Εκπαίδευση και νεολαία
Ταξική επίθεση στην Παιδεία

Με ένα μπαράζ αντιδραστικών μέτρων του Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χιλιάδες μαθητές, στην πλειοψηφία τους τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα, θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ μέσα από αυτό το ταξικό κόσκινο. Ο γενικός στόχος είναι λιγότεροι εισακτέοι, συρρίκνωση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών, μεγαλύτερη ζήτηση για τις ιδιωτικές σχολές.

Η βάση του 10 και η Τράπεζα Θεμάτων είναι τα πρώτα μέτρα που συμβάλλουν σε αυτό το στόχο. Το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή συνεχίζει ακόμα πιο πέρα τον αποκλεισμό. Εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με την κάθε σχολή ή τμήμα να μπορεί να προτείνει την αύξηση ή τη μείωση αυτής της βάσης, καθορίζοντας ουσιαστικά τον αριθμό των εισακτέων.

Όσοι καταφέρουν να περάσουν στη σχολή, θα έχουν το μαχαίρι στο λαιμό να αποφοιτήσουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Ν + Ν/2 έτη), αλλιώς θα διαγράφονται. Έτσι γίνεται δυσκολότερη η αποφοίτηση, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

Για τους υπόλοιπους που δεν καταφέρνουν να μπουν σε κάποιο δημόσιο και δωρεάν ΑΕΙ, υπάρχουν οι ιδιωτικές και όχι δωρεάν σχολές.

 “Πάνω σε αυτή την λογική πατάει κι η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με των δημοσίων πανεπιστημίων, η εισαγωγή με κατατακτήριες στα ΑΕΙ των αποφοίτων των ΙΕΚ, η πρόβλεψη για δημιουργία σχολών για απόφοιτους γυμνασίου, τις οποίες θα μπορούν να ιδρύουν εργοδοτικοί φορείς και επιχειρήσεις. Πάνω σε όλα αυτά έρχεται να κολλήσει και το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το κομμάτι των διαγραφών. Πανεπιστήμιο δηλαδή με όρους καταστολής και πειθάρχησης”, υπογραμμίζει το ΣΕΚ στις σχολές.