Η Άποψή μας
Απεργία ενάντια στον Προϋπολογισμό του θανάτου και της φτώχειας

26/11, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Νοέμβρης αποδείχθηκε ο πιο σκληρός μήνας με μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό. Τα νοσοκομεία έφτασαν στα όριά τους με τις ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ να αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο. Η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, τα Γιάννενα, η Λάρισα βιώνουν καθημερινά το τι σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Ο κόσμος της δουλειάς ζει με την αγωνία ενός τρίτου κύματος μέσα στους κρύους μήνες του χειμώνα και απαιτεί αλλαγή εδώ και τώρα: να αξιοποιηθεί το όποιο διάστημα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κύμα για προσλήψεις στα νοσοκομεία, περισσότερα δρομολόγια στη συγκοινωνία, καλύτερες αίθουσες στα σχολεία.

Κι όμως, ακριβώς αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωράει στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς που ψηφίζεται στη Βουλή στις 11-15 Δεκέμβρη κάνει προκλητικά βήματα προς την υλοποίηση των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη με περικοπές δαπανών σε όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και υποταγή τους στην κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

Οι περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Χρειάζεται κατεπειγόντως αύξηση των δαπανών για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και νέες ΜΕΘ ώστε οι χειμωνιάτικοι μήνες να μην σπάσουν τα μαύρα ρεκόρ του Νοέμβρη. Η μείωση αυτών των δαπανών κατά 550 εκατομμύρια είναι έγκλημα. Και δεν είναι το μόνο.

Επιδοτήσεις στο Κεφάλαιο

Η κυβέρνηση βρήκε 120 εκατομμύρια για επιδότηση της Aegean, όπως βρήκε λεφτά για τη Fraport και ετοιμάζεται να βρει και για τους Κοπελούζους του Αεροδρόμιου της Αθήνας, αλλά δεν βρίσκει λεφτά για τις συγκοινωνίες που χρησιμοποιεί ο κόσμος καθημερινά για να πάει στη δουλειά του.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 33% μέσα στους μήνες της πανδημίας(!) και η κυβέρνηση προχωράει να δώσει κρατικές εγγυήσεις για τα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών με το σχέδιο Ηρακλής, αλλά δεν δίνει λεφτά για την Παιδεία- αντίθετα οι δαπάνες για τα ΑΕΙ κόβονται κατά 7,7%.

Ο προϋπολογισμός κόβει τα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση στρώνοντας το δρόμο για τη χειρότερη επίθεση που προβλέπει η Έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή το πέρασμα των επικουρικών συντάξεων στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τρέχουν τα αρπακτικά να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική που πουλάει η Εθνική Τράπεζα και τρίβουν τα χέρια τους οι Αποστολόπουλοι της ιδιωτικής Υγείας για τα νέα συμβόλαια που τους έρχονται.

Και πού πάνε αυτά τα λεφτά; Όσο ακριβώς μειώνονται τα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, τόσο αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς, για να γίνουν παραγγελίες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για μαχητικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Κυριολεκτικά επιλογές θανάτου.

Δεν είναι ώρα για να κλειστούμε στα σπίτια μας, είναι ώρα για να οργανώνουμε τη συνέχεια και την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων: 

“Η μάχη ενάντια στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται με μεγαλύτερη ορμή μετά την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 26 Νοέμβρη. Θα χρειαστεί τα Συνδικάτα να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία για:

• Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους Δήμους, τα Μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

• Να μην περάσει ο προϋπολογισμός του 2021, που φέρνει νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη. 

Για την ανατροπή της κυβέρνησης και της εγκληματικής της πολιτικής”. 

Εμπρός να δώσουμε τη μάχη του προϋπολογισμού σαν μάχη ζωής. Για να ανοίξουμε εργατική διέξοδο από τη μαυρίλα της πανδημίας πριν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κατεδαφίσουν και τα τελευταία μέτρα προστασίας.

• Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων καλούν ανοιχτή διαδικτυακή Συνέλευση για την οργάνωση της μάχης του προϋπολογισμού την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη ώρα 6:30μμ.
Zoom Meeting: bit.ly/3odxnil
Meeting ID: 873 3041 7193
Passcode: 264286