Η Αριστερά
Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Βαγγέλη Χατζηνικολάου

Μαρξισμός 2019

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Βαγγέλη Χατζηνικολάου, που σήμερα το πρωί έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη που έδωσε μέχρι τέλους με το πείσμα και το χιούμορ που τον διακατείχε σε όλη του τη ζωή.
 
Ο Βαγγέλης ήταν εξαιρετικός ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία αλλά συνάμα απλός και προσιτός σε όλες και όλους. Αγωνιστής της τάξης του μέσα από τον κλάδο των ηθοποιών, ενεργός και σημαντικός ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, επαναστάτης της πρώτης γράμμης, πάλευε ολόκληρες δεκαετίες ενάντια στο άδικο. Για μια κοινωνία απαλλαγμένη από κάθε είδους διάκριση όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει ελεύθερος από την εκμετάλλευση αλλά και την καταπίεση του καπιταλισμού, για το Σοσιαλισμό.
 
Οργανωμένος στο ΣΕΚ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, πρωτοστάτησε σε όλες τις μάχες. Ενάντια στην καταπίεση, πάντα παρών στις διαδηλώσεις στα Pride και στις απεργιακές 8 Μάρτη μαζί με τους Proud Seniors Greece, της οργάνωσης που ήταν βασικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο από τα πρώτα της βήματα το 2015. Αλλά και στο μεγάλο αγώνα των εργατών της Τέχνης για εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα και την τελευταία περίοδο που έδινε μάχη για τη ζωή του, ήταν ενεργός στις μάχες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, στις εκλογές του οποίου συμμετείχε ενεργά μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών. Ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των δολοφόνων του Ζακ/Zackie. Ενάντια στον ρατσισμό και στο πλευρό των προσφύγων. «Μαζί με κάθε κατατρεγμένο», όπως συνήθιζε να λέει.
 
Για όλες και όλους εμάς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να παλέψουμε στο πλάι του, το κενό είναι πολύ μεγάλο. Θα συνεχίσουμε παίρνοντας δύναμη από την αισιοδοξία του, το αστείρευτο γέλιο του και τη σιγουριά του πως οι απλοί άνθρωποι, από τα κάτω, μπορούν να κερδίσουν με τους αγώνες τους ένα Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους και όλες. Μια Τέχνη, καθολική και προσβάσιμη από και για όλο τον κόσμο. Να χτίσουν μια άλλη κοινωνία.
 
Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στους δικούς του ανθρώπους, όλη την LGBTQI+ κοινότητα, στους φίλους και συναδέλφους, στην οικογένειά του.
Θα παλέψουμε έχοντάς τον μαζί μας, μέχρι το τέλος.
 
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα 
11 Νοέμβρη 2020