Η Αριστερά
Οικονομική εξόρμηση για την Εργατική Αλληλεγγύη - Στηρίξτε τη δική σας εφημερίδα

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι για το εργατικό κίνημα, ότι ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ για το ποδόσφαιρο. Επανάσταση. 

 Όπως και εκείνος, βλέπει ολόκληρο το γήπεδο της ταξικής πάλης, οργανώνει το παιχνίδι όλης της ομάδας του εργατικού κινήματος, παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες που αποδιοργανώνουν την αντίπαλη άμυνα, παίζει σε όλη τη γραμμή του γηπέδου, και βάζει απίστευτα γκολ.

Τα τελευταία θεαματικά γκολ της ομάδας Εργατικής Αλληλεγγύης –Γιόχαν Κρόιφ:

Οι Ναζί στη φυλακή, γκολ για μάθημα στις ακαδημίες, από διαρκή αντιφασιστική επίθεση σε όλο το γήπεδο, με τελείωμα σέντρα ακριβείας, κεφαλιά της πολιτικής αγωγής και γκοοοολ!!! 

Το δεύτερο, η στήριξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που με διαρκή κυκλοφορία της μπάλας, στρίμωξε τον Μητσοτάκη στα σχοινιά της μικρής περιοχής, και προχθές τον ανάγκασε να ανακοινώσει την πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών.

Μπορούμε να νικάμε! Συνεχίζουμε!

Δημήτρης Ζώτος
δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ


Με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, ολοκληρώθηκε μια ιστορική ανατροπή, για την οποία γράφονται και θα γραφτούν χιλιάδες σελίδες στο μέλλον. Και ήταν ανατροπή γιατί η Χρυσή Αυγή δεν ήταν πάντα το διαμελισμένο πτώμα που είναι σήμερα. Από το 2010 χρειάστηκε μια δεκαετία ώστε τα συντονισμένα χτυπήματα ενός μαζικού και ενωτικού αντιφασιστικού κινήματος να καρποφορήσουν και να «τσακίσουν» τους χρυσαυγίτες και στον δρόμο και στον νόμο. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν απ’ τις ελάχιστες εφημερίδες που ήδη από το 2010 προειδοποιούσε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τον κίνδυνο του φασισμού στις γειτονιές μας. Ήταν επίσης ένα απ’ τα ελάχιστα δημοσιογραφικά μέσα που είχε ανταποκριτή σε κάθε συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής αυτά τα 5,5 χρόνια και συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος. 

Η ενίσχυση της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι ενίσχυση του πιο αυθεντικού κομματιού του αντιφασιστικού κινήματος.

Κώστας Σκαρμέας
δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ

Η Εργατική Αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει. Βίωσα τη σημασία της ύπαρξής της τα τελευταία χρόνια. Στους αγώνες ενάντια στο Ναζισμό και υπέρ της καθημερινής Αλληλεγγύης με τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Ο λόγος της οδηγούσε σε αποτελεσματική πολιτική πράξη. Επειδή ήταν λόγος που πήγαζε από την πράξη. 

Διατηρώ τις διαφορετικές μου απόψεις και θέσεις σε πολλά θέματα της τρέχουσας πολιτικής. Μάλλον γι’ αυτό αντιλαμβάνομαι καλύτερα από άλλους την ιδιαίτερη αξία της στα θέματα που μας έφεραν κοντά. 

Πολλές μάχες μας ήταν νικηφόρες. Όμως η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που έθρεψε τη Χρυσή Αυγή και στήριξε τη βαρβαρότητα απέναντι στους πρόσφυγες συνεχίζει να είναι εδώ. Συνεπώς οι αγώνες δεν τέλειωσαν. Μπαίνουν σε μια νέα φάση, ακόμη πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Από αυτούς δεν μπορεί να λείπει η Εργατική Αλληλεγγύη. Γι’ αυτό την ενισχύουμε. Επειδή την έχουμε ανάγκη. Στο μεγάλο εγχείρημα για μια ανθρώπινη κοινωνία. 

Γιώργος Τσιάκαλος
ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Φωνές ό́πως της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι περισσότερο από́ ποτέ απαραίτητες για τη διάδοση τεκμηριωμένων και ασυμβίβαστων πολιτικών ιδεών σε μια περίοδο που ωθούμαστε συστηματικά στην απάθεια, τη μετριοπάθεια, και την απομό́νωση. 

