Εκπαίδευση και νεολαία
Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όχι στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Στις 7 Γενάρη 2021 δικάζονται στην Αθήνα τα μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Το «έγκλημά» τους είναι ότι εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στην Αριστέα Μιχαλακάκου που είχε απολυθεί από την εταιρεία Vresnet το 2018, παρότι ήταν 7 μηνών έγκυος, επειδή πήρε ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια. 

Ο εργοδότης της εταιρείας Ηρακλής Μπάμζας προχώρησε σε σειρά μηνύσεων σε βάρος προσώπων που ανήκαν σε φορείς οι οποίοι εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην απολυμένη. Ανάμεσά τους, τόλμησε να καταθέσει μήνυση και σε βάρος των μελών του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που είχαν δηλώσει την αλληλεγγύη τους. Την κατάθεση της μήνυσης ακολούθησε μια πρωτοφανής κινητοποίηση της Αστυνομίας για να συλληφθούν και να οδηγηθούν άμεσα στο αυτόφωρο τα μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία, που είδαμε τον τελευταίο μήνα πόσο άνετα μπόρεσε να ξεφύγει από τα χέρια της ο καταδικασμένος για διεύθυνση ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς, κινήθηκε εκείνη τη φορά πολύ άμεσα. Κράτησε για ώρες την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από τις διαμαρτυρίες της ΑΔΕΔΥ και πολλών σωματείων και κομμάτων.

Η Αριστέα Μιχαλακάκου έχει στο μεταξύ δικαιωθεί, καθώς η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διατάζει την εταιρεία να την επαναπροσλάβει και της επιδικάζει αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά και τις υπερωρίες τις οποίες εργαζόταν χωρίς να πληρώνεται όπως και τις νόμιμες προσαυξήσεις που ποτέ δεν είχε πάρει. Αυτή η νίκη πρέπει να συμπληρωθεί με την αθώωση των μελών του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το 2018. Η έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζόμενων σε διαφορετικούς κλάδους όχι μόνο δεν είναι ποινικό αδίκημα αλλά είναι αναγκαία προϋπόθεση για να στηριχτούν και να νικήσουν οι εργατικοί αγώνες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν είναι προσωπική διαμάχη μεταξύ εργοδότη και εργάτριας αλλά συνολικό ζήτημα που πρέπει να βρίσκει την εργατική τάξη ενωμένη. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της να τροποποιήσει τη συνδικαλιστική νομοθεσία για να περιορίσει τους εργατικούς αγώνες, ο αγώνας αυτός έχει μεγάλη σημασία. Ιδίως στον χώρο της εκπαίδευσης όπου καθηγητές και δάσκαλοι γελοιοποίησαν τις ηλεκτρονικές κάλπες της Κεραμέως. Τα σωματεία, οι σύλλογοι, κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη πρέπει να πάρουν θέση στο πλευρό των συνδικαλιστών της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Η πανηγυρική τους αθώωση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας έκφρασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησής της από την εργοδοσία.