Εκπαίδευση και νεολαία
Παιδεία: Ξανά στον δρόμο την Πέμπτη 28/1

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο κόσμος της εκπαίδευσης βγαίνει στο δρόμο με τα νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν καλεστεί την Πέμπτη 28/1. Στην Αθήνα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1μμ στα Προπύλαια κι ανάλογα καλέσματα υπάρχουν για όλη τη χώρα. Στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συμμετοχή στα συλλαλητήρια ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ. Το γεγονός ότι την ίδια μέρα θα διαδηλώνουν και οι εργαζόμενοι της δημόσιας Υγείας στις πύλες των νοσοκομείων, δίνει χαρακτηριστικά ημέρας – σταθμού στη μάχη ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις σε Παιδεία και Υγεία. Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση από αυτή την προοπτική έτρεξε ξημερώματα Τρίτης, να ανακοινώσει απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων για 6 ημέρες, με αποκλειστικό στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων, καθώς όπως διευκρίνισε “δεν αφορά εμπορικά σημεία”.

Δεν θα περάσει! “Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη από την διάσταση που παίρνει το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του, επιβάλλει απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Μας φοβούνται. Ήδη σήμερα αστυνομικοί εισέβαλλαν ξανά στο χώρο των Εστιών για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Δεν πάμε βήμα πίσω. Τα νομοσχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά” μας έλεγαν οι σύντροφοι/ισσες του ΣΕΚ στις σχολές το πρωί της Τρίτης. 

“Οι φοιτητές μαζί τους εργάτες, αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να γκρεμίσει τη κυβέρνηση” τονίζει στο κάλεσμά του το ΣΕΚ στις σχολές που οργανώνει με όλες του τις δυνάμεις τα συλλαλητήρια της Πέμπτης. “Η ΝΔ νόμιζε ότι με κλειστές σχολές και σχολεία μπορεί να περάσει ό,τι νομοσχέδιο θέλει χωρίς αντιστάσεις. Αυτή την εικόνα τσαλάκωσε η μαζικότατη διαδήλωση της Πέμπτης 21/1 που έσπασε την απαγόρευση στο δρόμο. Η Κεραμέως σε συνεργασία με τον Χρυσοχοΐδη καταθέτει νoμοσχέδιο στα τέλη του μήνα που συρρικνώνει τη δημόσια Παιδεία. Πετάει χιλιάδες έξω από τις σχολές με τη βάση του 10, την τράπεζα θεμάτων και την κατώτατη βάση εισαγωγής που η κάθε σχολή μπορεί να επιλέγει για τον εαυτό της... Για να επισφραγίσει την επίθεση στη δημόσια Παιδεία έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια, οι πειθαρχικές κυρώσεις σε όποιον αντιστέκεται και οι διαγραφές φοιτητών για να επιβάλλουν ότι οι φοιτητές δε κάνουν συνελεύσεις, καταλήψεις, δεν έχουν το δικαίωμα τα αντιστέκονται και να διεκδικούν για τη ζωή τους” καταγγέλουν οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ. 

Τη Δευτέρα 25/1 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αποκλεισμός της Γεωπονικής Σχολής στην Αθήνα, στα πρότυπα της διήμερης κινητοποίησης που έγινε από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου την προηγούμενη βδομάδα. Σε μια σειρά φοιτητικούς συλλόγους γίνεται η προσπάθεια να οργανωθούν δια ζώσης γενικές συνελεύσεις για να οργανωθεί καλύτερα η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο. Την Τρίτη 26/1, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, προγραμματίζονταν γενικές συνελεύσεις στη Φιλοσοφική, στο Φυσικό, στο Πάντειο, στην ΑΣΟΕΕ, στο ΕΜΠ, σε σχολές του ΑΠΘ κ.α. Το ίδιο απόγευμα θα ακολουθούσε Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων. 

“Στη Φιλοσοφική ανταποκρίθηκαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα έτη, στο κάλεσμα για συνέλευση” μας είπε η Άννα, φοιτήτρια Φιλοσοφικής. “Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε ένα δυνατό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1. Κοινός τόπος ήταν επίσης ότι δεν θα μασήσουμε σε καμία απαγόρευση. Η συζήτηση ξεκίνησε από το συμπέρασμα πως η κυβέρνηση μας φοβάται και γι' αυτό ανακοινώνει απαγορεύσεις. Από τη μεριά μας σαν ΣΕΚ στις σχολές επιμείναμε ότι πρέπει να βγει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προσθέσαμε τη διάσταση της μάχης ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό, βάζοντας στη συζήτηση και για τις κινητοποιήσεις στις 8 και 20 Μάρτη, καθώς κι ότι χρειάζεται να δώσουμε συνολικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα στον αγώνα.  Στη συνέχεια συντονιστήκαμε με φοιτητές/τριες από άλλα τμήματα που επίσης βρίσκονταν σε διαδικασία συνελεύσεων και προχωρήσαμε σε κινητοποίηση στην Ούλοφ Πάλμε”. Στο ΠΑΔΑ ανοιχτή σύσκεψη καλούσε το ΣΕΚ στις σχολές επίσης για να οργανωθούν συνελεύσεις. 

 

28/1 ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Aθήνα Προπύλαια 1μμ
Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ.
Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ.
Πάτρα Πλ. Αγίου Γεωργίου 12μεσ.
Βόλος Θόλος 12μεσ.
Ηράκλειο Πλ. Ελευθερίας 1μμ.
Χανιά Πλ. Αγοράς 12μεσ.
Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ.