Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές, φοιτητές- μαζί συνεχίζουμε

22/10, Διαδήλωση μαθητών /τριών στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 22/10 με πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή. Μαζί τους διαδήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Οι μαθητές/τριες Anticapitalista συμμετείχαν με πανό “Προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών, λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία”. Τα συνθήματα στην πορεία αφορούσαν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυση της χρηματοδότησης της Παιδείας, αλλά και για λεφτά για την Υγεία, ενάντια στους φασίστες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Δεν έλειπαν τα συνθήματα για δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να συνεχίζουν τις διαδηλώσεις. Την ώρα που οι αριθμοί της πανδημίας εκτινάσσονται και εκατοντάδες σχολεία και τμήματα κλείνουν λόγω κρουσμάτων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο συνεχίζει να αδιαφορεί, αφήνοντας τα σχολεία με τρομερές ελλείψεις. Ακόμα και μετά τη Γ' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις εκπαιδευτικών που χρειάζονται για να γίνονται όλα τα μαθήματα, ενώ τα τμήματα παραμένουν με 25 μαθητές ανά τάξη. Η απολύμανση είναι ελλιπής και το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας αναγκάζεται να βγάζει παραπάνω δουλειά για να καλύψει τα στοιχειώδη.

Στο τέλος της διαδήλωσης οι μαθητές/τριες Anticapitalista επισκέφτηκαν το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

“Κάποιοι καθηγητές γενικής παιδείας λείπουν ακόμα από το σχολείο, δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά”, δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη μαθήτριες του ΕΠΑΛ Ελληνικού. “Σε τμήματα κατεύθυνσης που υποτίθεται είναι ολιγομελή, είμαστε 22 παιδιά. Έχουμε καθηγήτρια που είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και δυσκολεύεται να κάνει μάθημα σε τέτοιες συνθήκες, είναι και επικίνδυνο για την υγεία της. Έχουμε μόνο μία καθαρίστρια που δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα. Ενώ θα έπρεπε να καθαρίζονται οι αίθουσες μετά τη χρήση, ειδικά όταν υπάρχει εναλλαγή τμημάτων, όπως σε αίθουσες εργαστηρίων, αυτό δεν γίνεται. Το βράδυ στις ίδιες αίθουσες έρχονται τα παιδιά από το ΙΕΚ για μάθημα και το πρωί βρίσκουμε καφέδες, χαρτιά, γενικά αντικείμενα άλλων. Χρειάζεται να συνεχίσουν οι πορείες και οι καταλήψεις και να μην περάσουν οι απειλές της Κεραμέως με τις απουσίες”.

“Έχουμε απίστευτα προβλήματα με την καθαριότητα, γιατί έχουμε μόνο έναν επιστάτη”, μας είπε η Εύα Χ., από το 1ο ΓΕΛ Ηλιούπολης. “Αναγκάζεται να δουλεύει παραπάνω και να κάνει πράγματα έξω από την ευθύνη του. Στην κατάληψη που είχαμε κάνει, είχαμε μαζί μας τους περισσότερους καθηγητές. Για να μπορέσουμε να τραβήξουμε και άλλα παιδιά στις κινητοποιήσεις χρειάζεται να υπάρχει δίκτυο μέσα στα σχολεία, δύσκολα κάποιος θα κατέβει και θα κινητοποιηθεί μόνος του. Γίνονται φοβερές μάχες ταυτόχρονα, από τη μάχη ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό μέχρι την κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό ο μαθητής να έχει θέση πάνω σε αυτά τα πράγματα. Είναι απίστευτο ότι το κράτος δεν επιτρέπει την πολιτική μέσα στα σχολεία. Ο καθηγητής δεν  ανοίγει πολιτικά θέματα και σε αυτό δεν κατηγορώ τους καθηγητές. Κατηγορώ το κράτος γιατί τους δίνουν 30 λεπτά για να βγάλει μια ολόκληρη ύλη κι αν αποτύχει, είναι δικιά του αποτυχία”.

Μάνος Νικολάου

Ανοίξτε τις Σχολές

Να ανοίξουν τώρα οι σχολές με μέτρα προστασίας, μαζικές προσλήψεις σε διδακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας και όχι λειτουργία εξ' αποστάσεως με τηλεμαθήματα ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι, που ξεκινούν τις κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή 23/10 το απόγευμα προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΠΑΔΑ (ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, ΣΕΤ, ΣΜΗΧ), του ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ και άλλοι. 

