Η Άποψή μας
Φτάνει πια με τα "ανασχηματισμένα" κυβερνητικά λαμόγια: Ο έλεγχος των εμβολιασμών στα χέρια των εργατών της υγείας!

16/6/20, Απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο. Ύστερα από τα μεγάλα λόγια για έξοδο από την πανδημία με την «επιχείρηση Ελευθερία», ήρθε η απότομη προσγείωση στην ταξική πραγματικότητα. Οι ποσότητες και οι ρυθμοί των εμβολίων βρίσκονται στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας και της γραφειοκρατίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και οι επιλογές για τις προτεραιότητες του εμβολιασμού στα χέρια των υπουργών του Μητσοτάκη.

Θεωρητικά, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για να δώσει το καλό παράδειγμα και να εξορκίσει τις ανησυχίες για την ποιότητα του εμβόλιου. Στην πράξη αυτοί οι μηχανισμοί εκτόπισαν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους εργάτες της Υγείας που έπρεπε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Βροχή οι καταγγελίες για το τι έγινε πρώτα στο Σωτηρία, ύστερα στο Γεννηματάς και σε όλα τα Νοσοκομεία.

Συντονιστικό Νοσοκομείων: «Η ΤΑΞΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ!

Σε κάθε βήμα που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματάει να επιδεικνύει τις προτεραιότητες της στη διαχείριση της πανδημίας. Φτάσανε στο σημείο να αναβάλουν τον εμβολιασμό στους υγειονομικούς του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» για να εμβολιαστούν στη θέση τους κυβερνητικά στελέχη! Η λίστα των VIP (όπως οι ίδιοι έχουν ονομάσει) μπαίνει πάνω από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο-σύμβολο κατά της πανδημίας».

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: «Πρώτοι εμβολιάζονται οι ιδιοκτήτες της χώρας

Προφανώς για την κυβέρνηση έχει προτεραιότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό η κάθε υφυπουργίσκη κυρία Κουλουμπαρδενοπούλου έναντι στην Λοιμωξιολόγο και στην Νοσηλεύτρια που ξημεροβραδιάζονται δέκα μήνες στις πτέρυγες COVID, που όταν πηγαίνουν σπίτι τους φοβούνται να φιλήσουν τα παιδιά τους και που όταν διαμαρτύρονται για ελλιπή ή σκάρτα Μέσα Ατομικής Προστασίας τις περνάνε και από … «ΕΔΕ» όπως επίσης τις απειλούν και με «ΕΔΕ» αν αρρωστήσουν».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως τη Δευτέρα ο  εμβολιασμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε 15 νοσοκομεία της χώρας και σε όλα τα Κέντρα Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε: «Στο Δρομοκαίτειο που είναι η υπηρεσία μου, με ειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα εμβολιασθώ την Δευτέρα 4/1 στις 2 μ.μ. Σήμερα λένε ότι μπορεί να αναβληθεί ο εμβολιασμός. Τι σχεδιασμός είναι αυτός: Είπαν ότι έχουν ήδη παραλάβει πάνω από 83.850 εμβόλια. Που πήγαν;»

Προτεραιότητες

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο διοικητής του Σωτηρία επικαλέστηκε ως δικαιολογία την εμφάνιση στρατιωτικών από το γειτονικό Γενικό Επιτελείο Στρατού! Αν αυτά συμβαίνουν στην καρδιά του ΕΣΥ, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται λίγο πιο πέρα, στα γηροκομεία, σε όλα τα σημεία όπου υποτίθεται ότι έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που τους φροντίζουν. 

Η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά το δημοτικό γηροκομείο Χανίων, όπου όπως αναφέρει η Ανταρσία στα Χανιά, εκδηλώθηκε κρούσμα σε εργαζόμενη στο συνεργείο εργολάβου που του παραχωρήθηκε η καθαριότητα από τον Δήμο: «Άραγε σε πόσες άλλες δουλειές εργάζονταν η συγκεκριμένη εργαζόμενη; Πόσα κενά κάλυπτε και σε ποιες άλλες υπηρεσίες ή κτίρια; Τηρούσε ο εργοδότης τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και υγιεινής; Οι εργαζόμενοι του εργολάβου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας που παραδόθηκαν στο γηροκομείο από κλιμάκια του νοσοκομείου;»

Δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς και στα συμφέροντα που υπηρετεί ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Αν κάτι έδειξε ο ανασχηματισμός τη Δευτέρα το πρωί είναι την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να επιταχύνει τις αντεργατικές επιθέσεις φέρνοντας τον Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, τον Χατζηδάκη στο Εργασίας, τον Συρίγο ως υφυπουργό Παιδείας και την Πλεύρη ως αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ενώ ταυτόχρονα παραμένουν τα αίσχη του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως, του Κικίλια…

Δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν τα παραδείγματα της ταξικής μεροληψίας και της διαφθοράς τους. Το αίτημα για να περάσει ο έλεγχος των εμβολιασμών στα χέρια των εργατών της Υγείας είναι άμεσο και επιτακτικό. Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε δήμο αλλά και στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας κεντρικά, οι διαδικασίες των εμβολιασμών πρέπει να μπουν κάτω από τον έλεγχο των εκπροσώπων των εργαζόμενων, των γιατρών, των νοσηλευτριών, των διοικητικών, των καθαριστριών. Κάτω από το άγρυπνο μάτι των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της Υγείας με αυτοθυσία και ξέρουν καλύτερα από όλους τις υγειονομικές ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι εκεί υπάρχει μια δύναμη που ξεσκεπάζει τις λαμογιές, ξεσηκώνει τις εργατικές αντιστάσεις και την αναγκάζει πολλές φορές να κάνει πίσω. Γι’ αυτό και επιτίθεται συστηματικά στα σωματεία, στοχοποιώντας συνδικαλιστές (όπως τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στον Αγ. Σάββα) και επιχειρώντας να προωθήσει νομοθετικές ανατροπές για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Είναι κοινή υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να πάρει πάνω της αυτή τη μάχη. Να τσακίσουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, να δυναμώσουμε τα σωματεία παντού και να αναποδογυρίσουμε τις προτεραιότητες: κουμάντο οι εργαζόμενοι, όχι οι υπηρέτες του πλούτου.