Εκπαίδευση και νεολαία
Η καταστολή δεν λυγίζει τους μαθητές

Όργιο κρατικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας σε βάρος αγωνιστών μαθητών επικράτησε στις 15 Οκτώβρη, μέρα απεργίας ΑΔΕΔΥ και κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Αστυνομικές δυνάμεις εκφόβιζαν τους μαθητές που κατευθύνονταν στη συγκέντρωση, έψαχναν τις τσάντες τους και τους απειλούσαν με  προσαγωγές, ενώ στο τέλος της διαδήλωσης προχώρησαν σε κυνηγητό και αναίτιες συλλήψεις.

Η κυβέρνηση θέλει να πάρει εκδίκηση από το μαθητικό κίνημα που για τρεις βδομάδες έγινε ο εφιάλτης της και τώρα συντονίστηκε και με τους απεργούς που ζητούν προσλήψεις. Πέντε συλληφθέντες μαθητές κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ για τέσσερις μέρες χωρίς να τους επιτραπεί να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, ούτε να τους δοθούν ρούχα και τρόφιμα. Τη Δευτέρα 19/10 οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων στον ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ενώ ορίστηκε και η δικάσιμός τους. Εκεί τους περίμενε μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ενώ η ΟΛΜΕ καλούσε σε στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Ευελπίδων. 

“Η κυβέρνηση προχωρά σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης των μαθητών που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για 15 μαθητές στις τάξεις, για να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού, το όργιο τρομοκρατίας και την απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις συλλήψεις από το «σωρό» 14χρονων και 15χρονων μαθητών από το συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συλληφθέντες μαθητές!Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και να απαλλαχθούν οριστικά από κάθε κατηγορία!”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

“Κάτω τα χέρια από τους μαθητές μας”, λέει η Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας για τις συλλήψεις μαθητών από το 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου. “Αρνούμαστε να αποδεχτούμε να σέρνονται στα δικαστήρια σαν κοινοί εγκληματίες, γιατί τα αιτήματα τους είναι δίκαια, είναι άλλωστε και δικά μας αιτήματα. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει! Η προσπάθεια εκφοβισμού μαθητών και εκπαιδευτικών θα πέσει στο κενό. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές, ενωμένοι νικητές”.