Στην κινητοποίηση είχε παρουσία και το ΣΕΚ στις σχολές με πανό “Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία, να ανοίξουν οι σχολές με Μ.Α.Π”. Στη μικροφωνική χαιρέτισαν φοιτητές από συλλόγους, ανάμεσά τους και η Μαρία Καστελιώτη, από τη Φιλοσοφική και το ΣΕΚ στις σχολές. Έγινε εξόρμηση στους φοιτητές, αλλά και στους περαστικούς που έβγαιναν από το μετρό. Άνοιγε συζήτηση για τη μάχη για ανοιχτές σχολές με τους όρους του κινήματος, αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με την πολιτική της προωθεί τη διάλυση των δημόσιων Πανεπιστημίων, τις ιδιωτικοποιήσεις και το σταμάτημα κάθε συλλογικής διαδικασίας και κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων.

Το ΣΕΚ στις σχολές, με αφίσα και προκήρυξη, οργανώνει αυτή τη μάχη, σχολή τη σχολή, ώστε να βγουν συνελεύσεις και να γίνουν ξανά οι σχολές κέντρα οργάνωσης του αγώνα. Μαζί καλεί όλες και όλους στο μονοήμερο του ΣΕΚ με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις “Παλεύουμε για τον Σοσιαλισμό” που θα γίνει στις 8 Νοέμβρη στο Τριανόν.

“Συνεχίζουμε τη δράση μας στις σχόλες μετά την πρωτοβουλία που πήραμε με αίτημα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με μέτρα προστασίας για φοιτητές και εκπαιδευτικούς”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια ΕΜΜΕ. “Μετά την ιστορική νίκη της 7/10 και την συνέχεια που έδωσε το εργατικό κίνημα με την απεργία στις 15/10, η νεολαία και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και να κλιμακώσουν τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση. Την προηγούμενη βδομάδα, μαζί με φοιτήτριες του ΣΕΚ στις σχολές, πήγαμε στην ΑΣΟΕΕ για να οργανώσουμε τη δράση μας. Αφισοκολλήσαμε τον χώρο για να καλέσουμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των σχολών στο μονοήμερο στις 8/11, αλλά και για τα αιτήματα μας για το ζήτημα των σχολών. Συζητήσαμε με φοιτητές αλλά και με τις καθαρίστριες της σχολής,οι οποίες δήλωσαν αλληλέγγυες και πως θέλουν να δώσουν τη μάχη μαζί μας. 

“Στη Φιλοσοφική εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε βάλει μπροστά το σχέδιο για να ξαναζωντανέψουμε πολιτικά τη σχολή μας”, μας είπε η Μαρία, από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό. “Διαμορφώνουμε τους χώρους μας με αφισοκολλήσεις μέσα και έξω από τη σχολή για να φανεί παντού τι διεκδικούμε. Κάνουμε εξορμήσεις στη σίτιση της Πολυτεχνειούπολης, όπου μαζεύεται μεγάλο κομμάτι των φοιτητών, για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αποφασίσαμε το επόμενο μας μάζεμα να γίνει την Παρασκευή 30/10 στις 4μμ στο αίθριο της ΦΛΣ”.

Η Εύη Τσιούνη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Βόλο, περιγράφει: “Στη σχολή μου είχε καλεστεί συνέλευση για τις 21/10. Μαζευτήκαμε γύρω στα 15-20 άτομα, κυρίως πρωτοετείς. Δεν πάρθηκε απόφαση αλλά συζητήθηκαν διάφορα θέματα, αρχικά για τα προβλήματα των σχολών. Την τηλεκπαίδευση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι στο να οργανώσουν τις δράσεις τους. Αλλά και για την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία και την καταδίκη των νεοναζί. Τέλος μιλήσαμε για τη συμμετοχή μας στην πορεία κατά της καύσης απορριμμάτων στις 23/10 και ορίσαμε επόμενη συνέλευση για τις 4/11.”


Πολύ πλούσια ήταν η συζήτηση των μαθητών/τριών Anticapitalista που έγινε στη Δάφνη την Κυριακή 26/10 με θέμα “Ο Λένιν στον 21ο αιώνα. Είναι η επανάσταση επίκαιρη;”. 

Συμμετείχαν μαθήτριες από σχολεία της Ηλιούπολης και του Ελληνικού. Στο άνοιγμα τονίστηκε ο ρόλος του Λένιν και των Μπολσεβίκων για να χτίσουν επαναστατικό κόμμα που οδήγησε την εργατική τάξη στην επανάσταση τον Οκτώβρη του '17 στη Ρωσία και η επικαιρότητα στο σήμερα. Άνοιξε η συζήτηση για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την προδοσία των κομμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας στην υπόλοιπη Ευρώπη στις ιδέες του διεθνισμού και της επανάστασης, καθώς συντάχθηκαν με τους καπιταλιστές και στήριξαν τον πόλεμο στις χώρες τους, με εξαίρεση τους Μπολσεβίκους. Τέλος, τονίστηκε ότι ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία έχουν τις ρίζες τους στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η νίκη ενάντια στη Χρυσή Αυγή που μας φέρνει σε καλύτερη θέση να παλέψουμε τη φασιστική απειλή.