Η Άποψή μας
Φτάνει το τέλος του Τραμπ: Σειρά να παίρνει ο Μητσοτάκης

Mητσοτάκης και Τραμπ

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές και όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ βαδίζει προς μια εκλογική πανωλεθρία. Όχι γιατί αντιμετωπίζει έναν ισχυρό αντίπαλο στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, αλλά γιατί η τετραετία Τραμπ ήταν καταστροφική.

Μέσα στην τετραετία της θητείας του ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, με μεγάλες φοροαπαλλαγές για τα κέρδη και ενίσχυση της κερδοσκοπίας με φτηνό χρήμα από την κεντρική τράπεζα. Αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να ανέβει η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και να μην έχουν οι πιο φτωχές οικογένειες ούτε φαγητό για τα παιδιά τους, μέσα σε συνθήκες όπου η πανδημία του κορονοϊού απλώνεται στις ΗΠΑ πιο φονικά από τις άλλες χώρες.

 Οι λυσσαλέες προσπάθειές του να συγκαλύψει αυτές τις αποτυχίες με χυδαίες ρατσιστικές εκστρατείες έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, με το κίνημα Black Lives Matter να ξεσηκώνει το μεγαλύτερο κύμα κινητοποιήσεων από την εποχή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Αδιέξοδα

Ο Μητσοτάκης έχει ακολουθήσει πιστά το μοντέλο Τραμπ και βαδίζει προς τα ίδια αδιέξοδα. Έβαλε πλάνο ότι θα ανεβάσει τους ρυθμούς της οικονομίας χαρίζοντας χρήμα, φιλέτα, φοροαπαλλαγές και κάθε καταπάτηση περιβαλλοντικών όρων στους «επενδυτές», αλλά η οικονομία γυρίζει πίσω στο ξεκίνημα της κρίσης των μνημονίων, με συρρίκνωση του ΑΕΠ και απογείωση του χρέους.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Μητσοτάκης ξεκίνησε διαφορετικά από τον Τραμπ, με κομπασμούς ότι αντιμετώπισε πετυχημένα τον κορονοϊό, αλλά τώρα παραπαίει καθώς το δεύτερο κύμα σαρώνει. Ταυτόχρονα, και η δική του υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρατσιστικής ατζέντας χτυπάει τοίχο. Όχι το λεγόμενο «τείχος της δημοκρατίας» αλλά τον τοίχο του κινήματος. Η Νέα Δημοκρατία που διαδήλωνε παρέα με τους χρυσαυγίτες για το Μακεδονικό και ενάντια στους «λαθρομετανάστες», τώρα παριστάνει τον αντίπαλο του φασισμού μπροστά στη λαοθάλασσα που οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή. 

Αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται: ο Χρυσοχοΐδης όχι μόνο έβαλε την αστυνομία να χτυπήσει την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, αλλά κατάφερε να γελοιοποιηθεί με την αποτυχία να συλλάβει τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά.

Αυτός ο κατήφορος δεν κρύβεται πίσω από την πολιτική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στον Σταϊκούρα, προτίμησε να απευθυνθεί στα δεξιά του Μητσοτάκη με κορώνες για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, σε μια επίδειξη επικίνδυνης αντιτουρκικής πλειοδοσίας. Ούτε η δεξιά πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, είναι αρκετή σαν ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης έχει φτάσει να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις μέσα στη Βουλή σαν επιχείρημα ότι η κυβέρνησή του δεν κινδυνεύει, αλλά η εργατική αγανάκτηση δεν κρύβεται. 

Από τη Νιγηρία στην Αφρική, μέχρι την Ταϊλάνδη στην Ασία και τη Χιλή στη Λατινική Αμερική, φουντώνουν κύματα εργατικών εξεγέρσεων. Πίσω από τις αποτυχίες του κάθε Τραμπ και του κάθε Μητσοτάκη προβάλλει η αποτυχία του ίδιου του συστήματος. Ο καπιταλισμός κυριολεκτικά σκοτώνει και η οργή των εργατών αναζητάει ανατρεπτική διέξοδο. Αυτή είναι η πρό(σ)κληση για την Αριστερά. Καιρός να ανταποκριθούμε!