Εκπαίδευση και νεολαία
Παιδεία: Σαρωτικά συλλαλητήρια 21/1

Aθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ακόμα περισσότεροι φοιτητές/τριες διαδήλωσαν την Πέμπτη 21/1 σε όλη τη χώρα, μετά την επιτυχία των συλλαλητηρίων μια εβδομάδα πριν, δίνοντας έτσι τον τόνο της κλιμάκωσης ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Αθήνα

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες μαζί με εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες κι εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, έσπασαν τις απαγορεύσεις της ΕΛ.ΑΣ που περιόριζε τις κινητοποιήσεις σε μια πλατεία και διαδήλωσαν από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια μέχρι την Ομόνοια. Στάση εργασίας πραγματοποίησε η ΟΛΜΕ. 

Αξιοσημείωτη η παρουσία πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών που διεκδικούν την πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση, ενώ το παρών έδωσαν και οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”.

Το νέα περιοριστικά μέτρα για τις διαδηλώσεις που ανακοίνωνε την ίδια ώρα ο Χρυσοχοΐδης, εξόργισαν ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές -αλλά και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τη διαδήλωση- και ξεκαθάρισαν από κοινού ότι δεν θα περάσουν. Σε νέα συλλαλητήρια προχωρούν αυτή την Πέμπτη 28/1 σε όλη τη χώρα, ενώ σε αρκετές σχολές γίνονται προσπάθειες για την πραγματοποίηση γενικών συνελέυσεων δια ζώσης.

“Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες που διαδήλωσαν σήμερα στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας” ανακοίνωσε το ΣΕΚ στις σχολές μετά το τέλος των συλλαλητηρίων.

“Από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη το πανεκπαιδευτικό κίνημα δείχνει την δύναμη του. Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενους, διοικητικούς και εκπαιδευτικά σωματεία. Έχουμε την δύναμη να μπλοκάρουμε την επίθεση της κυβέρνησης στην Παιδεία. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε.

Οργανώνουμε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 12 στα Προπύλαια και πορεία στην Βουλή. Στο δρόμο σπάσαμε τις απαγορεύσεις και διεκδικούμε να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέσα προστασίας. Να δοθούν τα 30 εκατομμύρια για να ανοίξουν οι σχολές μας και όχι για να μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια!

Να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο Κεραμέως. Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν τις σχολές μας για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων. Αγώνας για τις σπουδές μας, τις ζωές μας και τις ελευθερίες μας”.

Στέλιος Μιχαηλίδης
 

Ξάνθη

Μαζικά διαδήλωσαν οι φοιτητές/τριες την Πέμπτη 21/1 στην Ξάνθη ενάντια στο χουντονεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο Κεραμέως, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της πόλης με πανό του Συλλόγου Φοιτητών και του Συλλόγου Οικοτρόφων. Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει με γενικές συνελεύσεις παντού για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Παντελής Αποστολίδης

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου 

Θεσσαλονίκη

Ακόμα πιο μαζικό και μαχητικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/1 στη Θεσσαλονίκη. Πολλές εκατοντάδες φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί, αντιμετώπισαν τη βία και τα χημικά των ΜΑΤ που θέλησαν να εμποδίσουν την διαδήλωση, συλλαμβάνοντας μάλιστα βίαια και αναίτια και τρεις φοιτητές. Δεν κατάφεραν όμως οι δυνάμεις καταστολής να διαλύσουν την κινητοποίηση. Η διαδήλωση προς το ΥΜΑΘ πραγματοποιήθηκε κανονικά, κάνοντας κουρελόχαρτο τις προκλητικές και υποκριτικές απαγορεύσεις.

Ευκλείδης Μακρόγλου

 

Χανιά. Φωτό: Ενωτική Πρωτοβουλία

Χανιά

Μια βδομάδα μετά το πρώτο κύμα κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου διάλυσης της δημόσιας Παιδείας και της μετατροπής των πανεπιστημίων σε αστυνομοκρατούμενους χώρους, το φοιτητικό κίνημα ξαναμίλησε. Για άλλη μια φορά οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κάλεσαν σε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Το παράδειγμα των φοιτητικών συλλόγων ακολούθησε η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων καλώντας και αυτοί στην κινητοποίηση δίνοντας της και πάλι πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, η οποία κινήθηκε μέσα στο κέντρο των Χανίων χωρίς κάποιο πρόβλημα και με τη συμμέτοχη μεγάλου αριθμού φοιτητών, εκπαιδευτικών και συμπαραστατών τους. Όπως και την προηγούμενη βδομάδα, η μάχη των φοιτητών ενάντια στη διάλυση του πανεπιστημίου στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο λέει ξεκάθαρα πως ούτε η αστυνομική καταστολή δεν θα τους βοηθήσει να καταστρέψουν τα δημόσια αγαθά μας. Το πανεπιστήμιο θα είναι πάντα ανοιχτό προς τον κόσμο και για αυτό πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας που έχει ξεκινήσει. 

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης

 

Βόλος. Φωτό: Εύη Τσιούνη

Βόλος

Μεγαλύτερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν η φοιτητική κινητοποίηση στο Βόλο. Ο σύλλογος των ΗΜΜΥ, το ΣΕΚ, η νΚΑ και άλλοι φοιτητές/τριες της πόλης κάναμε συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο και πορεία. Στους ΗΜΜΥ καλέσαμε γενική συνέλευση για την Τρίτη 26/1 και ως ΣΕΚ οργανώνουμε το άπλωμα σε περισσότερους συλλόγους. Η επόμενη πορεία διεκδικούμε να είναι κοινή με τις δυνάμεις της ΚΝΕ. Πάμε να μαζικοποιήσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα που θα στείλει το νομοσχέδιο και την Κεραμέως στα σκουπίδια. 

Στάθης Αντωνάκης
 

Ηράκλειο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους του Ηρακλείου στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην διάλυση της δημόσιας Παιδείας, δίνοντας το επόμενό μας ραντεβού στο νέο συλλαλητήριο, στις 28/1, στη 1μμ στην πλ. Ελευθεριας. 

Νίκη Ζουγανέλη

 

Γιάννενα. Φωτό: Αρετή Κανέλου

Γιάννενα

Ακόμα πιο μαζική από την προηγούμενη ήταν η διαδήλωση την Πέμπτη 21/1 στα Γιάννενα, παρά την δυνατή βροχή. Συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Διοικητικών του Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Καλών Τεχνών και οργανώσεις της Αριστεράς. Η ανακοίνωση των Διοικητικών αναφέρει “Μοιραζόμαστε την αγωνία για το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστήμιου που θέλουν να το διαλύσουν με τις πολιτικές που ακολουθούν. Θέλουν να διαγράψουν φοιτητές, να αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής και να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε ιδρύματα για λίγους και εκλεκτούς και για να τα περάσουν όλα αυτά στέλνουν την αστυνομία στα Ιδρύματα”. Θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει πάρει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Συνεχίσουμε την Πέμπτη 28/1 με νέο συλλαλητήριο. Η διάλυση της δημόσιας Παιδείας δεν θα περάσει! 

Αρετή Κανέλου