Εκπαίδευση και νεολαία
Λεφτά για την Παιδεία

Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

Με επιτυχία έγινε την Παρασκευή η εκδήλωση των φοιτητών/τριών του ΣΕΚ στις σχολές με θέμα “Λεφτά για την Παιδεία, όχι για εξοπλισμούς, διαδηλώνουμε μαζικά στο Πολυτεχνείο”. Η συζήτηση έγινε διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ. Συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές από πάνω από 20 σχολές πανελλαδικά με αποτέλεσμα μια πλούσια συζήτηση γεμάτη αποφασιστικότητα για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Η εκδήλωση ήταν η κορύφωση μιας εβδομάδας με τις κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις για την μεγάλη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. 

Την συζήτηση άνοιξε η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, με την ιστορική αναφορά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το χρονικό της εξέγερσης αλλά και τα συμπεράσματα για το σήμερα. Έγιναν οι συνδέσεις με την φετινή πορεία του Πολυτεχνείου ενάντια στις απαγορεύσεις του Μητσοτάκη. Η συζήτηση άλλωστε συνέπεσε με την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο εκείνη την ώρα. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη να δυναμώσει η επαναστατική Αριστερά που έχει τις ρίζες της στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Αμέσως μετά συνέχισε η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, με τα συγκεκριμένα οργανωτικά βήματα για την καμπάνια “ανοίξτε τις σχολές με μέσα προστασίας, λεφτά για την Παιδεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία”. Τοποθετήθηκαν σύντροφοι και συντρόφισσες από τις σχολές της Αθήνας αλλά και από άλλες πόλεις όπως τα Γιάννενα που μετέφεραν τις εμπειρίες τους. Έγιναν προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις και οργάνωση των φοιτητών ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες και εξορμήσεις στις λέσχες και τις εστίες, κοινές εμπειρίες στις περισσότερες σχολές. 

Η κυβέρνηση την στιγμή που κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια 8 μήνες τώρα, πετσοκόβοντας κι άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, έρχεται να καταθέσει νομοσχέδια για μπάτσους μέσα στις σχολές, για κάρτες εισόδου και διαγραφές φοιτητών. Πάνε να καταργήσουν όλα τα δικαιώματα μας αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Ήδη από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους αγώνες των φοιτητών, το εργατικό κίνημα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όλοι εμείς αγωνιζόμαστε και θα ενώσουμε την αντίσταση μας στο Πολυτεχνείο. 

Με αυτό τον κόσμο παλεύουμε, με την έμπνευση των εξεγέρσεων σε όλο τον πλανήτη ενάντια στις άρχουσες τάξεις που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη της μειοψηφίας. Παλεύουμε για να ανοίξουμε ξανά τις σχολές μας και να γίνουν ορμητήρια δράσης και συζήτησης. Συντονιζόμαστε με το εργατικό κίνημα και διεκδικούμε προσλήψεις στα νοσοκομεία, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και όχι καραντίνες που μας καταστρέφουν τη ζωή. Οργανώνουμε το Πολυτεχνείο και θα διαδηλώσουμε για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Επόμενος σταθμός η γενική απεργία στις 26 Νοέμβρη. 

Μαρία Ρίζου
φοιτήτρια ΕΜΜΕ