Η δέσμευση της Εργατικής Αλληλεγγύης να φτάνει σε κά́θε γωνιά, σε όλο τον κό́σμο που διψά́ει για δράση, από εμάς για εμάς, από χέ́ρι σε χεέρι, για κά́θε τι που απαιτεί́ την προσοχή́ μας την καθιστά́ ανεκτίμητη. Η επαναστατική́ αριστεραά την έ́χει πιο πολύ ανά́γκη από́ ποτέ καθώ́ς η Εργατική Αλληλεγγύη δε διστά́ζει να μιλήσει για θέματα που η ρεφορμιστική́ αριστερά́ θεωρεί́ δευτερεύ́οντα: τα δικαιώ́ματα των γυναικώ́ν και των ΛΟΑΤΚΙ υποκειμένων, μεταξύ́ άλλων. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη αρθρώνει με θά́ρρος και διαύγεια τους τρό́πους με τους οποί́ους τα θέματα φύλου και σεξουαλικότητας δεν είναι μια υποσημεί́ωση, συχνά́ παραλειπό́μενη, αλλά́ μια ακό́μη σημαντική́ αποδό́μηση της εξουσίας που αντανακλά́ την πολυφωνί́α των κινημά́των μας. Αξίζει τη στή́ριξή μας.

Ελίζα Γκορόγια
ακτιβίστρια για τα γυναικεία και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι μια εφημερίδα με δεκαετίες παρουσίας στο πλευρό των κινημάτων των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων.  

Σε καιρούς κρίσης, περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, ολοκληρωτικής μετάλλαξης των αστικών δημοκρατιών, η εφημερίδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προβολή και συζήτηση των κινητοποιήσεων νέων και εργαζομένων, των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, συντονισμού και οργάνωσης του αντιφασιστικού κινήματος,  των πολιτικών πρωτοβουλιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλών ριζοσπαστικών φωνών αντικαπιταλιστικής κριτικής.  

Η ενίσχυση της οικονομικής της ανεξαρτησίας σημαίνει ενίσχυση μιας σημαντικής προσπάθειας προβολής και οργάνωσης της συλλογικής γνώσης και εμπειρίας της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

Δημήτρης Κουσουρής
ιστορικός

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι ένα αξεπέραστο όπλο που έχουμε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις πολλές και δύσκολες μάχες που δίνουμε καθημερινά για να σώζουμε ζωές ενάντια σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που σπέρνουν την πανδημία και δολοφονούν. 

Δίνει έμπνευση προβάλλοντας τους αγώνες της τάξης μας εδώ και διεθνώς. Δίνει επιχειρήματα κόντρα στα ψέματα των από πάνω. Δίνει αυτοπεποίθηση σε όποιον και όποια τη διαβάζει και τη διακινεί, γιατί συνδέει όλες τις μάχες και φέρνει τις ιδέες της ανατροπής ενάντια στην εκμετάλλευση και κάθε μορφή καταπίεσης.

Έχει κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων με την πολύχρονη και συστηματική της παρέμβαση και ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πανδημία παίζει κρίσιμο ρόλο για να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την σύγκρουση με την κυβέρνηση, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, επίταξη της ιδιωτικής υγείας και άπλωμα του δικού μας ελέγχου στα νοσοκομεία, στήνοντας απεργιακές επιτροπές και συντονισμούς από τα κάτω. Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι η ντουντούκα μας! Να την ενισχύσουμε!

Κώστας Καταραχιάς
ακτινολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Άγιος Σάββας

Γνωρίζω την Εργατική Αλληλεγγύη από το 1996, όταν την αγόρασα για πρώτη φορά ως πρωτοετής φοιτητής Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Μια από τις σταθερές αιχμές της ήταν πάντοτε η μάχη ενάντια στον φασισμό. Θυμάμαι τα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα θέματα με τίτλο “STOP στις ναζιστικές συμμορίες”, με αφορμή επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90. Ήταν πάνω σ' αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη που πάτησε η πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να αποδείξει την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Και βέβαια, στη διάρκεια της δίκης, η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν εκεί, με την ίδια επιμονή και στοχοπροσήλωση που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην αντιφασιστική μάχη: παρούσα από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Αυτή είναι η διαφορά της με άλλα έντυπα. Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενος, κάθε αγωνίστρια και αγωνιστής που δίνει μια μάχη, πρέπει να τη στηρίξει. Γιατί είναι μια εφημερίδα που στηρίζει τους αγώνες αταλάντευτα, από την αρχή μέχρι το τέλος! 

