Εκπαίδευση και νεολαία
Σπουδαστές Δραματικών Σχολών: Στον δρόμο!

14/1, Συγκέντρωση σπουδαστών δραματικών σχολών και σχολών χορού έξω από το ΥΠ.ΠΟ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/1, η πρώτη μαζική συγκέντρωση σπουδαστών δραματικών σχολών και σχολών χορού έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας με αίτημα να ανοίξουν οι σχολές τους. Εκατοντάδες διαδηλωτές με τα πανό τους, από κρατικές και ιδωτικές σχολές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές, αλλά και καθηγητές, έδιναν παλμό και ζωντάνια στη συγκέντρωση με συνθήματα όπως “ν' ανοίξουν οι σχολές με μέτρα προστασίας, η Τέχνη αντιδρά εν μέσω πανδημίας”, “τέρμα πια ο εμπαιγμός, δεν γίνεται από την κάμερα αυτοσχεδιασμός”, “μπαλέτο στο zoom, τι άλλο θα μας πουν”, “οι κάμερες ταιριάζουν μόνο στο σινεμά, δεν γίνονται μαθήματα διαδικτυακά”. 

Με πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Σπουδαστών Κρατικού Θεάτρου, οι σπουδαστές Αθηναϊκής Σκηνής, σπουδαστές/τριες από την σχολή χορού “Ακτίνα” και μαζί τους τα καλλιτεχνικά σωματεία Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χωρού (ΣΕΧΩΧΟ), καθώς και η αντικαπιταλιστικη κινηση "Ανατρεπτικη Συσπείρωση Ηθοποιών" . 

“Όλες οι δραματικές σχολές, κρατικές και ιδιωτικές, έχουν περάσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας -τεστ, μάσκες, κτλ”, δήλωσε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, σπουδάστρια στη δραματική σχολή “Δήλος”. “Σε μια σειρά σχολές σπουδαστές και σπουδάστριες πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα επειδή δεν είναι εφικτό να κάνεις μαθήματα υποκριτικής, κίνησης, πόσο μάλλον χορού, διαδικτυακά. Επίσης, ζητάμε επιδότηση στα δίδακτρα και επιδότηση ενοικίου για αυτούς που έρχονται από άλλες πόλεις, καθώς και παράταση του έτους, ώστε να δώσουμε εξετάσεις και να προαχθούμε στο επόμενο έτος. Είναι εντυπωσιακό ότι γίνονται ολομελειακές συνελεύσεις σχεδόν σε όλες τις σχολές, δημιουργούνται νέοι σπουδαστικοί σύλλογοι και περροχωράμε για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα”.

Κονδύλια

“Είμαστε εδώ για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα των σπουδών μας”, τόνισε ο Θάνος Π, σπουδαστής στο τμήμα σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. “Να δοθούν κονδύλια για όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κάνουμε με ασφάλεια δια ζώσης μαθήματα και να υπάρξει σχεδιασμός για κυλιόμενα ωράρια. Συνολικά ο κλάδος της Τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ και αυτό μας φοβίζει για το τι θα βρούμε όταν θα βγούμε από τις σχολές. Υπάρχει μεγάλη ανεργία στα θέατρα και πολλά πάνε για κλείσιμο. Στη σχολή μου, ιδρύσαμε τον Σύλλογο Σπουδαστών Κρατικού Θεάτρου στην πρώτη φάση της καραντίνας. Κάνουμε διαδικτυακά συνελεύσεις με τη συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας, γράφουμε κείμενα και συντονιζόμαστε με τα συλλογικά όργανα των καθηγητών για να είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα. Έγινε και ο πρώτος συντονισμός με τα καλλιτεχνικά σωματεία για να οργανωθεί η σημερινή κινητοποίηση”.

“Το προηγούμενο διάστημα κατεβαίναμε στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών. Τώρα δίνουμε τον αγώνα να μην χάσουμε άλλα μαθήματα και τη χρονιά», είπαν σπουδάστριες από τη σχολή χορού “Ακτίνα” που μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη.  

Η δυναμική αυτής της κινητοποίησης δίνει ώθηση και στα καλλιτεχνικά σωματεία να ξαναβγούν στο δρόμο καλώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις και όχι συμβολικές με τις αντιπροσωπείες των διοικητικών συμβουλίων, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα. Επίσης, γίνεται παράδειγμα για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες σε όλες ιδιωτικές σχολές και εκτός της Τέχνης να οργανωθούν, να φτιάξουν συλλόγους και να παλέψουν μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και το εργατικό κίνημα ενάντια στην γενικευμένη επίθεση στην Παιδεία.