι το «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», οι μαθητές/τριες παλεύουν για τα πάντα. Σε αυτές τις συνθήκες ξαναβγαίνει το εφημεριδάκι Anticapitalista, πιο πολύτιμο από ποτέ.