Θανάσης Καμπαγιάννης
δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ

Η Eργατική Aλληλεγγύη είναι από αυτές τις εφημερίδες που έχουν στηρίξει τον αντιφασιστικό αγώνα με όλες τους τις δυνάμεις. Γιατί να μην την στηρίξουμε κι εμείς τώρα;

Παύλος Κατσιβέλης (Παυλέας), μέλος των JazzMatazz και συντελεστής της θεατρικής παράστασης «Με τις Μέλισσες ή με τους Λύκους;»

Η δημοσιότητα που γνώρισε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο τέλος της ήταν αυτή που της αντιστοιχούσε. Αλλά για πεντέμισι χρόνια η δίκη διεξαγόταν χωρίς δημοσιότητα. Σε αυτό το σκοτάδι υπήρχε ένας εβδομαδιαίος φάρος που λέγεται "Εργατική Αλληλεγγύη". Δεν υπήρχε δικάσιμος χωρίς την παρουσία συντάκτη της και τεύχος χωρίς τουλάχιστον μία σελίδα με αναλυτική ενημέρωση και σχόλια. Το στήριγμα που προσέφερε στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και στο αντιφασιστικό κίνημα ήταν τεράστιο. Και η συνεισφορά της στην τελική νίκη αναμφισβήτητη. 

Θα έφτανε αυτό και θα περίσσευε για να ζητήσω την ανταπόκριση όλων στην εξόρμησή της για οικονομική ενίσχυση. Αλλά είναι ολόκληρη η εφημερίδα. Γιατί γράφεται στο κίνημα και όχι στα γραφεία, γιατί είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, ένα βλέμμα στην ιστορία, μία εικόνα από το μέλλον που με συνέπεια οικοδομεί. Την έχουμε ανάγκη γιατί είναι το μεγάφωνο που μεταδίδει τους αγώνες μας και τους κάνει διεκδικήσεις κοινωνικού μετασχηματισμού. Μας έχει και αυτή, ας μην την αγνοήσουμε.

Κώστας Παπαδάκης
δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι η οπτική γωνία του εργαζόμενου λαού που αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια του και την εργασία του, στο πλαίσιο της συντροφικής αλληλεγγύης που σφυρηλατείται στους μακροχρόνιους αγώνες του ενάντια στην ελληνική εκτρωματική μορφή του φασισμού και όχι μόνο σ’ αυτήν, αλλά και στον ρατσισμό.

Η Εργατική Αλληλεγγύη εξετάζει με συνέπεια την πραγματική και πολλές φορές σκοτεινή πλευρά πίσω από την απατηλή εικόνα της κοινωνίας που επιλέγουν να παρουσιάσουν τα συστημικά ΜΜΕ. Από αυτή την εικόνα απουσιάζουν οι κοινωνικές διεκδικήσεις, η κρατική αυθαιρεσία και όλα όσα προβάλλει με μαχητικότητα αυτή η εφημερίδα.

Σε περίοδο πολύπλευρης κρίσης όπως η σημερινή, η ελληνική κοινωνία, που ιστορικά ολοκληρώθηκε αλλά και στηρίχθηκε από τους δικούς της πρόσφυγες και μετανάστες, χρειάζεται τη μαχητικότητα της Εργατικής Αλληλεγγύης. 

Προκόπης Παπαστράτης
ομ. Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τα τριαντάφυλλα κινδυνεύουν στους παγετούς της κλιματικής καταστροφής.

Είμαι συνδρομήτρια της Εργατικής Αλληλεγγύης. Στην εφημερίδα αυτή, μαζί με σημαντικά πολιτικά κείμενα που προϋποθέτουν σοβαρή αναλυτική γνώση των θεμάτων, παρουσιάζεται η ανυπότακτη κοινωνία, οι αντιστάσεις των από κάτω και προβάλλεται συστηματικά η ανάγκη ενωτικής δράσης της Αριστεράς.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε μιλήσει για το ψωμί και τα τριαντάφυλλα. Οι ελεύθεροι άνθρωποι δικαιούνται όχι μόνο τα προς το ζην αλλά και μια ζωή με αξιοπρέπεια. Σήμερα, τα τριαντάφυλλα κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στους παγετούς της κλιματικής καταστροφής ενώ η επιβίωση του πλανήτη και των ανθρώπων διακυβεύεται. 

Γεννιέται όμως και ένα τεράστιο κίνημα με πρωταγωνιστές/

τριες τα νέα παιδιά, που συγκλονίζει τον κόσμο και διεκδικεί: «αλλαγή συστήματος και όχι του κλίματος»! Στην Ελλάδα δυναμώνουν κινήσεις, όπως η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή» και κινήματα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και της καταστροφής της φύσης και της ζωής με την επέλαση των ανεμογεννητριών.

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι πάντα μέσα και δίπλα και σ’ αυτούς τους αγώνες. Αξίζει να την ενισχύσουμε!

Ελένη Πορτάλιου 
ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονική ΕΜΠ